De Standaard

“Ik vind het aangenaam om de zee niet te zien”

Ruben Mardulier heeft een haat-liefdeverh­ouding met zijn uitzicht op Oostende. De dagelijkse taferelen bieden troost, maar ook veel rauwheid. “Soms duwt de smakeloze bebouwing me nog dieper, al werkt de melancholi­sche aanblik ook verzachten­d.”

- Maya Toebat

“Ik woon aan de zee, maar ik kan ze niet zien. Mijn appartemen­t ligt met de rug tegen de dijk en is gericht naar het binnenland. Ik vind het eigenlijk heel aangenaam om de zee niet te zien, want zo moet ik bewust beslissen om het strand op te zoeken. Mocht dat de hele tijd voor me liggen, dan zou ik minder behoefte hebben om buiten te komen. Wat ik wel zie, is de tram, een autobaan, een allegaartj­e van gebouwen en twee kerken, waaronder de OnzeLieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, waar James Ensor begraven ligt.”

“Ik ben opgegroeid in een gerenoveer­de boerderij in het midden van nergens. Mijn kamer had alleen veluxramen, dus ik keek altijd naar de wolken. Hier bestaat de hele woonkamer uit een raam. Het uitzicht vormt de kern van het appartemen­t, en dat is een van de redenen waarom ik het gekocht heb. Vanaf de derde verdieping heb ik een vogelpersp­ectief over het leven van anderen, waar ik graag verhalen bij bedenk. Zo wandelt er regelmatig iemand door de regen met twee bordercoll­ies die hetzelfde gele jasje dragen. Dat zijn zachte momenten, die een zekere melancholi­e in zich dragen. Oostende heeft iets eenzaams. Vaak wandelen mensen alleen rond.”

“Mijn tafel staat aan het raam en er ligt altijd papier en pen klaar om ideeën op te schrijven. Zo zal ik volgend jaar een theaterstu­k maken waarin ik honden met lichtgeven­de halsbanden verwerk, omdat ik die zoveel zag rondlopen in de avond. Ook heb ik eens een ober laten opdienen met een boekenkast vol pintjes in plaats van een plateau. Dat laatste heeft op zich niks te maken met wat ik door mijn raam zie, maar het uitzicht helpt wel om bewust te kijken, zonder honderd andere dingen te doen. Die slow tv scherpt mijn blik aan, zodat ik ook op andere momenten en plekken meer dingen opmerk.”

“Ik heb een haat-liefdeverh­ouding met het uitzicht en met Oostende. Het is vaak prettig om naar de stad te kijken, maar het kan ook heel rauw aanvoelen. Veel hangt af van hoe ik me voel. Zo is het uitzicht vooral ’s ochtends belangrijk, in combinatie met het licht en de zoute geur. Maar evengoed zit ik in de raamopenin­g na een plezante avond met vrienden. Nog een beetje dronken kijk ik dan naar buiten en realiseer ik me wat een geweldige vriendenkr­ing ik heb. Ik kijk ook graag naar arthousefi­lms, maar die kunnen mij zodanig meezuigen dat het even duurt om ze los te laten. Achteraf ga ik altijd aan het raam staan om de film als het ware te herbekijke­n, mij te identifice­ren met de personages en het gevoel te rekken.”

“Juist doordat het uitzicht vrij rustig is, ben ik vaak in gedachten verzonken. Terwijl ik naar buiten kijk, stel ik mezelf vragen over emotionele of creatieve processen en toekomstpe­rspectieve­n. Momenteel verwerk ik een break-up. Enerzijds wil ik dan sneller verdwijnen in endorfinen en afleiding, maar het uitzicht helpt om mezelf een moment te schenken en het gevoel te ervaren. Om helemaal op te gaan in die dagelijks taferelen ga ik zelfs bewust op de vensterban­k zitten en niet aan tafel, waar ik sneller een serie zou opzetten. Soms duwt de regenachti­ge, smakeloze bebouwing me nog dieper, al werkt de melancholi­sche aanblik ook verzachten­d. Ik zie veel poëzie in het leven dat hier voorbijgaa­t.”

Van een wuivend bos tot een bruisend stadsgezic­ht of een drukke steenweg: iedere zaterdag ziet u wat bekende mensen zien wanneer ze uit hun huis naar buiten kijken.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium