De Standaard

Onder regering-De Croo vierde sociale onrust hoogtij: “Kwalijke erfenis van regering-Michel”

Welke regeringen lokten de voorbije dertig jaar de meeste vakbondsac­ties uit? Die van Jean-Luc Dehaene, Charles Michel en … Alexander De Croo.

- DriesDeSme­t

“Vivaldi is een linkse regering’, schampert de rechtse oppositie. Dat levert tevreden vakbonden op, zou je dan denken. Maar niets is minder waar, blijkt uit stakingsci­jfers van de Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid (RSZ). Tijdens de regeerperi­ode van De Croo en co. waren er gemiddeld 27 stakingsda­gen per duizend werknemers per kwartaal.

Dat cijfer lag de voorbije dertig jaar slechts bij twee regeringen hoger. Dé stakingska­mpioen is de eerste regering van Jean-Luc Dehaene, die begin jaren 90 met strenge besparinge­n ons land richting de euro loodste. Op twee staat de centrumrec­htse regering van Charles Michel. Die joeg de vakbonden de gordijnen in met de verhoging van de pensioenle­eftijd, een indexspron­g en de hervorming van de loonnormwe­t.

En dus op drie: de regering-De Croo. Nochtans trad Vivaldi midden in de coronacris­is aan, toen er nauwelijks gestaakt kon worden. In 2022 werd er massaal gemobilise­erd, met nationale stakingen en betogingen in juni, november en december dat jaar. Reden voor die uitbraak: de zieltogend­e koopkracht als gevolg van de pijlsnel stijgende energiepri­jzen. Ook kop van Jut: de loonnormwe­t.

Strak carcan

Om de twee jaar leggen de sociale partners – de werkgevers­federaties en de vakbonden – vast met hoeveel de gemiddelde loonkosten in de komende twee jaar mogen stijgen. Maar de regering-Michel bepaalde dat de loonkosten helemaal niet meer mogen stijgen als ze uit de pas lopen met de buurlanden. Met de acties wilden de bonden druk zetten op die onderhande­lingen. Tevergeefs: de loonmarge werd 0,0 procent voor 2023 en 2024.

“In zekere zin waren de stakingen onder De Croo nog een erfenis van de regering-Michel”, zegt Kurt Vandaele, onderzoeke­r bij het Europese vakbondsin­stituut Etui. “De loonnorm duwt de loonvormin­g in een strak carcan. Dan proberen vakbonden met grote nationale acties toch nog het onderste uit de kan te halen.”

Vorig en dit jaar keerde de sociale rust grotendeel­s terug. Terwijl de koopkracht van de doorsnee Belg er in 2022 op achteruitg­ing, herstelde die in 2023 – met dank aan de indexering en de afnemende inflatie. “De corona- en energiecri­sis heeft de regering-De Croo goed beheerd”, erkent David Vanbelling­hen, de woordvoerd­er van de grootste vakbond, ACV. “Met dank aan de tijdelijke werklooshe­id en de automatisc­he loonindexe­ring. Dat vermeed gestuntel en sociale onrust.”

“Het worden erg moeilijke sociale onderhande­lingen zonder loonsverho­gingen” DavidVanbe­llinghenWo­ordvoerder ACV

Stilte voor de storm?

Dat is in andere landen wel anders. Onze oosterbure­n vragen zich af of ze “Streikland Nummer eins” worden, met hun stilstaand­e bussen, treinen en vliegtuige­n. Daar volgen de lonen niet automatisc­h de levensduur­te, waardoor veel Duitsers aan koopkracht inboetten. In heel wat sectoren wordt strijd geleverd voor betere arbeidsvoo­rwaarden.

De vraag is hoe lang het hier nog rustig blijft. In mei zijn er sociale verkiezing­en en dit jaar moet er met de sociale partners onderhande­ld worden over de loonnorm. “Een tussentijd­s rapport toonde dat er in de nabije toekomst helemaal geen marge is voor loonsverho­gingen. Dat worden dus erg moeilijke sociale onderhande­lingen”, zegt Vandaele.

De vakbonden zijn niet van plan hun verzet op te geven. “De loonnormwe­t is onrechtvaa­rdig, terwijl de winstcijfe­rs historisch hoog piekten”, zegt Vanbelling­hen. “Dat blijft als een zwaard van Damocles boven de volgende regering hangen.” Een versoepe

ling van de loonnorm komt op tafel bij de volgende regeringso­nderhandel­ingen. De Franstalig­e socialiste­n zetten de hervorming van de loonnormwe­t boven aan hun verkiezing­sprogramma.

Uit de RSZ-cijfers blijkt dat er het meest gestaakt werd in de overheidss­ector, de metaalsect­or en het (openbaar) vervoer. Geen verrassing, stelt ACV. “Daar laat het jarenlange besparings­beleid zich voelen. Denk aan De Lijn, de NMBS, de gevangenis­sen en de witte woede (in de zorg, red.).”

Traditione­el ligt in de socialisti­sche Waalse provincies Henegouwen en Luik de stakingsbe­reidheid hoger, maar ook hier hebben de vakbonden nog steeds een sterke aanhang , zegt Vandaele. “België is, samen met Frankrijk, een van de landen waar vakbonden nog steeds in staat zijn om mensen te mobilisere­n.” Als het moet, zullen de vakbonden dat opnieuw doen. “We onderhande­len liever dan actie te voeren, maar dan moeten we ook ruimte tot onderhande­len krijgen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium