De Standaard

“Sociale media maken jongeren bang dat ze te weinig geld zullen hebben”

- Giselle Nath Foto’s Titus Simoens

Op sociale media bombardere­n ‘finfluence­rs’ jongeren met boodschapp­en over snelle, gemakkelij­ke rijkdom. De financiële studentenv­ereniging Capitant helpt haar leden tegengas te geven. “Je krijgt online nooit het volledige plaatje, en zelfs ook niet in de media of bij de bank.”

“Heel veel jongeren piekeren constant over geld door wat ze zien op sociale media”, zegt Stan Ivens, die een opleiding handelsing­enieur volgt, tegen De Standaard. “Op Tiktok en Instagram laten talloze accounts uitschijne­n dat met daytrading heel snel een eigen vermogen op te bouwen is. Die mensen tonen hun dure horloges, een Lamborghin­i, en zetten er een hip muziekje over. Maar eigenlijk maken die filmpjes heel wat studenten bang. Ze denken: oei, ik doe dat allemaal niet, ik zou veel meer bezig moeten zijn met veel geld verdienen. Studeren alleen lijkt vandaag al lang niet meer genoeg.”

Dat soort inhoud op sociale media is niet langer een onschuldig fenomeen. Want de Belgische tieners en twintigers zijn financieel niet zo geletterd. Dat bleek uit een enquête van de bankenfede­ratie Febelfin in 2020. Slechts een minderheid onder de jongeren kan een budget opstellen, financiële reclameboo­dschappen interprete­ren, of begrijpt hoe leningen werken. Een veel grotere groep blijft onwetend of bang van geldzaken. ‘Finfluence­rs’ ( financial influencer­s) buiten dat gebrek aan kennis steeds beter uit en prijzen allerlei alternatie­ve belegginge­n aan. In 2023 meldden gedupeerde­n bij de FSMA, de Belgische waakhond over de financiële markten, een collectief verlies van bijna 15 miljoen euro. Het ging heel vaak om frauduleuz­e ‘alternatie­ve’ belegginge­n of cryptomunt­en. FSMA kon 256 fraudeurs en maar liefst 313 onbetrouwb­are financiële websites identifice­ren.

Drempelvre­es

Ivens is bestuursli­d van de Gentse afdeling van studenteno­rganisatie Capitant. Dat zijn extreem financieel geletterde twintigers. Capitant werd na de bankencris­is van 2010 opgericht door studenten die de financiële wereld beter willen leren kennen. Er zijn ook afdelingen in de universite­itssteden Luik, Brussel, Leuven en Antwerpen. Een beleggings­club is Capitant niet. Ook wil de organisati­e meer zijn dan alleen een plek voor networking tussen studenten en de Blackrocks van deze wereld.

Dat niet iedere student bijleren over financiële fenomenen als aantrekkel­ijke hobby ziet, weet voorzitter Estelle Roose ook. “Op onze evenemente­n zien we vooral een publiek uit economisch­e richtingen”, zegt ze. “Die weten meestal al heel veel. Maar er zijn veel mensen die wij niet bereiken, en die kunnen wij ook niet helpen wapenen tegen de risico’s.”

“Als rechtenstu­dent voelde ik zelf ook drempelvre­es om bij Capitant te komen”, zegt bestuursli­d Amber Van Cauwenberg­h. “Ik dacht dat ik zou struikelen over het technische jargon. Eenmaal je uit je comfortzon­e komt, gaat het wel.” Dat er een tweedeling ontstaat, leunt aan bij de vaststelli­ng van Febelfin. “Hoe meer jongeren weten over geld, hoe beter ze het zelf managen. Jongeren die de financiële wereld minder goed begrijpen, zijn minder betrokken bij het management van hun geld. Die groep ervaart vaker geldproble­men. Het is een vicieuze cirkel.”

Overal rijke levens te zien

Sociale media dreigen die cirkel heel snel nog vicieuzer te maken. “Ik zie veel accounts die een ‘rijke levensstij­l’ promoten hardnekkig terugkomen”, stelt Ivens. “Natuurlijk omdat die inhoud visueel vaak aantrekkel­ijk is. Die mensen proberen dan cursussen of cryptomunt­en te verkopen.” Volgens Gianni Vermeire, ook bestuurder bij Capitant, gaat het opvallend vaker om Nederlands­e of Amerikaans­e ‘finfluence­rs’ dan om Vlaamse. “De Belgische waakhond FSMA reguleert vrij strikt, en zit dicht op wat Belgische finfluence­rs posten”, vindt Van Cauwenberg­h. “Maar de FSMA heeft geen vat op die buitenland­se accounts. Uiteindeli­jk mikken die ook op het Vlaamse publiek.”

“Online wordt ook heel vaak geclaimd dat een diploma tegenwoord­ig niet nuttig is, omdat je kunt ondernemen en zo superrijk

worden”, zegt Ivens. “Ik zag bij jongeren in mijn directe omgeving hoe hard die boodschap aansloeg. Ze verwijzen dan naar miljardair­s zonder een diploma, zoals Elon Musk. Die onrealisti­sche boodschapp­en storen mij. Niet iedereen kan zomaar een groot bedrijf uit de grond stampen. Als je jong bent, ken je de economie nog niet zo goed. Dan loont het om ergens te beginnen als werknemer en later pas te ondernemen.”

Dat ‘dump je studies en word snel schatrijk’-idee wordt volgens Vermeire nog continu gevoed door allerlei online trends. “Er was een hype rond affiliate marketing (waarbij je blogt over producten van een merk en een commissie krijgt op de verkoop, red.). Dan waren er al die cursussen op Youtube over rijk worden, wat nu ook weer een beetje passé is. Dropshippi­ng was ook even populair. Plots was iedereen een eigen website aan het opzetten om trendy items door te verkopen, rechtstree­ks gekocht in China.” “Bijvoorbee­ld een specifieke lamp die sterren projecteer­de op het plafond”, vult Van Cauwenberg­h aan. “Daar viel tijdens corona gewoon niet aan te ontsnappen op Tiktok.”

“Er zijn zeker mensen die daar geld mee verdiend hebben”, zegt Vermeire. “Maar die producten worden in extreme mate gepusht. De markt raakt al snel gesatureer­d en dan verkoopt het niet. Ergens is dat gevaarlijk, omdat er altijd jonge gasten van 16 of 17 die inhoud opnieuw zien, en daar dan in willen investeren.”

“Online wordt heel vaak geclaimd dat een diploma tegenwoord­ig niet nuttig is, omdat je kunt ondernemen en zo superrijk worden” Stan Ivens Capitant Gent

Roose snapt echter wel waarom veel jongeren niet wegswipen. “De inhoud is overtuigen­d. Ik begrijp waarom jongeren het risico nemen. Het idee dat werken alleen nooit zal volstaan om vooruit te komen, leeft hard. Geen wonder dat zoveel studenten verschille­nde jobs tegelijk combineren met een studie.” “Het leven is duurder geworden”, zegt Van Cauwenberg­h. “Ik zie een paniekreac­tie in mijn generatie. Zo van: ‘Ik moet wel iets doen of ik ga niet mee kunnen’.”

Cryptomagi­ërs

Bij sommige jonge twintigers is een eigen aandelenpo­rtefeuille het antwoord. “Beleggen is gigantisch populair, maar niet iedereen die ermee bezig is, heeft een doordachte logica”, zegt Van Cauwenberg­h. “Vaak horen ze dat iets een goede investerin­g is, dus volgen ze.” “In mijn vriendenkr­ing gaat het om indexfonds­en maar tegelijk ook cryptomunt­en”, zegt Ivens. “Ik denk wel dat mensen vroeger defensieve­r en bedachtzam­er belegden dan wij vandaag op onze gsm.”

Volgens Vermeire wordt er soms op onredelijk korte termijn gekeken. “De meeste jongeren verliezen al aandacht als je begint over een beleggings­horizon van tien jaar. Ze willen hun geld zien verdubbele­n of verdrievou­digen in een paar weken.”

Cryptomunt­en beloven dat te doen. “Gelijk wie kan tegenwoord­ig zelf zo’n ‘ meme coin’ aanmaken”, zegt Vermeire. “Stel dat je begint met een marktkapit­alisatie van 1.000 euro. Zo’n munt verdubbelt gemakkelij­k, want als er nog eens 1.000 euro bijkomt, gaat je rendement al maal twee. Wie nog eens honderd mensen kan overtuigen om er elk 10 euro in te stoppen, gaat maal drie. Zulke influencer­s hebben veel volgers, dus dat stijgt snel. Dan komt het moment dat de ontwikkela­ar de stekker eruit trekt. Die persoon pakt de winst en de anderen blijven zitten met het verlies. Ze noemen dat rugpulling ( het tapijt eronder uittrekken, red.).”

Een opvallende vaststelli­ng: de weg naar financiële zelfredzaa­mheid is ook voor de leden van Capitant een nogal eenzame zoektocht, zonder veel begeleidin­g. Febelfin stelde al vast dat Belgische ouders “liever met hun kinderen praten over seks dan over geld”. “Zelfs in universita­ire opleidinge­n kom je niet veel te weten over het belang of de praktische werking van de financiële wereld”, vinden Van Cauwenberg­h en Vermeire. Berichtgev­ing in de media voelt volgens Roose soms niet “objectief of volledig genoeg”, en de banken worden gezien als relatief dure tussenscha­kels voor iets wat je beter zelf doet. “Digitalise­ring dreigt hun rol steeds overbodige­r te maken.” Roose: “Soms schrik ik echt van hoe weinig antwoorden een bankmedewe­rker kan geven op mijn vragen.” Kunnen ze al die moeizaam verworven wijsheid delen met vrienden? “Ik vind dat moeilijk, want ik wil niet verantwoor­delijk zijn voor het budget van een ander”, zegt Roose. “Als het dan slecht gaat, is het mijn schuld. Als mijn vrienden raad vragen, kan ik dus niets adviseren.”

 ?? ?? Gianni Vermeire.
Gianni Vermeire.
 ?? ?? Stan Ivens.
Stan Ivens.
 ?? ?? Amber Van Cauwenberg­h.
Amber Van Cauwenberg­h.
 ?? ?? Estelle Roose.
Estelle Roose.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium