De Standaard

Wat u denkt, klopt echt: nooit zoveel regen gehad

Zes maanden haast onafgebrok­en nattigheid, zoiets maken we in België maar één keer om de vijftig jaar mee. Vooral Vlaanderen kleurt kletsnat op de kaart.

- Tom Ysebaert

Voor deze week wordt opnieuw

elke dag regen voorspeld. Heeft het voor u lang genoeg geduurd? Het KMI spreekt u niet tegen: de afgelopen zes maanden kennen hun gelijke niet als het op neerslag aankomt. Meteoroloo­g Pascal Mormal haalt er de statistiek­en bij. De periode van 11 oktober 2023 (de dag dat de regenreeks begon) tot 10 april 2024 slikten we in Ukkel 693 millimeter regen. Daarmee overtreffe­n we 1993-94, toen er in dezelfde periode 642 millimeter viel.

In dat kletsnatte semester was het vooral Vlaanderen dat de buien zag hangen. Op een kaart van België zie je hoe grote delen van boven de taalgrens als ‘uiterst nat’ gecataloge­erd worden, in vergelijki­ng met de referentie­periode 1991-2020 (zie grafiek). “Niet dat Wallonië geen regen te slikken kreeg,” vult Mormal aan, “maar daar zijn ze wat meer gewend, de afwijking van de normale toestand is er minder groot.”

Westhoek

De afwijking was overigens nergens zo groot als in de Westhoek. In november viel daar tot 250 procent meer regen dan normaal. De beelden van de overstroom­de IJzervlakt­e spraken boekdelen.

De gegevens van het KMI sporen met die van waterbouwk­undige Patrick Willems (KU Leuven). Hij stelt vast dat de periode oktober-maart de op een na natste was sinds 1902. Die maanden worden de hydrologis­che winter genoemd, waarin er meer regen valt dan er verdampt. Alleen de winter van 1998-99 staat nog iets hoger in de tabellen. Voor alle duidelijkh­eid: de hydrologis­che benadering kijkt naar neerslag min verdamping, terwijl de weerkundig­en louter naar neerslag kijken.

Zowel vanuit weerkundig als vanuit hydrologis­ch standpunt komt dergelijke nattigheid maar een keer in de vijftig jaar voor.

Volgt onvermijde­lijk de vraag naar de oorzaken. “Het water van de Atlantisch­e Oceaan is al meer dan een jaar uitzonderl­ijk warm, dat heeft wellicht een rol gespeeld”, zegt Mormal. “Een warmere atmosfeer bevat meer waterdamp en verzadigde lucht kan meer neerslag produceren. Of we hier de klimaatver­andering aan het werk zien? Dat is altijd heel moeilijk om te zeggen.”

De patronen die we de voorbije jaren zagen, passen in elk geval in de klimaatpro­gnoses die zowel meer hardnekkig natte als langere droge periodes in het vooruitzic­ht stellen.

Patrick Willems wijst op de grote beweging in de neerslagcu­rve. In mei en juni vorig jaar bleef de regen uit, er moesten al droogtemaa­tregelen afgekondig­d worden. Toen kwam er een ouderwetse kwakkelzom­er. Van oktober tot april werd alles wat op droogte leek van de tabellen gespoeld. Vandaag hebben we een neerslagov­erschot van bijna 350 millimeter.

“Zo’n overschot is zeldzaam geworden”, stipt de Leuvense waterbouwk­undige aan. “We hebben de jongste jaren enkele erg droge zomers meegemaakt. De neerslag van een normale winter kon dat niet langer compensere­n. Wat we nu meemaken, is een indicatie dat alleen een uitzonderl­ijk natte winter de tekorten die we tijdens droogte oplopen kan goedmaken.”

Schaarste tegen september

Het overschot is ook goed te zien aan de waterstand­en, bleek afgelopen week uit cijfers van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). Op 88 procent van de meetplaats­en staat het grondwater hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Op 2 procent is dat laag tot zeer laag. Het is van april 2001 geleden dat we nog eens zo’n toestand meemaakten (DS 11 april).

Daarmee kunnen we een tot twee droge maanden overbrugge­n, heet het. Maar op rozen zitten we niet. Op 1 april is de hydrologis­che zomer begonnen, er verdampt dan normaal meer water dan er valt. “Krijgen we opnieuw een hete zomer met langdurige droogte, dan valt het niet uit te sluiten dat we ergens in september opnieuw met waterschaa­rste kampen”, zegt Willems. “Om dat te voorkomen, zouden we vanaf nu het water dat we hebben, moeten bijhouden en stoppen met draineren waar we kunnen.”

Ondanks al dat water zitten we nog niet op rozen. We kunnen hoogstens twee droge maanden overbrugge­n

 ?? ??
 ?? Fd ?? In de Westhoek viel er 250 procent meer neerslag dan normaal.
Fd In de Westhoek viel er 250 procent meer neerslag dan normaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium