De Standaard

Union kan met één zege nul op zes inhalen

Met nul op zes in de Champions’ Play-offs zag Union zijn tegenstrev­ers in de achteruitk­ijkspiegel snel dichterbij komen. Maar met een zege zondag in het Lotto Park staat Union er weer even goed voor als voor het begin van de play-offs.

- Dries De Smet, Valerie Van Avermaet

“Het is hard om twee keer na elkaar te verliezen.” Union-trainer Alexander Blessin verhulde vrijdag niet dat Union twee moeilijke weken achter de rug heeft. De competitie­leider pakte nul op zes tegen de twee tegenstand­ers die de minste punten pakten in de reguliere competitie. Blessin nam afgelopen week uitgebreid de tijd om te analyseren wat er in Genk en tegen Cercle misliep. “We weten wat beter moet, maar niet alles was slecht. Onze expected goals (een statistiek over het aantal doelrijpe kansen dat een team afdwingt, red.) waren best hoog en ook andere data en statistiek­en waren goed. We maken gewoon stomme fouten, daar moeten we vanaf de eerste minuten alert voor zijn.”

Union staat er niet zo slecht voor

Ook een blik op de titelkanse­n geeft Blessin gelijk. De Unionisten staan er helemaal niet zo slecht voor. Als het dit weekend van Anderlecht wint, heeft Union 67 procent kans op de titel, illustrere­n de wekelijkse kansbereke­ningen van De Standaard. Dan staat Union er weer even goed voor als vóór het begin van de play-offs.

Bij de simulaties gaan we ervan uit dat de uitslag van alle andere resterende wedstrijde­n door toeval bepaald wordt. Elke ploeg heeft dus telkens een derde kans om een wedstrijd te winnen, verliezen of gelijk te spelen.

“Onze play-offs starten nu pas”, zegt Blessin. “Het zou goed zijn als we wedstrijde­n beginnen te winnen. Natuurlijk voel ik druk, maar die voelen ze bij Anderlecht ook, hoor. Deze wedstrijd kan een kantelmome­nt zijn. We hebben de titelstrij­d alleszins interessan­t gemaakt voor België nu er weer vier ploegen kampioen kunnen worden.”

Union hoeft lang niet al zijn wedstrijde­n te winnen om met grote zekerheid kampioen te spelen. Als Union vanaf nu thuis alles wint en uit steevast gelijkspee­lt, bedraagt de kans op de titel 99 procent.

Anderlecht kan een tik uitdelen

Maar het kan voor Union dit weekend ook de andere kant op gaan. Als Anderlecht zijn Brusselse concurrent over de knie legt, deelt het een stevige tik uit. Met drie punten voorsprong is de kans op een titel voor paarswit 61 procent, terwijl de titelkans van Union zakt naar 26 procent.

“Onze play-offs beginnen nu pas” Alexander Blessin Coach Union

Ook Anderlecht hoeft lang niet alles te winnen om kampioen te worden. Met een uitstekend rapport (telkens winst thuis, gelijk uit) voor de resterende wedstrijde­n bedraagt de titelkans 98 procent.

Nog kapers op de kust

Ook de andere achtervolg­ers zijn nog niet uitgeteld, leren de berekening­en. Club Brugge en Genk hebben, opnieuw bij volledig toeval in de resterende wedstrijde­n, elk 5 procent kans om kampioen te worden. Maar met elke nieuwe overwinnin­g stijgen de kansen aanzienlij­k. Winnen ze dit weekend, dan bedraagt de titelkans voor elk bijna 10 procent. Winnen ze vervolgens ook volgend weekend hun wedstrijde­n (Genk tegen Anderlecht) en (Club tegen Union), dan stijgen hun kansen naar 21 en 19 procent. Die van Union en Anderlecht zakken dan naar 31 en 28 procent. Om maar te zeggen: het kampioensc­hap is nog lang niet gespeeld.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium