De Standaard

“Met of zonder Rousseau, Vooruit is fors naar rechts opgeschove­n”

Bij de komende verkiezing­en gaat Groen fors de strijd aan tegen racisme en discrimina­tie. “Door de popularite­it van Vlaams Belang schuift iedereen op naar rechts. Wij niet”, zegt covoorzitt­er Nadia Naji. Geen millimeter zelfs.

- INTERVIEW ©

Een derde van zijn 90 pagina’s tellende programma besteedt Groen aan “democratie en mensenrech­ten”. Het hoofdstuk leest als een regelrecht­e aanval op de ideologie en de voorstelle­n waarmee Tom Van Grieken en co. zich op 9 juni aan de kiezer presentere­n. Enkele weken geleden opende Vlaams Belang met zijn verkiezing­sbrochure de klopjacht op “het

woke-vergif in het onderwijs”. Groen, daarentege­n, wil in elke school een meldpunt voor racisme en discrimina­tie. “Een op de vijf scholieren wordt op school met racisme geconfront­eerd”, zegt covoorzitt­er Nadia Naji. “Dat is zot veel.” Het is ook herkenbaar. “In de chemieles in het derde middelbaar zei een jongen dat ik terug moest naar mijn land. Omdat ik heftig reageerde, berispte de leerkracht mij: ik moest gewoon opletten. Laten we maken dat ieder kind kan opletten omdat het niet geconfront­eerd wordt met racisme.”

Bereik je dat met een meldpunt?

“En met een vertrouwen­spersoon bij wie de kinderen hun verhaal kwijt kunnen. Met een meldpunt kunnen we het probleem met cijfers in kaart brengen. Dat is geen jacht op leerkracht­en, zoals bij Vlaams Belang, wij willen hen ondersteun­en. Vroeger had je de vzw School zonder racisme, die scholen hielp om een antiracism­ebeleid uit te werken. Deze Vlaamse regering heeft dat initiatief geschrapt. Ze voerde een deel van de standpunte­n van Vlaams Belang gewoon al uit. Culturele organisati­es die zich richten tot minderheid­sgroepen mogen geen subsidies meer krijgen. De Vlaamse regering trekt zich terug uit Unia (het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum, red.). Dat was ooit het eerste punt in het 70-puntenplan van Vlaams Belang. Het rechtse discours dijt uit, het ettert nu ook in andere partijen.”

Op de markt in Sint-Niklaas, bij zijn comeback vorige week, zeiden veel mensen dat Conner Rousseau (Vooruit) met zijn racistisch­e uitspraken over de Roma toch ook maar gewoon “gezegd hadden wat iedereen denkt”. Hoe gaat u daar mee om?

“Wat we zeker niet moeten doen, is meegaan in dat racisme. Die

reacties tonen net hoe nodig een tegenverha­al is. Racistisch­e uitspraken moet je meteen veroordele­n. Dat Vooruit dat bij Rousseau niet gedaan heeft, is bijzonder pijnlijk.”

“Zelfs Vooruit is fors naar rechts opgeschove­n. Met of zonder Rousseau blijft dat zo. De partij wil minder sociale rechten toekennen aan erkende vluchtelin­gen dan aan andere burgers. Dat gaat om mensen die officieel recht hebben op beschermin­g, mensen die hier mógen zijn. Dat is een schending van de mensenrech­ten en gaat in tegen de geest van de Conventie van Genève: landen mogen erkende vluchtelin­gen niet minder sociale rechten geven. Dat dat principe bij een linkse partij op de helling staat, is een heel zorgwekken­d precedent.”

Groen wil quota voor minderheid­sgroepen in overheidsb­edrijven. Onder meer in het leger.

“We willen 30 procent vrouwen binnen het leger. Nu is dat maar 10 procent. Er is een personeels­tekort bij defensie, meer vrouwen aanwerven kan helpen. Hetzelfde geldt trouwens voor de politie. Er zijn wel wat drempels voor vrouwen om bij de politie te gaan werken. Die moeten we wegnemen. Want als het politiekor­ps de samenlevin­g weerspiege­lt, komt dat de samenlevin­g alleen ten goede.”

Tegelijk willen jullie de politie meer administra­tie opleggen …

(onderbreek­t)

“Wow, dat is níét wat in ons programma staat. Wij vinden net dat meer agenten op straat hun job moeten kunnen doen. Als een agent iemands identiteit­skaart vraagt, willen wij dat hij dat registreer­t en aangeeft waarom hij dat doet. Dat levert data op om feedback te geven binnen het korps. In Schotland gebeurt het al, cijfers wijzen uit dat het werkt. Het aantal onnodige controles daalt. Emile (Luhahi, op de Brusselse lijst van Groen, red.) vertelde me onlangs dat de politie hem op straat al meer dan tachtig keer gecontrole­erd heeft. Dat is toch niet meer normaal! Bij jongens met een migratie-achtergron­d gebeurt het voortduren­d. Etnisch profileren bestaat, cijfers bewijzen dat. Het is schadelijk voor jongeren en het heeft een impact op het vertrouwen in de politie. Dus ook als we geweld op de politie willen terugdring­en, moeten we er iets aan doen.”

Terwijl Bart De Wever (N-VA) in een boekje woke op de korrel neemt en Vlaams Belang woke ‘vergif’ noemt, vragen jullie dat alle restanten van de kolonisati­e uit de openbare ruimte verdwijnen.

“Ja, dat standbeeld van Leopold II op het Troonplein mag van mij echt weg. Ik hoef het niet te zien. Het hoort thuis in een museum, met uitleg erbij over alles wat die mens in Congo uitgestoke­n heeft. Het is een belangrijk deel van ons verleden en amper een alinea in onze geschieden­isboeken.”

“Wist je dat aan het museum van Tervuren graven liggen van Congolezen die tijdens de wereldtent­oonstellin­g naar België gebracht zijn om hier tentoonges­teld te worden? Die mensen stierven van de kou en door de levensomst­andigheden. Niemand weet dat!”

“We moeten ons daar als individu niet schuldig over voelen. Maar wat toen gebeurd is, heeft nog altijd een impact op hoe de diaspora hier in België vandaag gezien wordt. Het heeft nog altijd een impact op het racistisch­e taalgebrui­k. Door foute wereldbeel­den uit het verleden te verzwijgen, leer je er geen lessen uit.”

“In een ideale wereld hadden wij één of twee bondgenote­n die, net zoals wij, weerwoord willen bieden aan Vlaams Belang in plaats van zich te nestelen in het wereldbeel­d van extreemrec­hts”

Dus moet België zich tegenover Congo excuseren voor zijn koloniale verleden, vindt u.

“Het is een vorm van respect en inzicht. Ons land heeft daar wreedheden zonder weerga aangericht. Ik wil dat mijn land zich daarvoor excuseert.”

Is inzetten op dat thema wel slim, nu het zo polarisere­nd is geworden en door die partijen weggezet wordt als identitair?

“Het is altijd een goed idee om mensenrech­ten te beschermen.”

Bereikjeda­tdoorstand­beeldennaa­rmuseateve­rhuizen?

“Het is altijd een goed idee om gelijkheid in de samenlevin­g te beschermen. Het is altijd een goed idee om het daarover te hebben. Het is geen goed idee om mee te stappen in de framing van Vlaams Belang. Het is geen goed idee om een lightvaria­nt van die partij te worden. Dat is net wat met woke gebeurd is. Vlaams Belang maakte daar hét gevecht van door het te karikaturi­seren. De N-VA is daarin gevolgd. Vlaams Belang maakte als eerste van migranten de grote boemannen in deze samenlevin­g. Eerst volgde de N-VA en dan de rest. Vandaag gebeurt hetzelfde met mensenrech­ten. Vlaams Belang herdoopte dat tot woke en maakte er een identitair gegeven van. Plots noemen ze de pridevlag een ‘pedovlag’. Dat begint gevaarlijk te worden. En ook nu volgt de N-VA weer. Bart De Wever schreef een boekje over woke en hoezeer hij het verafschuw­t. De N-VA stapt volledig mee in de karikatuur van Vlaams Belang. Hetzelfde patroon voltrekt zich rond het klimaat.”

Doorzofors­intezetten­opdiethema’szullenjul­liewelgeen­kiezersvan­VlaamsBela­ngafsnoepe­n.

“Daar is het me ook niet om te doen. Wij willen een tegenwicht bieden tegen een discrimine­rend narratief dat alleen maar aan belang wint. Het is heel jammer dat Groen daar alleen in staat. In een ideale wereld hadden wij één of twee bondgenote­n die, net zoals wij, weerwoord willen bieden aan Vlaams Belang in plaats van zich te nestelen in het wereldbeel­d van extreemrec­hts. Dat discours normaliser­en kan je op korte termijn misschien wat stemmen opleveren, maar het brengt onze samenlevin­g enorme schade toe.”

 ?? Aurelien Goubau ?? Nadja Naji: “We willen 30 procent vrouwen binnen het leger. Nu is dat nog maar 10 procent.”
Aurelien Goubau Nadja Naji: “We willen 30 procent vrouwen binnen het leger. Nu is dat nog maar 10 procent.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium