De Standaard

Een kleine correctie is best sexy

- Jo Van Damme Jo Van Damme is tekstschri­jver en werpt elke week een satirische blik op de actualitei­t.

Om voor de hand liggende redenen wil de lijstduwer liever niet meer in een bruin café afspreken. We treffen hem bijgevolg in zijn sober, maar smaakvol ingerichte appartemen­t, industriee­l chic. Hoe groot is het contrast met de kleurrijke, ronduit extravagan­te uitdossing waarin hij ons begroet. Zo hebben we hem nog nooit eerder gezien: cowboyboot­s, strakke jeans met buckle, een rood westernhem­d met lange franjes. Het is vooral die massieve zwarte stetson op zijn hoofd die de aandacht trekt.

“Countrysty­le”, legt hij uit. “Dankzij Beyoncé is dat helemaal in. Ik herken mij ook helemaal in die superster. Haar attitude en haar boodschap spreken mij buitengeme­en aan. Zij kleurt buiten de lijntjes, verbindt over alle raciale en politieke meningsver­schillen heen, ze is feministis­ch, trendsette­nd, controvers­ieel soms, maar altijd vooruitstr­evend.”

“En met die look wilt u het Vlaamse politieke landschap nu ook verrijken?”, vragen wij.

De lijstduwer knikt: “Vanaf morgen ga ik zo alle Vlaamse markten afschuimen. Oost-Vlaamse markten toch, voorlopig. Niemand zal er kunnen naast kijken: this bitch is back.”

Er is nog iets anders aan het uiterlijk van de lijstduwer dat ons opvalt, maar nog voor we er iets over durven te vragen licht hij zelf toe. “Ik heb inderdaad een kleine neuscorrec­tie laten uitvoeren. In mijn jeugd heb ik ooit een blessure opgelopen waardoor er een knik in mijn snuffelaar zat. Dat leverde mij behalve een esthetisch­e handicap ook gezondheid­sproblemen op. Welke? Zonder in details te treden: het valt niet uit sluiten dat die oude oorlogswon­de –” “Oorlogswon­de?”

“Welja, die val van dat klimrek heeft mogelijk tot sluimerend­e frustratie­s geleid die later dan weer sommige van mijn impulsieve uitspraken kunnen hebben veroorzaak­t. Maar dat probleem is nu van de baan. De knik in mijn neus is niet meer. De pers kan alvast beginnen te schrijven: het mateke is rechtlijni­ger dan ooit.”

Ons gesprek met de lijstduwer vindt plaats de dag voor de officiële aankondigi­ng van zijn comeback naar de politiek. Onder meer een nachtelijk­e, rijk gemarineer­de tirade over de Roma, afgewerkt met enkele seksistisc­he sneren, maakten – tijdelijk – een einde aan zijn politieke succesverh­aal. Binnen zijn partij tilde 90 procent niet zo zwaar aan zijn versprekin­gen, te meer omdat hij er zich een maand later een beetje voor verontschu­ldigde. Maar bon mots over “bruin mannen” die alleen de matrak verdienen, strekken niet meteen tot aanbevelin­g. Toch niet als je strijd wil aanvoeren tegen échte racisten. Voor het mateke drong zich hoe dan ook een tijd van bezinning op.

“Het is een operatie in nederighei­d geweest”, zegt de lijstduwer terugblikk­end, al voegt hij er meteen aan toe dat hij tijdens zijn afwezighei­d enkel wannabe’s heeft zien passeren. “Al wil ik natuurlijk niemand van mijn partij tekortdoen.”

We willen graag van de lijstduwer vernemen wat zijn lijstduwer­schap precies inhoudt, afgezien van flyers uitdelen op markten en filmpjes op Tiktok en Instagram gooien.

“Een lijstduwer duwt de lijst, in tegenstell­ing tot de lijsttrekk­er die voornameli­jk de lijst trekt en het voordeel heeft minder afhankelij­k te zijn van de grillen van de kiezer.”

“Een vermetel concept: de kiezer echt laten kiezen. U wordt dan toch overgelate­n aan diens genadighei­d?”

De lijstduwer laat zich achterover zakken in zijn stoel. Zijn grijnsje verklapt dat hij er gerust op is.

“Mijn programma is de beste garantie: meer welvaart, minder armoede, beter onderwijs, eerlijker justitie, meer sociale gelijkheid, hogere pensioenen voor iedereen (met uitzonderi­ng van Siegfried Bracke), voor de boeren, voor de natuur én voor kerncentra­les.” We fronsen: “Voor kerncentra­les?” “Pff. Zolang ze niet op kolen draaien.

We moeten toegeven dat dit programma van een begeestere­nde eenvoud is, maar wat als het electoraat er desondanks (of net daarom) de neus voor ophaalt?

Het grijnsje op zijn gezicht deint uit. “Dat zijn problemen die we zullen oplossen als ze zich aandienen.”

“U citeert Jean-Luc Dehaene?” “Wie?”

“Oud-premier Dehaene. U kent hem vast uit dat AI-clipje van CD&V.”

Even lijken we de lijstduwer van de wijs te hebben gebracht. Maar andermaal snellen zijn zo geroemde communicat­ieve vaardighed­en hem ter hulp: “Deze jongen heeft geen hologram nodig om uit de doden op te staan.” Het had uit de Bijbel kunnen komen.

Plotsklaps zwaait de deur van het appartemen­t open. Christel, de moeder van de lijstduwer, heeft koekjes gebakken. “Wat vindt u van dat dwaze kostuum?”, gebaart ze misprijzen­d naar haar cowboy. “Zo kan hij toch niet onder de mensen komen? Dan heb ik nog liever dat hij zich op tv als konijn verkleedt.”

Parbleu, we zijn al blij dat er van ons geen antwoord wordt verwacht. En dat er hier weer gelachen kan worden, want het wordt best nog gezellig. Terwijl mama een lekker kopje camillethe­e zet, wil de lijstduwer een plaatje opleggen. “Beyoncé?”, stelt hij voor. “Of toch liever Django Reinhardt? Of de Gypsy Kings? Ik luister de laatste tijd graag naar dat soort bohemermuz­iek.”

Was er niet dat knipoogje, we zouden hem haast geloven.

“De knik in mijn neus is niet meer. De pers kan alvast beginnen te schrijven: het mateke is rechtlijni­ger dan ooit”

 ?? © belga ?? Conner Rousseau: weer strijdbaar met zijn nieuwe snuffelaar.
© belga Conner Rousseau: weer strijdbaar met zijn nieuwe snuffelaar.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium