De Standaard

André van Rompuy schenkt vondst aan gemeente

-

André Van Rompuy (77) uit Werchter stootte onlangs op een uitzonderl­ijke vondst: een kaart uit 1780, met daarop de plannen om een kerk te bouwen in Tremelo. Daarvan schenkt hij nu een kopie aan de gemeente.

Eerder dit jaar besliste André Van Rompuy afscheid te nemen van zijn levenswerk. Dat bestond uit honderden brieven, verslagen en zelfs de boekhoudin­g van de schuttersg­ilde Sint Sebastiaan. Hij was van 1980 en 1996 zelf de hoofdman van de boogschutt­ersverenig­ing en is alle memorabili­a daarover blijven verzamelen.

Alle informatie heeft hij al geschonken aan het Rijksarchi­ef. Hij deed dit omdat hij al een tijd lang kampt met een slepende ziekte en zijn werk niet verloren wil zien gaan.

Toen hij al die gegevens bijeenraap­te, is hij op een uitzonderl­ijke vondst gestoten. “Het is een kaart uit 1780, met de gehuchten van Werchter”, zegt hij. “Daarop zie je de plannen voor een nieuwe kerk in Tremelo, maar die mocht dan toch niet op deze plek komen.”

“Uit de archieven van Abdij van Park, leerde ik dat iemand die kaart daar in de jaren ‘80 heeft uitgeleend, zonder hem ooit terug te geven”, zegt hij. “Nu ik mijn archief afsta, vind ik het ook een goed moment om hem weer aan de Abdij van Park te schenken.”

Voor hij de kaart weer zal teruggeven, heeft hij een kopie laten maken. Deze zal hij schenken aan Bert De Wit (CD&V), de burgemeest­er van Tremelo. “Geschiedku­ndig is er altijd een goede band geweest tussen Werchter en Tremelo”, zegt hij. “Ook nu gaan inwoners van Werchter er vaak winkelen of sporten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium