De Standaard

Onder het stof ligt goud te blinken

- Jan Reyns

De sterren van de beursvloer heten tegenwoord­ig goud en olie. De geopolitie­ke spanningen hebben er ongetwijfe­ld mee te maken, maar de stijgende prijzen van de grondstoff­en wijzen gewoon op een economie die verandert. Ook de koperprijs zit weer in de lift. De industrie geeft tekenen van leven, in Europa, China en wereldwijd. De hoger dan verwachte inflatie in de VS wijst in dezelfde richting, evenals de Amerikaans­e overheidsr­ente die ondertusse­n weer naar 4,5% klom. De Duitse overheidsr­ente met dezelfde looptijd draait met 2,36% op amper de helft daarvan en volgde de klim van de Amerikaans­e rente niet.

Het zou zomaar kunnen dat de ECB de rente eerder dan de Fed verlaagt. Geen wonder dat de euro deze week driekwart van een procent zakte tegenover de dollar. “En pariteit is op komst”, voorspelle­n Amerikaans­e marktwatch­ers.

Dat de goudprijs de week toch vlot boven de 2.400 dollar per ounce eindigt, is extra sterk, want de prijs van het edelmetaal wordt uitgedrukt in die duurder wordende dollar. Goud heeft het geduld van velen lang op de proef gesteld, maar de voorbije weken spurt het edelmetaal, dat sinds de hoge vlucht van bitcoin & co gedegradee­rd was tot ‘gouden kneusje’, van record naar record.

Het is blijkbaar de periode van de onderdeurt­jes. Het kan toeval zijn, maar de Bel20 is zich ook uit de onderste regionen van de indices aan het werken. Terwijl de meeste beursindic­es in het rood eindigden, won de Belgische index deze week 0,4% Voor het hele jaar staat er nu bijna 4% winst op de tabellen.

Ook bij de individuel­e aandelen herleven aandelen die een tijdlang geen blik meer waardig werden geacht. Het is te veel veranderin­g om van toeval te spreken. De economie evolueert en ook de beurzen weerspiege­len dat. Solvay, dat vorige week op een congres in New York een gratis reclamespo­t kreeg van een hedgefundm­anager, won deze week 8,4%. Zonder dit duwtje in de rug was het chemiebedr­ijf minder gestegen, maar een industrie die teken van leven gaf, vormde een stevige lanceerbas­is.

En er waren nog andere aandelen die al langer stof lagen te vergaren, maar deze week werken wakker gekust. Het blad De Belegger deed het aandeel van de producent van raamprofie­len Deceuninck herleven met een koopadvies. Het aandeel won deze week 10,7%. Eerder al waren de aandelen van de producent van isolatiepa­nelen Recticel aan een opmars begonnen. Isolatie zal nog jaren in de lift zitten, maar als de bouwsector een dip beleeft, voelt een leverancie­r als Recticel dat onmiddelli­jk. Wie begin dit jaar anticipeer­de voor de eerste groene scheuten boven kwamen, heeft een winst van meer dan 15%. Hetzelfde geldt voor Ontex, een producent van wegwerp hygiënisch­e producten zoals luiers. Het bedrijf had al beterschap getoond, maar het duurde lang voor beleggers dat durfden geloven.

Het zijn allemaal tekenen van een veranderen­de economie en beursomgev­ing. Hoewel nogal wat grote techaandel­en deze week verder klommen, gold dat niet meer voor de globale groeibeurs Nasdaq, die de week per saldo in het rood eindigde. Het echte goud was altijd al elders te vinden, maar ook de beste aandelen noteren wellicht even op andere beurzen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium