De Standaard

Burgess zal beseffen dat hij goed is weggekomen

- Bart Lagae

Wat ging er door het hoofd van Christian Burgess toen hij met nog een halve minuut voetballen op de klok een ingooi pardoes in het gezicht van Genk-aanvaller Tolu gooide? Wellicht het laatste waar hij aan dacht, was dat zijn rode kaart in de openingswe­dstrijd van de play-offs aanleiding zou geven tot een nieuwe dolle rit op de roetsjbane­n van de disciplina­ire bondsinsta­nties. Ons voetbal heeft een lange traditie van toneeldram­a’s voor de groene tafel. Niet de voetballer­s en de trainers, maar de clubleider­s en bekende strafpleit­ers spelen een hoofdrol in wat niet meer of niet minder is dan de voorzettin­g van de strijd op het veld met andere middelen.

Als gediplomee­rde in de geschieden­is is de Union-verdediger Christian Burgess de aangewezen man om over vijf of tien jaar te onderzoeke­n of zijn schorsing tegen Cercle, en de discussie over de beroepster­mijnen die erop volgde, een keerpunt in de voetbalrec­htspraak van ons land betekend zal hebben. Waar alle partijen het dinsdag na de zitting van de disciplina­ire raad over eens waren, was dat het bondsregle­ment geen duidelijke taal heeft gesproken.

Anderlecht-coach Brian Riemer spelt het Belgisch voetbal wel vaker de les. Ook nu weer

Sinds de zaak-Propere Handen werd dat bondsregle­ment nochtans waterdicht gemaakt. Een team van de KU Leuven moest er op vraag van de gewezen bonds-ceo Peter Bossaert voor zorgen dat er nooit nog schuldigen aan matchfixin­g of andere overtredin­gen vrijuit zouden gaan. De werking van de disciplina­ire organen is sindsdien aanzienlij­k geprofessi­onaliseerd. Maar in het heetst van de strijd van de play-offs, met snel op elkaar volgende wedstrijde­n in volle paasvakant­ieperiode, wordt de goeie wil van alle medewerker­s op de proef gesteld.

Wanneer Christian Burgess later historisch onderzoek doet naar zijn eigen schorsing, zal het hem opvallen dat de Anderlecht-trainer Brian Riemer het vrijdag voor hem opnam. De Deense coach spelt het Belgisch voetbal wel eens vaker de les. Hij deed het eerder door te pleiten voor buitenland­se scheidsrec­hters in de Jupiler Pro League. Nu stelt hij voor om clubs wel nog de mogelijkhe­id te geven een rode kaart aan te vechten, maar niet langer de strafmaat. Zo zouden clubs en spelers sneller weten wat hen boven het hoofd hangt.

Voor Riemer, en ook voor Union, geldt dat ze voorzichti­g moeten zijn met wat ze wensen. Minder inspraak wil ook zeggen dat er meer willekeur is. De mogelijkhe­id om in beroep te gaan moet er zijn voor zowel de beklaagden als voor de aanklager. Net zoals de “zittende magistratu­ur” van de bond in staat moet zijn om onafhankel­ijk recht te spreken.

Elke hervorming moet erop bedacht zijn om alle belanghebb­enden in het voetbal recht te doen. Dat rechtspraa­k in ons voetbal tot emoties leidt, en bekende strafpleit­ers alles uit de kast halen om een zaak te winnen, hoort onlosmakel­ijk bij de passie van de voetbalspo­rt. De strijd voor de groene tafel hoort bij het spektakel op de groene mat. Geen enkel bondsregle­ment kan verhindere­n dat er fouten worden gemaakt. Net zoals Burgess ook zal beseffen dat zijn inworp tegen Tolu oliedom was en hij goed is weggekomen.

In ‘Spionkop’ blikt de redactie wekelijks terug op de sportweek die was.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium