De Standaard

Redding Audi Vorst uitdagend maar “niet onhaalbaar”

Vrijdag vond de eerste vergaderin­g plaats van de interregio­nale taskforce om de toekomst van Audi Vorst te vrijwaren. De analyse is dat het een uitdagend maar niet onhaalbaar dossier wordt.

- Pascal Dendooven

Voor de mogelijke redding van Audi Vorst werd een interregio­nale taskforce samengeste­ld waar verschille­nde federale ministers bij betrokken zijn, maar ook ministers uit de drie regio’s aan deelnemen. Het initiatief komt van premier Alexander De Croo (Open VLD). De interregio­nale samenwerki­ng voor Audi Brussel contrastee­rt met de totale afwezighei­d van het federale niveau bij de mislukte reddingspo­ging van busbouwer Van Hool.

De verschille­nde entiteiten trokken vrijdag naar de vergaderin­g met een inventaris van wat in hun gereedscha­pskist zit. Dat gaat dan bijvoorbee­ld over opleidings­en innovaties­teun en andere financiële waarborgen. De inzet is om de Duitse eigenaars te overtuigen aan Audi Vorst een nieuw model toe te wijzen nu in 2027 de productie van de Q8 e-tron er afloopt. Dat model wordt vernieuwd en verschuift naar Mexico. Het zegt iets over de uitdaging waar Vorst tegen aankijkt. In Mexico zit heel wat autoassemb­lage-activiteit en zijn de loonkosten een stuk lager.

Van VW naar Audi

Het was eerder al moeilijk bij Audi Vorst toen in 2018 de productie van de Audi A1 verschoof naar Spanje. In een nog verder verleden ontstond in 2006 een crisis toen de toenmalige Volkswagen-fabriek de productie van de Golf verloor en de fabriek een eerste keer gered moest worden. Dat leidde tot de omvorming van de VW-fabriek tot een Audi-fabriek, met 3.200 minder jobs dan voorheen.

De tewerkstel­ling en productie bij de Brusselse fabriek van Audi staat al opnieuw een poosje onder druk. Het is een sterk gesyndical­iseerde fabriek waar nog zo’n 3.000 werknemers op de loonlijst staan. De directie van Audi Brussel besloot eerder te stoppen met interimarb­eid, waardoor 371 tijdelijke jobs verdwenen. De autoproduc­tie werd vertraagd om het beschikbar­e werk beter te spreiden. De afbouw van die tijdelijke jobs gaf aanleiding tot een stakingsaa­nzegging.

De ministers trokken met een gereedscha­pskist aan voordelen richting Audi

De analyse is dat de Brusselse fabriek ook troeven heeft. Onder meer de fiscale voordelen van de nacht- en ploegenarb­eid zouden maken dat de loonkosten er niet hoger zijn dan in Duitsland. Het Grondwette­lijk Hof schoot eerder dit jaar de fiscale voordelen voor ploegenarb­eid wel aan flarden, maar de regering werkte toen op voorstel van minister van Financien Vincent Van Peteghem (CD&V) een tijdelijk vangnet uit dat tot in 2026 overeind blijft. Ook het systeem van tijdelijke werklooshe­id wordt doorgaans als troef gezien. De vraag is hoeveel extra voordelen nodig zijn om Audi over de streep te trekken in Vorst door te gaan.

Eerder al schreef de doorgaans goed geïnformee­rde website Automobilw­oche dat Volkswagen, waar Audi onderdeel van is, een oplossing zoekt voor Audi Brussels. Wat er precies op tafel ligt bij de taskforce is niet bekend. Ministers werden verplicht een geheimhoud­ingsclausu­le te onderteken­en, een eis van de Duitsers.

Wel is duidelijk dat een aantal pistes besproken werd die nu verder uitgewerkt zullen worden. Half mei zou een nieuwe vergaderin­g van de taskforce plaatsvind­en. Tot nader order blijft november de deadline die Audi zou hanteren voor de beslissing over een mogelijke opvolger van de Q8 e-tron bij Audi Brussel. Over een kosten-batenanaly­se van een mogelijke redding, is voorlopig nog niets vernomen. Ook is niet bekend wat het prijskaart­je en de voordelen waren van de eerdere redding van de Brusselse fabriek.

 ?? © belga ?? De productie van de Audi Q8 e-tron verdwijnt in 2027 uit Vorst.
© belga De productie van de Audi Q8 e-tron verdwijnt in 2027 uit Vorst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium