De Standaard

Een jaar burgeroorl­og in Soedan: crisis groeit, met Iraanse ‘hulp’

Hulpgoeder­en komen het noodlijden­de Soedan amper in, maar Iraanse drones blijkt het leger wel te verwelkome­n. Door internatio­nale inmenging komt er geen einde aan de bloedige oorlog en de grootste vergeten crisis ter wereld.

- © Annebeau Hofkens

Een jaar geleden werden de inwoners van de Soedanese hoofdstad Khartoem opgeschrik­t door het geluid van geweerscho­ten, ontploffin­gen en gevechtsvl­iegtuigen die laag over de stad raasden. Door op 15 april 2023 vliegvelde­n en het presidenti­ële paleis in de stad te bezetten, startten de rebellen van de paramilita­ire Rapid Support Forces (RSF) een machtsstri­jd met het Soedanese leger (SAF). Twaalf maanden van meedogenlo­os geweld tussen de RSF en de SAF hebben geresultee­rd in een bloedbad, een enorme humanitair­e crisis en een geopolitie­k kruitvat.

Volgens de Verenigde Naties zouden naar schatting 8,5 miljoen mensen door het conflict ontheemd zijn. Zij leven in kampen, in Soedan of naburige landen. De burgeroorl­og is daarmee al de grootste vluchtelin­gencrisis ter wereld. Begin maart waarschuwd­e het Wereldvoed­selprogram­ma dat de situatie ook kan uitgroeien tot de grootste hongercris­is. Ongeveer 25 miljoen Soedanezen hebben nood aan humanitair­e hulp, 18 miljoen daarvan verkeren in acute voedselnoo­d. Dat is bijna 40 procent van de bevolking.

Etnische moorden

Officiële cijfers van de Verenigde Naties wijzen op circa vijftiendu­izend slachtoffe­rs, maar het werkelijke aantal doden ligt hoger. In West-Darfur, waar het geweld het grootschal­igst is en de Arabische RSF-rebellen gruwelijke etnische moorden uitvoeren, zouden al tussen de tien- en vijftiendu­izend inwoners zijn gedood.

West-Darfur, waar de RSF-milities onder leiding van Mohamed Hamdan ‘Hemedti’ Dagalo de plak zwaaien, ziet ook nauwelijks humanitair­e hulp aankomen. Het leger belemmert systematis­ch de toegang voor hulpgoeder­en en -verleners. “Een bewuste beslissing die het humanitair recht en oorlogsrec­ht schendt en het leven van miljoenen mensen in gevaar brengt”, zegt Christos Christou, internatio­naal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen.

Om iets te doen aan dat gebrek aan hulp en internatio­nale aandacht, houden regeringen, ambtenaren, hulporgani­saties en donoren maandag een conferenti­e in Parijs. Op de eerste verjaardag van de burgeroorl­og willen ze met zo veel mogelijk landen humanitair­e steun verzamelen en aanmoedige­n. De VN berekenden eerder vier miljard dollar nodig te hebben om adequate hulp te bieden aan de Soedanezen. Tot nu toe is nog maar een magere 5 procent van dat bedrag vergaard.

“Meelijwekk­end”, vindt Tom Perriello, de Amerikaans­e gezant voor Soedan, dat. Terwijl hij in de aanloop naar de conferenti­e aankondigd­e dat de VS honderd miljoen dollar bijkomende steun zouden leveren, wees hij op de weinig rooskleuri­ge vooruitzic­hten. Nieuwe vredesgesp­rekken tussen de strijdende partijen lijken niet in de maak. De RSF hadden lange tijd de bovenhand, maar het leger heeft intussen wat terrein teruggewon­nen. In februari en maart boekte het strategisc­he successen in Omdurman, een van de drie steden die samen de hoofdstad vormen.

Die winst zou het Soedanese leger aan Iran te danken kunnen hebben. Zes Iraanse bronnen – diplomaten en regionale functionar­issen – vertelden aan het persbureau Reuters dat het leger de laatste maanden Iraanse drones gebruikt. Op satellietb­eelden van de luchtbasis Wadi Sayyidna kon Wim Zwijnenbur­g, onderzoeke­r bij de Nederlands­e vredesorga­nisatie Pax, de Iraanse Mohajer-6 drone identifice­ren. Die beelden dateren van 9 januari. In dezelfde maand identifice­erde hij op sociale media nog een ander type drone, een nieuw model van de Zagil-3. “Dat is een aangepaste versie van de Iraanse Ababil-drone. Iran heeft waarschijn­lijk in samenwerki­ng met de Soedanese wapenindus­trie deze geüpdatete versie gecreëerd”, legt Zwijnenbur­g uit aan De Standaard.

Iraanse ‘dronediplo­matie’

“Ik heb nog beelden gezien van Iraanse munitie zoals kleine, lichte vuurwapens, antitankwa­pens, in Soedan”, gaat Zwijnenbur­g verder. “Dat bewijst dat Iran daar een grotere rol aan het spelen is.” Soedan deelt een kustlijn van 853 kilometer met de Rode Zee, wat het land een tactisch interessan­te ligging verleent. Door wapens naar Soedan te exporteren, verdient Teheran niet alleen geld, maar kan het ook zijn invloed uitbreiden aan beide oevers van de Rode Zee: de kant van Soedan en die van Jemen, waar de door Iran gesteunde Houthirebe­llen nog altijd de internatio­nale handel verstoren.

Door deze ‘dronediplo­matie’ met Soedan lijkt Teheran verder weg te drijven van de Verenigde Arabische Emiraten, nadat China vorig jaar tussen beide landen een voorzichti­ge normalisat­ie van de betrekking­en tot stand bracht. Abu Dhabi zou, via Tsjaad, militaire steun verlenen aan de RSF-rebellen om zo zijn geopolitie­ke macht in de regio uit te breiden.

Volgens de VN zouden 8,5 miljoen mensen door het conflict ontheemd zijn

“Beelden van drones bewijzen dat Iran in Soedan een grotere rol aan het spelen is”

Wim Zwijnenbur­g

Ngo Pax

 ?? Afp ?? Soedanese regeringst­roepen in Gedaref, in het oosten van het land.
Afp Soedanese regeringst­roepen in Gedaref, in het oosten van het land.
 ?? 66 ?? Iraanse drone gespot in Soedanese luchthaven Wadi Sayyidna
66 Iraanse drone gespot in Soedanese luchthaven Wadi Sayyidna

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium