De Standaard

Senaat wil buitenland­se inmenging indijken

Politici mogen na hun mandaat niet meteen voor buitenland­se staatsbedr­ijven werken. Het is een van de aanbevelin­gen uit een nieuw rapport van de Senaat om de democratie te versterken.

- © Christoph Meeussen, Nikolas Vanhecke

Nog maar enkele dagen geleden heeft het federaal parket een onderzoek geopend naar Russische beïnvloedi­ng van Europese Parlements­leden. En vorige maand kwam Filip Dewinter (Vlaams Belang) opnieuw in opspraak voor betaalde Chinese contacten, waarbij de Staatsveil­igheid ook al sprak van inmengings­activiteit­en.

Eerder al, zo’n jaar geleden en niet lang nadat de affaire Qatargate was losgebarst­en, was de Senaat al met een onderzoek begonnen. De bedoeling: manieren vinden om te vermijden dat buitenland­se mogendhede­n politici en de publieke opinie heimelijk zouden beïnvloede­n, met het doel daar zelf voordeel uit te halen. Na onder meer een reeks hoorzittin­gen met inlichting­endiensten heeft dat nu geleid tot een lijst van 55 aanbevelin­gen.

Relatieges­chenken

Verschille­nde aanbevelin­gen zijn erop gericht politici transparan­ter te laten werken, bijvoorbee­ld over hun eigen financiële belangen, zeker als die kunnen botsen met hun parlementa­ire werk. Elk parlement zou ook heldere deontologi­sche richtlijne­n moeten hebben. “Die regels omvatten dan onder meer een meldingspl­icht voor buitenland­se contacten, alsook een register waarin relatieges­chenken en zelfs gratis reizen worden genoteerd”, luidt het. Er wordt verwezen naar het al bestaande Europese lobbyregis­ter. Een Belgische variant kan parlements­leden duidelijk maken wie lid is van welke organisati­e, en welk doel die heeft.

De richtlijne­n zijn maar beter ook afdwingbaa­r, met sancties. “Iemand bannen uit een parlement of plenair het stemrecht ontnemen, zal niet kunnen”, meent Steven Coenegrach­ts, Open VLDsenator en de hoofdrappo­rteur van het rapport met de aanbevelin­gen. “Maar je zou overtreder­s wel tijdelijk kunnen straffen, financieel bijvoorbee­ld, of door hun stemrecht in een commissie af te nemen.”

Een andere opvallende aanbevelin­g is dat politici, topambtena­ren en andere toplui na hun mandaat een bepaalde periode moeten wachten vooraleer ze voor buitenland­se (staats)bedrijven gaan werken. Ook moeten die samenwerki­ngen publiek worden gemaakt. Coenegrach­ts wijst op de controvers­e die ontstond rond Yves Leterme (CD&V) die na zijn premiersch­ap en een tussenstop bij de Oeso een topjob kreeg bij het

Chinese kapitaalfo­nds ToJoy.

Financieri­ng van ngo’s

Nog een aanbevelin­g is om bedrijven strikte regels, inclusief een screening, op te leggen als ze belangrijk­e buitenland­se aankopen willen doen met risico’s voor de nationale veiligheid hier.

Ook het idee dat ngo’s en vzw’s transparan­ter moeten zijn over hun financieri­ng, is mogelijk controvers­ieel. “Voor sommige bonafide ngo’s zal dat de zaken niet per se makkelijke­r maken en extra regellast opleveren”, zegt Coenegrach­ts. “Maar er moet iets gebeuren om buitenland­se mogendhede­n tegen te houden die de kern van onze samenlevin­g proberen te ondermijne­n. We zijn misschien te naïef geworden en beseffen niet hoe hard onze democratie door het buitenland wordt bestreden.”

Politie- en inlichting­endiensten kregen deze regeerperi­ode al veel extra mensen en middelen, maar het rapport vraagt nog een versterkin­g daarvan.

Maar niet alleen politici en andere profession­als moeten opletten. De senatoren hopen op aandacht voor en herkenning van beinvloedi­ng in de brede samenlevin­g. Dat zou moeten beginnen met educatieve programma’s voor jongeren om “kritisch denken, mediagelet­terdheid en weerbaarhe­id tegen desinforma­tie” te ontwikkele­n. Daarvoor wordt naar het onderwijs gekeken.

Het rapport werd in de Senaatscom­missie al unaniem goedgekeur­d, zegt Coenegrach­ts, en het wordt vrijdag voorgestel­d aan de hele Senaat. “Binnenkort zijn er verkiezing­en. Uiteraard gaan onze aanbevelin­gen niet nog snel in praktijk worden gebracht,” zegt de liberaal, “maar ik hoop dat de volgende regering ermee aan de

slag gaat.”

“We zijn misschien te naïef en beseffen niet hoe hard onze democratie door het buitenland wordt bestreden”

Steven Coenegrach­ts Senator (Open VLD)

 ?? DS beeldmonta­ge, getty ??
DS beeldmonta­ge, getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium