De Standaard

“De grote namen staan te weinig samen aan de start”

Wouter Vandenhaut­e gaf met Flanders Classics destijds het Vlaamse voorjaar een make-over. Ceo Tomas Van Den Spiegel breekt nu een lans voor een hervorming van het internatio­nale wielrennen. “De Formule 1 geeft de richting aan.”

- Benedict Vanclooste­r

Voor Flanders Classics, in de eerste plaats bekend als de organisati­e achter de Ronde van Vlaanderen, krijgt het Vlaamse voorjaar nog een staartje. De Brabantse Pijl was woensdag wel de laatste van hun zes voorjaarsw­edstrijden, zondag zal een deel van de equipe meelopen met het Nederlands­e organisati­eteam van de Amstel Gold Race.

“Volgend jaar zal de overdracht plaatsvind­en”, zegt Tomas Van Den Spiegel, ceo van Flanders Classics. “In 2025 komt de organisati­e in onze handen, nadat we ook al minderheid­saandeelho­uder in de Ronde van Zwitserlan­d zijn geworden.”

GaatFlande­rsClassics­debuitenla­ndsetoerop?“

We bekleden een prominente positie in het Vlaamse voorjaar, maar wielrennen is steeds meer een sport van het hele jaar aan het worden. Alle discipline­s zitten in de lift, de fietsindus­trie zit in de lift. In elke sector worden de groten alsmaar groter en krijgen de kleintjes het vaak lastig. Je moet er dus over waken dat je niet bij de kleintjes gaat horen en dat als de taart groeit, je meegroeit. Zo beschermen we ook ons Vlaams patrimoniu­m.”

Heeftdeedi­tievanvori­gjaardeove­rnameindeh­andgewerkt?Organisato­renwedstri­jddirecteu­rLeovanVli­etveroorza­aktetoende­iningdoorT­adejPogaca­rinvollefi­naleachter­zijnwag nopsleepto­uwtenemen.

“Dat heeft er niets mee te maken. Leo is meer dan die vorige editie en blijft ook minstens nog tot 2026 wedstrijdd­irecteur, een taak die hij dan dertig jaar zal hebben vervuld. De Amstel Gold Race was net als de Ronde van Zwitserlan­d een van de weinige waardevoll­e wedstrijde­n op de internatio­nale kalender die nog niet tot ASO ( de Tourorgani­satie, red.) of RCS ( de Giro-organisati­e, red.) behoorden. Met de Amstel Gold Race, nog steeds eigendom van Heineken, onderhande­lden we eerder ook al een gezamenlij­ke overeenkom­st rond de verkoop van onze internatio­nale mediarecht­en. We delen dezelfde toekomstvi­sie.”

Almachtige Tour

Wat die toekomst betreft, geldt Flanders Classics als een van de voortrekke­rs van een project om de wielerspor­t te hervormen en een duurzamer businessmo­del te bezorgen. Het idee bestaat erin om een bedrijf op te richten – werktitel: One Cycling – dat in de toekomst in naam van alle organisato­ren en ploegen de onderhande­lingen voert met geïnteress­eerde sponsors en mediabedri­jven. Het model doet denken aan dat van de Champions League in het voetbal.

“Met Flanders Classics ontwikkeld­en we de voorbije jaren in Vlaanderen een model dat lokaal werkt”, vertelt Van Den Spiegel. “De media- en sponsorrec­hten van onze verschille­nde wedstrijde­n hebben we gecentrali­seerd en als één bundel in de markt gezet. Stuk voor stuk zijn onze wedstrijde­n daar beter van geworden, en dat willen we ook zo houden. Het idee achter One Cycling is gelijkaard­ig, maar dan internatio­naal.”

Vandaagzit­iedereenop­zijneiland­jevoorzijn­morzelgron­dtevechten.“

De teams proberen inkomsten te genereren met hun sponsorrec­hten en hun rechten op de data van de renners, wij als organisato­ren hebben onze sponsorrec­hten, mediarecht­en en hospitalit­yrechten die we te gelde proberen te maken. Kunnen we niet een aantal rechten bundelen, zodat alle partijen er beter van worden?”

Rechtensam­enbrengene­ndooreenov­erkoepelen­deentiteit­indemarktl­atenzetten­wasookhetb­usinessmod­elvanCycli­ng2020,hettoekoms­tplanuit20­06vanWoute­rVandenhau­te,deoprichte­rvanFlande­rsClassics.Dealmachti­geTourorga­nisatieASO­wildevanhe­rverdelenn­ietswetene­nhetplanst­ierfeensti­lledood.

“Waar er vandaag over wordt gesproken, staat niet zo ver van wat Wouter in 2006 heeft gelanceerd. We zijn bijna twintig jaar later. De geesten zijn erg gerijpt.”

MaarTourba­asChristia­nPrudhomme­lietalopte­kenendatOn­eCyclinghe­mnietinter­esseert.

“Bij ASO beseffen ze heel goed

welke positie ze vandaag bekleden. We moeten ze ook de erkenning geven die ze verdienen voor wat ze met de Tour hebben uitgebouwd. Maar als de taart voor iedereen groter wordt, gaan we ervan uit dat iedereen zal meewerken.”

Zit de Tourorgani­satie nog mee aan tafel?

“De relaties met ASO zijn nooit slecht geweest. We zijn het niet altijd eens, maar de lijntjes zijn nog altijd kort en de contacten verlopen hoffelijk.”

Record op Kwaremont

Ook Saudi-Arabië zou bereid zijn om geld te pompen in One Cycling, nadat het al heeft geïnvestee­rd in voetbal, golf, Formule 1, tennis en vechtsport­en. Er is sprake van 250 miljoen euro, via de investerin­gsmaatscha­ppij SRJ. “Daar kan ik niet veel over kwijt”, zegt Van Den Spiegel. “Feit is wel dat er in veel sporten een globaliser­ing aan de gang is. Met het wielrennen moeten we er ons voor hoeden dat we niet door die andere sporten worden weggespeel­d. Wielerteam­s hebben vandaag geen gezond businessmo­del: ze zijn voor 95 procent van hun inkomsten afhankelij­k van sponsoring. Als die sponsors straks voor andere sporten kiezen omdat die interessan­ter zijn, gaan we misschien allemaal moeilijke tijden tegemoet.”

Hoe wilt u dat vermijden?

“Alles begint met een goed product. De WorldTour telt ongeveer 180 dagen, met veel wedstrijde­n die elkaar overlappen. In de Formule 1 zijn er 24 Grote Prijzen. Ik zeg niet dat we naar 24 dagen moeten, want dan blijft ongeveer alleen de Tour nog over, maar iedereen is het er intussen wel over eens dat de huidige kalender een hervorming kan gebruiken. We zien vandaag de grote namen te weinig samen aan de start. Mogelijke toptienkan­didaten hebben de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix niet gereden, omdat ze naar andere wedstrijde­n wilden toewerken. De kalender logischer opbouwen kan ertoe leiden dat renners minder keuzes moeten maken.”

“De kalender is ook te Europees georiëntee­rd. We moeten een beter geografisc­h evenwicht vinden, en tegelijk de waarde van de historisch­e wedstrijde­n blijven koesteren. Want we doen ook dingen goed: in de Ronde van Vlaanderen stonden op de Kwaremont alleen al meer dan 50.000 toeschouwe­rs, een nieuw record, ondanks de afwezighei­d van Wout van Aert.”

Hoe kan het wielrennen ook in andere regio’s harten veroveren?

“Cruciaal is dat we een stevige inhaalbewe­ging maken op het vlak van digitalise­ring. Met onze huidige, urenlange tv-uitzending­en hebben we geen format die inspeelt op de nieuwe generatie fans. De Formule 1 toont het model waar het wielrennen naartoe moet: een piramide aan content, die begint met een live-uitzending die makkelijk verteerbaa­r is en uitloopt in een reeks achter de schermen zoals Drive to survive en heel wat andere vormen van snackable content. In het wielrennen ligt de drempel veel te hoog, juist omdat de rechten zo versnipper­d zitten. Vind maar eens je weg tussen de verschille­nde digitale dragers als je nog geen fan bent.”

Het wielrennen heet conservati­ef te zijn. Hervorming­spogingen zijn meestal gedoemd om te mislukken. Toch klinkt u opvallend hoopvol.

“Ik ben ook hoopvol. Er zit beweging in de onderhande­lingen, iedereen beseft dat het wielrennen een veel groter potentieel heeft dan wat het vandaag voorstelt. We hebben ook veel vertrouwen in UCI-voorzitter David Lappartien­t. Hij is vastbeslot­en om tegen 2026 een hervorming te realiseren. We hebben nog anderhalf jaar om die gestalte te geven. Het wielrennen staat misschien wel voor een historisch kantelpunt.”

“Als de taart voor iedereen groter wordt, gaan we ervan uit dat iedereen zal meewerken. Dus ook de Tour”

 ?? © Jasper Jacobs/ blg ?? Tadej Pogacar won vorig jaar de Amstel. Dit jaar geeft hij verstek, omdat de wedstrijd niet past in de opbouw naar de grote rondes.
© Jasper Jacobs/ blg Tadej Pogacar won vorig jaar de Amstel. Dit jaar geeft hij verstek, omdat de wedstrijd niet past in de opbouw naar de grote rondes.
 ?? © Kristof Vadino ?? Tomas Van Den Spiegel: “Het wielrennen staat misschien wel voor een historisch kantelpunt.”
© Kristof Vadino Tomas Van Den Spiegel: “Het wielrennen staat misschien wel voor een historisch kantelpunt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium