De Standaard

Nog meer oorlog is voor Biden een nachtmerri­escenario

De Amerikaans­e president Joe Biden wil een geweldsexp­losie voorkomen, maar zijn lot is opnieuw verknoopt met de tactische berekening­en van de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu.

- Roeland Termote ©

Voor VS-president Joe Biden was het onderschep­pen van de Iraanse rakettenre­gen op Israël zaterdag zowel een opluchting als het begin van een nieuwe beproeving.

Het Iraanse bombardeme­nt was een vergelding­sactie voor een Israëlisch­e aanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april. Door zeven officieren van de Iraanse Revolution­aire Garde, inclusief twee generaals, om te brengen, dwong de regering van Benjamin Netanyahu het Iraanse regime zijn kaarten te laten zien. Dat Teheranant­woorddemet­eenaanval op Israël zelf – ook al was die op voorhand aangekondi­gd en niet bewust gericht op burgerdoel­witten – gaf Netanyahu’s oorlogskab­inet plots deruimteom­deschaduwo­orlogtusse­n beide landen een nieuwe richting uit te sturen.

Op een moment van verpletter­ende onzekerhei­d was Bidens lot zo opnieuw verknoopt met de tactische berekening­en van de Israëlisch­e premier, met wie hij een uiterst gespannen relatie heeft. Als Israël fors terugslaat, dreigt een kettingrea­ctie die Washington het koste wat het kost wil vermijden.

Een uitdijende oorlog in het Midden-Oosten is een nachtmerri­escenario voor Biden. De Amerikaans­e president zit in een verkiezing­sjaar geprangd tussen de wens een geweldsexp­losie te vermijden, de strategisc­he langetermi­jnbelangen van de VS én de tegenstrij­dige meningen van verschille­nde groepen Amerikaans­e kiezers. Het begrip van progressie­ven voor zijn steun aan Israël bij de bloederige invasie in Gaza is al enige tijd op. Bij een geweldsesc­alatie tussen Israël en Iran stijgt ook de druk van de andere kant, om juist meer steun te verlenen aan Netanyahu’s regering. De Republikei­nse senator Marsha Blackburn speelde daar dit weekend al op in, met een oproep tot “agressieve vergelding­saanvallen op Iran”.

Veel andere Amerikanen zijn de militaire interventi­es van hun land grondig moe. Zij zouden het hun president kwalijk nemen als de VS meegesleep­t worden in een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Bidens enige keuze dit weekend was dan ook een rondje gespierde diplomatie in de hoop een uitslaande brand te vermijden.

“Diplomatie­ke reactie”

Zaterdag benadrukte Biden na een gesprek met Netanyahu dat de Amerikaans­e toewijding aan de veiligheid van Israël “ijzersterk” is. Bij het afweren van de Iraanse drone- en raketaanva­llen hadden de Amerikanen actief meegeholpe­n. “Ik vertelde hem (Netanyahu, red.) dat Israël een opmerkelij­k vermogen heeft getoond om zich te verdedigen, zelfs tegen ongekende aanvallen”, zei Biden. Daarmee stuurde het land “een duidelijke boodschap naar zijn vijanden dat ze de veiligheid van Israël niet kunnen bedreigen”. Lees: het afweren van de Iraanse rakettenre­gen was een Israëlisch­e triomf die meer geweld overbodig maakt en Netanyahu genoegdoen­ing moet geven.

Om nieuwe Israëlisch­e vergelding­sacties nog sterker te ontraden, gaf het Witte Huis de Israëli’s ook mee dat de VS niet zouden deelnemen aan dergelijke acties. Door zondag ook de G7 samen te roepen voor een videoconfe­rentie “om een gezamenlij­ke diplomatie­ke reactie te coördinere­n”, benadrukte Biden tegelijk dat de situatie een ernstig antwoord vereist, maar dat dit antwoord diplomatie­k hoort te zijn.

Het is een insteek waar in ieder geval al de Iraniërs zich in kunnen vinden. Ook zij zien geen belang bij een frontale botsing met de VS en lijken de gevolgen van hun aanval te willen begrenzen. Generaal Mohammad Bagheri, de stafchef van het Iraanse leger, zei na de aanval op Israël: “De missie is volbracht, de operatie is voorbij en we zijn niet van plan om verder te gaan.” Tenzij er dus toch een Israëlisch­e vergelding zou komen. In dat geval, zei Bagheri, “zal de volgende operatie groter zijn”.

Meevaller voor Biden

Terwijl Biden nu zijn politieke behendighe­id moet demonstrer­en en daar in het beste geval weinig krediet voor zal krijgen op het thuisfront, kan zijn Republikei­nse tegenstrev­er Donald Trump vrij schieten vanop de zijlijn. Trump verklaarde zaterdagav­ond tijdens een campagnebi­jeenkomst dat Iran Israël had aangevalle­n omdat Biden “grote zwakte” had getoond. Met hem aan de macht was zoiets nooit gebeurd, aldus Trump. “Ik zal de Derde Wereldoorl­og voorkomen.”

Een andere Republikei­n, voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden Mike Johnson, bezorgde Biden zondagavon­d alsnog een kleine meevaller. In het licht van de nieuwe omstandigh­eden, gaf Johnson aan dat zijn fractie zich de volgende dagen opnieuw zal buigen over een steunpakke­t voor Israël dat ze tot nu toe tegenhield­en. Johnson sloot niet uit dat het Huis in één klap ook zou stemmen over de – eveneens geblokkeer­de – steun voor Oekraïne, die tot nu deel uitmaakte van hetzelfde pakket.

“Israël heeft een opmerkelij­k vermogen getoond om zich te verdedigen, zelfs tegen ongekende aanvallen”

Joe Biden

VS-president

 ?? Anadolu/getty ?? Zaterdag benadrukte Joe Biden na een telefoonge­sprek met Benjamin Netanyahu dat de Amerikaans­e toewijding aan de veiligheid van Israël “ijzersterk” is.
Anadolu/getty Zaterdag benadrukte Joe Biden na een telefoonge­sprek met Benjamin Netanyahu dat de Amerikaans­e toewijding aan de veiligheid van Israël “ijzersterk” is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium