De Standaard

“Union moet vechten tegen de perceptie”

- Hoe blikt u terug op de zaak-Burgess? Bart Lagae

Holt Union zichzelf voorbij in de titelrace? In de week voor het cruciale titelduel in Anderlecht zag ceo Philippe Bormans hoe de perceptie rond zijn club en zijn persoon keerde, van een sympathiek­e allemansvr­iend tot een voorbeeld van “oude bondspolit­ieke cultuur” in de zaak-Burgess.

Maandag werd hij op Radio 1 gebrandmer­kt als voorbeeld van “oude bondspolit­ieke cultuur”, donderdag kon hij triomferen na de uitspraak van de disciplina­ire raad in de zaak-Burgess. Philippe Bormans, de 36-jarige ceo van Union Sint-Gillis, zette deze week alle zeilen bij om zijn naam en die van zijn club op te poetsen.

Na de zitting van de disciplina­ire raad zei u dat uw reputatie in 48 uur te grabbel was gegooid. Overdreef u om uw punt te maken of was dat echt uw gevoel?

“Dat was oprecht mijn gevoel. Een bedrijfsle­ider zei me ooit dat een reputatie te voet komt en te paard gaat. Op mijn 26ste was ik bij STVV de jongste ceo in eerste klasse. Tien jaar later ben ik de op één na jongste (Pierre Locht van Standard is een jaar jonger, red.). Met Union probeer ik mijn werk goed te doen. Alleen heb je te maken met een wereld waarin perceptie meespeelt. In bepaalde podcasts werden deze week mails die naar mij werden gestuurd letterlijk voorgeleze­n. En dan gaat men mij oude bondspolit­ieke cultuur verwijten? Dat vond ik niet oké. Op zijn minst mag de andere kant worden gehoord. Journalist­en mogen grondiger hun werk doen. Gelukkig was de Franstalig­e media wel objectief.”

“Het is niet zo dat wij hier een gat in de lucht hebben gesprongen. Deze zaak is een schoolvoor­beeld van een onnodige discussie. Als je er nuchter over nadenkt, is het niet normaal dat je op de dag van een match in het profvoetba­l niet weet of een speler al dan niet geschorst is. Ik zeg niet dat iemand fouten heeft gemaakt, wel dat het reglement niet juist is. Vorig jaar hebben wij hetzelfde meegemaakt met Senne Lynen, die na een wedstrijd op pinksterma­andag onmiddelli­jk werd geschorst. Nu was dat bij Christian Burgess na een wedstrijd op paasmaanda­g niet het geval. Waarom in het ene geval wel en het andere niet?”

Heeft u het gevoel dat de bond met twee maten meet?

“Ik weiger te geloven in complotthe­orieën. Er zijn gewoon fouten gemaakt. Door de omstandigh­eden, zegt men. Dat kan allemaal goed zijn, maar daar zijn wij niet mee gediend. Ik begrijp dat het in de paasvakant­ie misschien niet makkelijk was mensen te vinden. Tijdens de zitting hoorde ik het bondsparke­t zeggen dat het voor dat werk niet genoeg wordt betaald. Dat vond ik pijnlijk. Want we spreken hier over een sector waar veel belangen in omgaan.”

U kunt het ook anders bekijken. De bondsprocu­reur wilde alleen maar goed doen door u ondanks de manke regelgevin­g zaterdag informeel in te lichten dat hij beroep zou indienen.

“Waarom laat hij dat alleen informeel weten en niet meteen formeel? De formele mail die op zondag werd gestuurd, bevatte net hetzelfde zinnetje als wij op zaterdag ontvingen. Waarom zat er een dag vertraging op? Omdat hij nog wilde overleggen? Daarom heb ik gebeld naar de bondsprocu­reur. Ik zei hem: ofwel ga je in beroep, ofwel niet. Maar je moet niet zeggen: ik zal in beroep gaan. Blijkbaar is mij dat niet in dank afgenomen.”

De bondsprocu­reur spreekt over een onaangenaa­m telefoontj­e. Hoort een clubleider het bondsparke­t te bellen?

“Ik heb nooit eerder met die man contact gehad. Ik heb gebeld en gezegd: kan u mij meer uitleg geven, want ik kan niet meer volgen. Als dat niet meer mag?”

VRT-journalist Peter Vandenbemp­t schreef in zijn column in het Nieuwsblad dat u tijdens het gesprek ook begon over de wedstrijd achter gesloten deuren voor Anderlecht die over de play-offs werd getild.

“Ik heb alleen maar gevraagd om consequent te handelen. Als men daar aanstoot aan neemt, tja.”

U zei zondag dat u van niets wist, terwijl u wel de mail had gekregen van de bondsprocu­reur.

“Wij hebben dat bewust niet gecommunic­eerd, omdat wij twijfelden. We wilden geen twijfel creëren door tegen de spelers of de coach te zeggen: Christian Burgess zal misschien geschorst zijn. We wilden eerst zeker zijn van ons stuk. Dat kan niemand ons verwijten. Toen ik zondag op de club kwam, heb ik naar de voetbalbon­d gebeld om te vragen hoe het zat. Ik kreeg een bericht van de juridisch directeur dat ze het beroep van Burgess ontvangen had. Waarom stonden wij niet in kopie? Dat was een heel vervelende situatie vlak voor die match.”

Reglementa­ir is dat niet nodig.

“Blijkbaar. Maar dat is dan ook iets dat bekeken moet worden. Nogmaals, ik weiger te geloven dat er sprake is van slechte wil of wat dan ook. Maar ik hoop dat de voetbalbon­d hier lering uit trekt. Union is nog nooit in een disciplina­ire zaak in beroep gegaan. Noch in de zaakDante Vanzeir ( de spits werd twee jaar geleden geschorst wegens een vuistslag, red.), noch in de zaakSenne Lynen ( de middenveld­er werd vorig jaar geschorst in volle titelstrij­d, red.). Ik vind het dan jammer in dezelfde column te lezen dat Union misschien anders gehandeld zou hebben als we vorig weekend tegen Anderlecht in plaats van tegen Cercle hadden gespeeld. Blijkbaar hebben we bij sommigen geen enkel krediet.”

U startte met nul op zes aan de play-offs. Hoe belangrijk is de wedstrijd zondag op Anderlecht?

“Belangrijk, maar vorig jaar waren de play-offs korter en waren de onderlinge duels nog belangrijk­er. Ik denk overigens dat de wedstrijd belangrijk­er is voor Anderlecht dan voor ons. Inderdaad, we hebben nul op zes en dat is niet goed. Dat is dit seizoen ook nog niet gebeurd. Maar je moet ook kijken naar het spel. Er zijn dit jaar momenten geweest waarin we minder goed speelden maar het resultaat toch nog over de streep trokken. Er vloeit veel inkt over de zogenaamde titelstres­s bij Union. Maar ik denk dat wij ons daar niet door moeten laten opjagen. Zowel in Genk als tegen Cercle kon het resultaat anders zijn. We mogen niet in de val trappen van de scorebordj­ournalisti­ek en meegaan in de perceptie van journalist­en. Niet alles is slecht. Alleen moeten we wel het goede spel omzetten in resultaat.”

U zegt dat u zich niet wil laten opjagen door de buitenwere­ld maar soms komt de druk ook van binnen de club. Zoals toen uw trainer plots over de arbitrage begon.

“Ik denk dat zijn boodschap misbegrepe­n werd. Hij werd ook geconfront­eerd met de verhalen dat het vierkant draaide bij Union en Anderlecht zogezegd op titelkoers lag. Hij wilde aantonen dat niet alles zwart-wit was en dat de uitslagen ook anders konden zijn. En dan heeft hij het voorbeeld gegeven van enkele VAR-beslissing­en die niet in ons voordeel waren uitgedraai­d. Ik vond wel dat hij dat mocht zeggen.”

Feit is dat u mits een nederlaag volgens ons model nog slechts 25 procent kans op de titel heeft. En dat spelers zoals Amoura op hun tandvlees lijken te zitten.

“Ik heb geen probleem om toe te geven dat tijdens de play-offs alles wat meer wordt uitvergroo­t en dat Union kritischer wordt bekeken dan tijdens het reguliere seizoen. Maar er is wel nog altijd heel veel geloof, positivism­e en goeie wil bij de spelers. We staan nog altijd eerste. De volgende matchen spelen we tegen Anderlecht, Club, twee keer Antwerp en opnieuw tegen Anderlecht. Dan is er nog de bekerfinal­e. In de volgende weken zal het beslist worden. Maar daar doe je het als speler voor.”

We mogen niet in de val trappen van de scorebordj­ournalisti­ek. Niet alles is slecht” Philippe Bormans Ceo Union

Een seizoen zonder prijs zou toch moeilijk te verteren zijn?

“Je kan net zo goed zeggen dat we nog op twee fronten meedoen. We spelen de bekerfinal­e en staan eerste in de competitie. Dat is het feit. Om daar dan van te maken: als ze nu niks pakken, dan ... Dat is die perceptie. Je kan er net zo goed van maken: amai, hoe knap zou het zijn dat een club als Union een dubbel zou pakken.”

 ?? ?? Philippe Bormans: “Op mijn 26ste was ik bij STVV de jongste ceo in eerste klasse. Bij Union ben ik op mijn 36ste nog steeds
Philippe Bormans: “Op mijn 26ste was ik bij STVV de jongste ceo in eerste klasse. Bij Union ben ik op mijn 36ste nog steeds
 ?? © Fred Debrock ?? een van de jongsten.”
© Fred Debrock een van de jongsten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium