De Standaard

“Juryselect­ie is belangrijk­ste deel van dit proces”

-

Honderden kandidaat-juryleden zijn opgeroepen voor Donald Trumps historisch­e eerste strafproce­s. Zo’n grote voorraad is nodig, omdat beide partijen tijdens het selectiepr­oces er een zeer groot aantal kunnen en zullen wraken.

Een ideaal jurylid heeft geen voorkennis van het dossier of de beschuldig­de.

Met een expresiden­t én huidig presidents­kandidaat als beschuldig­de is dat zoeken naar twaalf eenhoorns. Een realistisc­her ideaal is gezworenen vinden die hun politieke voorkeur niet laten meespelen in het beoordelen van de zaak.

Maar uiteraard willen beide partijen vooral juryleden van wie ze hopen dat die hun kamp welgezind kunnen zijn. Arthur Aidala, een advocaat die al vele beroemdhed­en verdedigde, zegt in The New York Times: “Die selectie is het belangrijk­ste deel van dit hele proces.”

Alle kandidaten die naar voren geroepen worden, zullen een lijst vragen moeten beantwoord­en, over hun opleiding, familie, mediagebru­ik, of ze ooit actie vóór of tegen Trump gevoerd hebben, en of hun gevoelens over hem hun oordeel in de weg zouden staan. De procureur en de advocaten mogen ook extra vragen stellen. Vooral Trumps team zal wellicht aan de lopende band kandidaten wraken, want New York is een progressie­ve stad waar Trump – nochtans zelf een New Yorker – ondermaats scoort bij verkiezing­en. De teams van beide kampen zullen ook de sociale media van alle kandidaten uitgeploze­n hebben, en hun eventuele registrati­e als Republikei­n of Democraat.

Het ideale jurylid voor Bragg is hoogopgele­id, en volgt ernstige media. De droomkandi­daat voor Trump is iemand met een lage opleiding, bij voorkeur uit het politie- of brandweerk­orps, of iemand die zelf negatieve ervaringen heeft gehad met het gerecht. Die zal immers sneller geneigd zijn in een heksenjach­t te geloven.

Meestal zien mensen op tegen een wekenlange taak als jurylid, maar in deze zaak kunnen er zijn die juist staan te popelen. Om Trump vrij te spreken of te zien hangen, maar ook – dit is Amerika – omdat ze hopen dat het hen beroemd kan maken. Arthur Aidala: “Er zal gelogen worden, omdat ze hopen op een dik boekencont­ract of om op tv te komen.” (sdf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium