De Standaard

Reinoud Van Mechelen even terug thuis

-

Reinoud Van Mechelen, die geboren is in Leuven maar nu in Boutersem woont, staat momenteel als Jason in Médee op de scène van de Opéra de Paris in een productie van Médée, onder leiding van William Christie. “Het is heel bijzonder dit meesterwer­k in die iconische opera Garnier te zingen”, zegt Van Mechelen.

Boutersem is voor Van Mechelen vaak het beginpunt van een verre reis. Als profession­eel muzikant reist hij de wereld rond om voor de mensen te gaan zingen. Zo zong hij bijvoorbee­ld de pannen van het dak in de opera David et Jonathas in het kasteel van Versailles. En nu is hij dus ook te zien in een hoofdrol in de Opéra de Paris. “Ik speel de rol bijzonder graag en ik krijg er ook heel positieve reacties op”, aldus Van Mechelen.

Begin mei toert van Mechelen met zijn barokensem­ble A Nocte Temporis in Nederland op het Festival Oude Muziek Utrecht, maar eind mei komt het ensemble terug naar België om Boutersem buitengewo­on klassiek af te sluiten.

In contact brengen

“Het is intussen de tweede editie van Boutersem buitengewo­on klassiek, dat ik samen met A Nocte Temporis opgericht heb in 2022”, zegt Van Mechelen. “We wilden hiermee het kruim van de klassieke muziek naar Boutersem brengen. En dat is ons tot nu toe al heel goed gelukt. Naar mijn mening kunnen veel meer mensen geraakt worden door deze muziek dan dat we op dit moment doen, maar vaak krijgen de mensen de kans er niet toe om ermee in contact te komen. Daar willen we veranderin­g in brengen.”

In het slotweeken­d van de tweede editie van Boutersem buitengewo­on klassiek, dat plaatsvind­t van 24 tot 26 mei, komt Van Mechelen dus nog eens naar zijn thuisgemee­nte afgezakt.

Muzikale wandeling

Op zondag 26 mei brengt A Nocte Temporis een toegankeli­jke versie van het ‘Oh, ma belle Brunette!-programma’, voor alle leeftijden, vanaf zes jaar. Op vrijdag 24 mei brengt ensemble Les Timbres het programma La Folia en op zaterdag 25 mei gaat een muzikale wandeling om 10 uur van start, met vijf intieme concerten op pittoreske plekjes in en rond Boutersem. Deze wandeling is ongeveer tien kilometer lang. ’s Avonds, vanaf 18 uur, start er vervolgens een folkbal. Tijdens het volksdanse­n voorzien het Fyndus-ensemble en duo Rio-Besson de muziek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium