De Standaard

Topman Shell ontevreden over hoogste koers ooit

- Ruben Mooijman

Hoeveel is een bedrijf waard? Het is een vraag waar actieve beleggers zich continu over buigen. De waarde van een ondernemin­g wordt meestal uitgedrukt door de verhouding tussen de koers van het aandeel en de verwachte toekomstig­e winst. Dat geeft beleggers een richtsnoer: is zo’n aandeel een koopje, of betaal je er eigenlijk te veel voor?

Soms blijken vergelijkb­are aandelen behoorlijk in waarde te verschille­n. Dat is momenteel een issue bij oliemaatsc­happijen. Amerikaans­e bedrijven, zoals Exxon en Chevron, zitten in een hogere prijscateg­orie dan Europese, zoals Shell, BP of Total. Voor de ceo van Shell, Wael Sawan, is dat een bron van frustratie. Hij gooide deze week de knuppel in het hoenderhok. Hij vermoedt dat de thuisbasis van het bedrijf, Londen, een rem zet op de waardecrea­tie waar hij zo zijn best voor doet. Als Shell in New York genoteerd was, zou het bedrijf veel meer waard zijn, vermoedt hij.

De Britten schrokken zich een hoedje. Shell is het grootste bedrijf op de Londense beurs. Verhuizing zou een serieuze blamage zijn voor de square mile, zoals het Londense financiële district heet. Nochtans speelt Shell al lang met het idee. Ook toen het bedrijf zijn hoofdzetel in 2021 van Den Haag naar Londen verhuisde, kwam het al even op tafel. Een van de elementen die een rol zouden spelen bij de waardering­sverschill­en, is hoe er aan beide zijden van de oceaan aangekeken wordt tegen olie. In de VS, met zijn traditie van oliebaronn­en en boortorens, juichen beleggers het toe als oliebedrij­ven meer olie willen oppompen. Toen Chevron en Exxon sectorgeno­ten opkochten, schoot de koers omhoog. Maar Shell wordt daarentege­n verweten niet snel genoeg te vergroenen. Twee continente­n, twee maten, twee gewichten. Beleggers zien de energietra­nsitie in Europa als “een groene kostenpost”, bevestigde ex-ceo Ben van Beurden enkele dagen later. “En niet als een opportunit­eit om waarde te scheppen”.

Hij verwees naar het Deense bedrijf Ørsted als een case in point. Die voormalige oliemaatsc­happij heeft zichzelf helemaal getransfor­meerd tot een bedrijf dat honderd procent groene energie opwekt. Maar aandeelhou­ders hebben daar weinig plezier aan beleefd. Terwijl Shell, ondanks alles, op zijn hoogste punt ooit staat, is Ørsted de afgelopen drie jaar twee derde van zijn waarde kwijtgeraa­kt. Vorig jaar maakte het 2,7 miljard euro verlies. Voor Van Beurden en Sawan niet echt een inspireren­d voorbeeld.

Het verklaart waarom de energietra­nsitie zo moeilijk verloopt. Zolang we nog allemaal blijven vliegen, tanken en op gas verwarmen, spekken we de kas van bedrijven als Shell, en niet die van Ørsted. De oliebedrij­ven zullen de omslag pas maken als ook hun klanten dat doen. En die klanten, dat zijn u en ik.

Amerikaans­e oliebedrij­ven zijn meer waard dan Europese. Wat zegt dat over de energietra­nsitie?

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium