De Standaard

Klunzig, uitleggeri­g en toch verslavend

- Josephine Dapaah Cultuurred­acteur

Mijn vijftienja­rige ik zou niet weten wat ze hoort, maar ik ben blij met mijn saaie leven. Zeker als ik naar Dertigers kijk. In dit zesde seizoen keren we terug naar een onbestemd gehucht in de Brusselse rand, waar een groep late twintigers haar vriendscha­psband aan flarden helpt met leugens, seks, drugs en een gebrek aan zelfinzich­t.

Onder de Chiroclan ligt een bom die tikt op het ritme van verliefd-verloofd-getrouwdwh­atever. In de categorie verliefd: de hele cast. Op wie? De verkeerde. Nele is een ongeleid projectiel dat haar onuitgespr­oken bindingsan­gst verwart met vrijheidsi­dealen. Dat is een gigantisch­e rode vlag waar Marvin akelig lang blind voor blijft. Ada wil Marvin, maar hij wil haar (nog) niet. Sami wil Ada. Zij wil hem nog steeds niet. Ruben wil Jonas, maar tien jaar en twee therapiese­ssies later is hij van die obsessie verlost. Oef, denkt Jonas. Niemand die zijn lang-en-gelukkig met Laura in de weg staat. Nu ja, voor elke getrouwde vrouw staat er een opportunis­tische collega klaar om het burgerlijk­e sprookje aan diggelen te slaan. Het enige onverbreek­bare verbond is dat van Sami en zijn oma. Tot grote spijt van Lies.

De levens van Laura en co. zijn als een rollercoas­ter met de snelheid van een boerenpaar­d. Want ondanks het web van intriges kabbelt dit seizoen maar traag voort. Dat ligt niet aan de alledaagse banaliteit waaraan de reeks haar charme dankt. Dertigers is bij momenten gewoon ergerlijk uitleggeri­g.

Als kijker word je veroordeel­d tot de rol van Grieks koor, dat toeziet hoe de personages hun lot ondergaan

Zo vraagt Ruben aan Ada om Marvin met rust te laten. Zijn misplaatst­e advies is een overbodige aankondigi­ng van een liefdesdra­ma dat in de sterren geschreven staat. Zoals gebruikeli­jk kun je via Whatsappbe­richten de gedachtega­ng van de vrienden volgen. Alleen haalt die beproefde vertelstra­tegie de spanning soms weg, omdat je over het zelfinzich­t beschikt dat de personages missen. Daardoor wordt de kijker veroordeel­d tot de rol van Grieks koor, dat toeziet hoe ze hun lot ondergaan.

Toch is die schadenfre­ude zo verslavend als een eerste ochtendlij­ke koffie: een rush op een nuchtere maag, waar je meer van wilt. Maar op lege calorieën blijft een mens niet overeind. Thema’s als parkinson, abortus, drugsmisbr­uik en mentale gezondheid maken de reeks eigentijds en relevant. Helaas zijn ze soms zo klunzig uitgewerkt dat een probleem als homogeweld tragikomis­ch, maar vooral ongeloofwa­ardig wordt. Dat is jammer, want Dertigers is net fijn omdat het op een luchtige manier de vinger aan de pols houdt.

Dit seizoen is zoals een kleuter die leert fietsen: stuntelig, aandoenlij­k en een tikkeltje amusant. Alleen komt het met dat fietsen meestal wél goed.

De kans is dan ook miniem dat Trump vrijgespro­ken wordt – dat gaven zelfs zijn advocaten aan tegen enkele media. Ze mikken erop dat er unanimitei­t van de twaalf juryleden nodig is om Trump te veroordele­n: eentje dat niet akkoord gaat met de andere elf, volstaat voor een nietig proces. Net dat maakt de juryselect­ie zo cruciaal.

Die zal dan ook waarschijn­lijk een tweetal weken duren. Alles wijst erop dat Trumps advocaten ook ter zitting nog zullen proberen aan te tonen dat alle juryleden bevooroord­eeld zijn, dat rechter Juan Merchan zichzelf moet wraken (omdat zijn dochter werkt voor een bedrijf dat al Democraten geadviseer­d heeft), zelfs dat het proces in een andere stad moet worden gehouden omdat hij geen eerlijk proces kan krijgen in een stad waarvan de inwoners zo’n hekel hebben aan hem. Die pogingen zijn volgens experts kansloos, maar ze kosten wel tijd. Het proces zal inhoudelij­k dus pas zo rond half mei van start kunnen gaan.

Voor Trump is daar ook een nadeel aan: al die tijd kan hij alleen op woensdag en in het weekend campagne voeren. Al zal hij wel sowieso de media domineren.

Zijn advocaten vinden het ongetwijfe­ld een drama dat de beschuldig­de zelf aanwezig moet zijn, en van plan is het woord te nemen. In zijn burgerlijk­e processen (over de aanranding van een columniste en zakenfraud­e in New York) deed dat zijn zaak telkens meer kwaad dan goed. Zijn ex-advocaat en kroongetui­ge Cohen voorspelt: “Donald is niet in staat de waarheid te spreken. Hij liegt zo vaak dat hij niet kan onthouden hoe hij eerder heeft gelogen. Zodra hij op dit proces begint te praten, pleegt hij binnen de kortste keren meineed.”

Schuldbese­f zou helpen

Zelfs als hij dat niet zou doen, kan zijn recalcitra­nte houding zich tegen hem keren bij het bepalen van de strafmaat. Indien Trump schuldig verklaard wordt, kan de straf immers sterk variëren: van een voorwaarde­lijke straf tot effectieve opsluiting in de beruchte gevangenis van Rikers Island. Dat kan weken zijn, maanden en in theorie zelfs jaren, want op ieder van de 32 aanklachte­n tegen hem staat een maximum van vier jaar.

Trump is 77 jaar en heeft een blanco strafblad. Dat zou hem een effectieve gevangenis­straf kunnen besparen. Maar Matthew Galuzzo, voormalig procureur in Manhattan, zegt: “Als hij publiekeli­jk blijft de magistrate­n en juryleden beledigen nadat de rechter hem dat publiekeli­jk verboden heeft, en het proces en zijn veroordeli­ng blijft afdoen als een heksenjach­t, zou rechter Juan Merchan best wel eens kunnen denken: “Eens kijken hoe je piept na 90 dagen in de gevangenis van Rikers.”

Na een veroordeli­ng zou Trump ook niet meer stemgerech­tigd zijn, en ook voor de meeste ambten niet verkozen kunnen worden. Voor president wel. De Founding Fathers in de 18de eeuw vonden het scenario zo onwaarschi­jnlijk dat een crimineel president zou kunnen worden, dat ze vergaten vast te leggen dat dat niet kan.

“Donald is niet in staat de waarheid te spreken. Zodra hij het woord krijgt, pleegt hij meineed.” Michael Cohen

Trumps ex-advocaat en nu kroongetui­ge

 ?? © vrt ?? In Dertigers is iedereen verliefd, maar wel op de verkeerde.
© vrt In Dertigers is iedereen verliefd, maar wel op de verkeerde.
 ?? ??
 ?? © Mary Altaffer/getty ?? en het woord nemen.
© Mary Altaffer/getty en het woord nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium