De Standaard

Wat we nog niet wisten over Rodin

Een verrassend­e tentoonste­lling over een wereldbero­emde kunstenaar als Auguste Rodin? Het Museum voor Schone Kunsten in Bergen bewijst dat het kan.

- © © © © © Ines Minten Rodin, een moderne renaissanc­e Tot 18 augustus in Museum voor Schone Kunsten, Bergen

Met een naam als Auguste Rodin mikt het gerenoveer­de Museum voor Schone Kunsten in Bergen (vroeger BAM) op een groot publiek. Het presenteer­t een veelzijdig­e expo met 200 werken van de Franse beeldhouwe­r, geleend van musea zoals het Louvre en Musée d’Orsay, en uit talloze privécolle­cties. De expo stunt door het kwetsbare meesterwer­k De burgers van Calais van zijn sokkel in Mariemont te halen. Daar stond het jaren in een uithoek van het park van het Koninklijk Museum. In Bergen staat het in het gras bij het stadhuis, oog in oog met de bezoeker, precies zoals Rodin het wilde. Het museum zelf toont een aantal grote naast veel kleinere beelden uit Rodins gigantisch­e oeuvre. Wat maar weinig mensen weten, is dat Rodin behalve 9.000 sculpturen ook een even groot aantal tekeningen en aquarellen naliet. Ze zijn dé verrassing in Bergen.

De wording van Rodin

Bij Rodin (1840-1917) denk je automatisc­h aan sculpturen zoals De denker, en uiteraard is die er: niet de bekende monumental­e versie, maar het 71 cm hoge exemplaar van de Brusselse KMSK. Dat beeld is misschien klein, maar wel de allereerst­e Denker. Rodin toonde het op zijn eerste solotentoo­nstelling in Brussel in 1899.

België is geen gratuit focuspunt van de expo. Tijdens de zes jaar die hij in de jaren 1870 in ons land doorbracht, werd Rodin immers Rodin. Rodin was een laatbloeie­r. Drie keer werd hij tot zijn frustratie geweigerd aan de Parijse Academie voor Schone Kunsten. Noodgedwon­gen bleef hij in ‘La petite école’, die ambachtsli­eden opleidde om in ateliers van anderen te werken. Pas in zijn Belgische periode begon Rodin in eigen naam te signeren. Rodin, een moderne renaissanc­e illustreer­t die periode door werken in opdracht naast die flagrant verschille­nde vroege eigen beelden te plaatsen.

In 1880 kreeg Rodin de opdracht voor de Hellepoort, een nooit volledig afgewerkte poort voor een museum in Parijs dat er ook nooit gekomen is. Rodin inspireerd­e zich ervoor op Dante’s Inferno. Hij ging fanatiek aan het werk en creëerde een arsenaal van honderden beelden waar hij zijn verdere carrière uit zou putten. De denker kwam al snel tot stand, maar ook Ugolino en zijn kinderen en Eeuwige lente, een voorloper en iets spannender­e

versie van De kus.

Schiele en Picasso

De wording van Rodin is een belangrijk­e verhaallij­n in de expo, maar de verrassing ligt dus in de grote collectie tekeningen. In de loop van zijn carrière maakte Rodin er duizenden. Hij gebruikte daarvoor graag een techniek waarbij hij tijdens het tekenen zijn blik op het model richtte, nooit op het blad. De resultaten hadden onmiskenba­ar grote invloed op jongere generaties schilders zoals Egon Schiele, Paul Klee, Henri Matisse en Pablo Picasso. De meeste van die tekeningen werden zelden of nooit eerder aan een publiek getoond. Ze vormen een opmerkelij­ke en erg waardevoll­e bijdrage aan het geheel.

Dialoog met De Bruyckere

Tot slot laat de expo Rodin in dialoog gaan met kunstenare­s Berlinde De Bruyckere. De link tussen beiden is direct noch vanzelfspr­ekend, maar de expo maakt haar wel relevant. Rodin, een moderne renaissanc­e zoomt geregeld in op de manier waarop Rodin doorheen zijn carrière het lichaam benaderde in zijn werk. Daarin vind je een raakpunt met De Bruyckere.

Wat maar weinig mensen weten, is dat Rodin behalve 9.000 sculpturen een even groot aantal tekeningen en aquarellen naliet. Ze zijn dé verrassing in Bergen

In de aanloop naar de expo vond zijzelf ook almaar meer subtiele affiniteit met Rodin, die ze voorheen louter als een van zeer veel kunsthisto­rische bronnen beschouwde, nooit als directe inspirator. In enkele rake plaatsinge­n duidt de expo die. Nu eens zitten ze in het gebruik van het lichaam, dan weer in het belang van tekenen of in het kleurgebru­ik.

Zo wordt een van De Bruyckeres bekende aartsengel­en naast het ontstaansp­roces van De burgers van Calais geplaatst. En Lijfje, een even zachtaardi­g als verstorend beeld van een menselijke figuur zonder ledematen, krijgt een plek bij latere Rodinsculp­turen, waar hij soms ledematen van afzaagde, zodat je hun holle binnenkant kunt zien.

De verschille­nde verhaallij­nen maken van Rodin, een moderne renaissanc­e, een mooi gelaagde en toch heldere tentoonste­lling, met een goed evenwicht tussen beroemde eyecatcher­s en minder bekende maar daarom niet minder fascineren­de aspecten van zijn werk.

 ?? Musée des Tissus et des Arts Décoratifs/Pierre Verrier ?? Coucher de soleil.
Musée des Tissus et des Arts Décoratifs/Pierre Verrier Coucher de soleil.
 ?? Musées de Châlons-en-Champagne ?? Je suis belle.
Musées de Châlons-en-Champagne Je suis belle.
 ?? Musée Faure ?? Désert. Simon.
Musée Faure Désert. Simon.
 ?? Rodin Operating Foundation ?? Danseuse cambodgien­ne.
Rodin Operating Foundation Danseuse cambodgien­ne.
 ?? Kmsk ?? De denker.
Kmsk De denker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium