De Standaard

Brasserie Royal heropent als Anders met uniek concept

- Jochen Henrioulle

Brasserie Royal in Begijnendi­jk krijgt nieuwe eigenaars, die het restaurant zullen omvormen tot Anders. Daar kunnen klanten voor een vaste prijs zo veel eten bestellen als ze willen, maar ze moeten hun bord wel leegeten. “Want wie dat niet doet, betaalt twee euro extra.”

Het was een verrassend zicht voor de inwoners van Begijnendi­jk toen ze eind september 2022 een bordje zagen hangen aan hun geliefkoos­de Brasserie Royal met daarop “Te koop”. Na meer dan twintig jaar sloot het restaurant aan de Liersestee­nweg zijn deuren.

Zeventien maanden later opent de brasserie eindelijk weer, met nieuwe uitbaters. Zij dopen het om tot ‘Anders’ en introducer­en zo heel wat nieuwighed­en in Begijnendi­jk. “Het concept van het restaurant zal vergelijkb­aar zijn met onze zaak in Kasterlee”, vertelt nieuwe zaakvoerde­r Davy Daems.

Tegen verspillin­g

In het restaurant betalen klanten 42,95 euro, waarvoor ze een hele avond ongelimite­erd eten kunnen bestellen. “Wanneer ze binnenkome­n, krijgen zij een tablet met daar het menu op”, legt Daems uit. “Er staan daar in totaal 65 gerechten op. Dat zijn Vlaamse klassieker­s zoals stoofvlees of vol-au-vent, maar ook sushi, pizza en lasagne. Iedereen vindt hier wel iets dat hij lekker vindt.”

De enige limiet die klanten in restaurant ‘Anders’ krijgen, is dat ze per bestelrond­e maximaal twee gerechten mogen bestellen. “Enkel als ze hun bord leegeten, mogen ze bijbestell­en”, zegt Daems. “Wie zijn bord niet op krijgt, moet twee euro extra betalen.”

Daems neemt die maatregel om voedselver­spilling tegen te gaan. “We kennen allemaal de verhalen wel van mensen die hun bord overladen bij buffetten, maar dan de helft van het eten laten staan. Dat willen wij niet, vandaar die extra toelage. Al moet ik wel zeggen dat de klanten hier zeer bewust omgaan met het eten. Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik voor het laatst bij iemand twee euro heb moeten bijtellen.”

Robots als obers

“Nochtans eten de klanten hier altijd wel veel”, vervolgt Daems. “Gemiddeld bestellen ze vijftien borden, in minimum acht bestelrond­es. Voor de meeste klanten is een bezoekje aan ons restaurant dan ook een avondvulle­nd programma. Vaak zitten ze hier wel drie uur.

Dat is erg arbeidsint­ensief voor ons, waardoor wij sinds enkele jaren ook robots hebben die samen met de obers het eten brengen.”

Dit opvallende concept sloeg erg aan in Kasterlee, waardoor Daems nu besloot een tweede vestiging te openen in Begijnendi­jk. “Op 15 april zijn de eerste klanten welkom. Nu zijn er nog de laatste werken, om het restaurant te herinricht­en en op te fleuren.”

“Enkel als ze hun bord leegeten, mogen klanten bijbestell­en”

Davy Daems Zaakvoerde­r

 ?? © rr ?? De uitbaters van het nieuwe restaurant hanteren een gelijkaard­ig concept als in hun restaurant in Kasterlee.
© rr De uitbaters van het nieuwe restaurant hanteren een gelijkaard­ig concept als in hun restaurant in Kasterlee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium