De Standaard

De koning van de dierenprin­t is niet meer

- Cavalli (yda, kb, blg)

De Italiaanse modeontwer­per Roberto Cavalli is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Vanaf midden jaren 90 was Cavalli een van de grootste namen in de mode, met winkels overal in de wereld en een grote popularite­it onder de sterren.

Dat Roberto Cavalli zijn naam uitbouwde met veelkleuri­ge prints verraste niemand. Al tijdens zijn opleiding aan de kunstacade­mie van Firenze, waar hij zich toelegde op textiel, viel hij op met zijn prints.

Op zijn dertigste liet de Italiaanse modeontwer­per voor het eerst een eigen collectie zien, op het salon voor prêt-à-porter in Parijs in 1970. De show leverde opdrachten op voor Hermès en Pierre Cardin, en twee jaar later opende Cavalli zijn eerste boetiek in Saint-Tropez.

Daar verkocht hij zijn creaties aan actrices als Sophia Loren en Brigitte Bardot. Het was het begin van een lange, succesvoll­e carrière als hofleveran­cier van Hollywood. Cavalli leverde jurken voor megaevents, van het Met Gala tot de Oscaruitre­ikingen, en kleedde onder anderen Kim Kardashian en Jennifer Lopez.

Molto sexy

In de jaren 90 brak Cavalli door bij het grote publiek met de heruitvind­ing van luxedenim. Hij verwerkte lycra in jeans, waardoor die meer stretch kregen.

Cavalli’s kenmerkend­e stijl – “molto sexy, molto dierenprin­t en molto, molto Italiano”, zoals de Britse media het ooit omschreven – bleef onverander­d gedurende zijn carrière. De Italiaan uitte die stijl ook in zijn leven. Hij pronkte met zijn Ferrari’s, stond bekend als een sigarenrok­er en droeg altijd opengeknoo­pte overhemden. Hij bezat een paarse helikopter en een Toscaanse wijngaard. Cavalli trouwde twee keer en had zes kinderen, van wie de jongste nog maar een jaar oud is.

In 2015 gaf hij de artistieke leiding van zijn modehuis uit handen. Volgens het Italiaanse persagents­chap Ansa was de ontwerper al lange tijd ziek en is hij thuis in Firenze overleden.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium