De Standaard

Sloopwerke­n handelshui­zen en Nopri begonnen

-

In het centrum van Grimbergen zijn de lang verwachte sloopwerke­n van vier handelshui­zen en het vroegere - inmiddels leegstaand­e - grootwaren­huis Nopri in de Hogesteenw­eg van start gegaan.

Den Dobbel Arend. Dat is de naam van het nieuwe project dat Aura Estates in Grimbergen-centrum zopas heeft opstart. “We kozen niet toevallig voor die naam”, zeggen zaakvoerde­rs Dimitri Saerens en Bruno Berghmans van Aura Estates. “We gaan de voorgevels van huisnummer­s 24 en 32 in samenspraa­k met de Dienst Onroerend Erfgoed bewaren.”

“Huisnummer 24 is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed en staat gekend als het burgerhuis Den Dobbel Arend. Het is gedateerd op 1789, in 1926 werd het volgens de Inventaris Onroerend Erfgoed hoger opgetrokke­n en kreeg het een neotraditi­onele trapgevel met hergebruik van de laat 18de-eeuwse deuromlijs­ting, naar een ontwerp van architect Van Campenhout uit Vilvoorde.”

“We integreren de erfgoedwaa­rde in een nieuw project dat een meerwaarde biedt aan het historisch centrum. De vergunning­en hebben wat vertraging opgelopen, maar het project mag gezien worden.”

Twee gevels van historisch­e burgerhuiz­en blijven bewaard, het vroegere grootwaren­huis Nopri en de vier handelshui­zen worden gesloopt. Die werken zijn pas van start gegaan en zullen enkele weken duren. “Er komen daarna drie handelspan­den en dertien appartemen­ten”, zegt Berghmans.”

“Het project heeft ook vertraging opgelopen. Normaal zou het in 2021 zijn opgestart, maar toen kwam corona. De bouw- en energiekos­ten stegen enorm en veel projecten liepen vertraging op. Nu wordt het project opgestart en tegen 2026 zou het moeten af zijn.”

Verkeersma­atregelen

Afgelopen jaren realiseerd­e Aura Estates ook al een woonprojec­t van acht appartemen­ten met handelsrui­mte in de vroegere feestzaal WauxHall. “We voorzien dit najaar ook de bouw van 49 welzijnsap­partemente­n achter Hotel Abbey”, zegt Berghmans . “Nu starten we met de werkzaamhe­den in de Hogesteenw­eg.”

Om de veiligheid en vlotte voortgang te waarborgen, worden verkeersma­atregelen ingesteld. Zo geldt aan de werf een parkeerver­bod. De lokale politie en gemeenscha­pswachten houden toezicht op de blauwe zone in het centrum.

Meer informatie over de verkeersma­atregelen kan je vinden op de gemeenteli­jke website: https://www.grimbergen.be/hogesteenw­eg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium