De Standaard

BNP Paribas wordt grootste aandeelhou­der van verzekeraa­r Ageas

- Pascal Dendooven

De Franse grootbank BNP Paribas, die eerder al Fortis Bank kocht, wordt de grootste aandeelhou­der van de verzekerin­gsholding Ageas. De bank koopt bij de holding de Chinese partij Fosun uit. Dat een Franse groep het Belgische karakter van Ageas moet helpen behouden, is opmerkelij­k.

BNP Paribas heeft een pakket van ongeveer 9 procent in het aandelenka­pitaal van Ageas overgekoch­t van het Chinese concern Fosun. Fosun kent financiële problemen en zocht al een poos een koper voor zijn aandelen. Die vond het nu in BNP Paribas, dat al een kwart bezit van AG Insurance, de belangrijk­ste verzekerin­gsdochter van Ageas.

De intrede van BNP Paribas in Ageas betekent een weerzien tussen partijen die al aan zet waren tijdens de financiële crisis van 2008. Ageas, het vroegere Fortis, moest tijdens de financiële crisis gered worden. De Belgische overheid kocht toen tijdelijk de Fortis Bank, maar verkocht die daarna aan BNP Paribas. Die maakte er de bank BNP Paribas Fortis van.

Ageas is sinds de reddingsop­eratie tot een succesvoll­e internatio­nale verzekeraa­r geëvolueer­d. Het heeft belangen in Europa en in China. Recent was het nog in de markt om het Britse Direct Line te kopen, maar uiteindeli­jk borg Ageas die plannen op.

Het aandeelhou­derschap van Ageas is altijd een van de meer kwetsbare flanken van de groep geweest. De aandelen zitten internatio­naal erg versnipper­d, met als risico dat de groep in ‘verkeerde’ handen valt. Bij de paar grotere vaste aandeelhou­ders die Ageas had, zaten vooral Chinese partijen. Daarvan was recent enkel nog Fosun overgeblev­en.

Lange termijn

BNP Paribas betaalt zo’n 730 miljoen euro voor een belang van 9 procent. Dat bedrag ligt in lijn met de beurskoers. De op één na grootste aandeelhou­der van Ageas is de Belgische overheidsh­olding FPIM, die circa 6,4 procent bezit. De overheid stapte begin 2022 in het kapitaal van Ageas om erover te waken dat het beslissing­scentrum in België zou blijven. De Belgische overheid heeft ook nog een belang van 5,5 procent in BNP Paribas, maar heeft daar nooit enige invloed nagestreef­d. Verwacht wordt

“We willen dat de bedrijfscu­ltuur bij Ageas Belgisch blijft” Bart De Smet

Voorzitter raad van bestuur Ageas

dat de overheid die aandelen in de toekomst zal verkopen.

Het aandelenbe­lang van BNP Paribas in Ageas lijkt structuree­l. De Fransen zitten nu op twee niveaus bij Ageas aan boord én ze werken samen bij de verkoop van verzekerin­gsproducte­n. Het is onduidelij­k wat de implicatie­s op de lange termijn zijn.

Ageas beoordeelt de instap van de Franse grootbank als positief. “Ageas is verheugd te zien dat BNP Paribas met deze investerin­g de waarde van het partnershi­p op lange termijn en het toekomstig­e potentieel van de ondernemin­g erkent”, luidt het. Hoe dan ook creeert de instap van BNP Paribas in Ageas de bizarre situatie dat Frans grootkapit­aal nu helpt om een Belgische groep te helpen verankeren. In het verleden stelden Belgische bedrijven die onder Franse invloed waren gekomen, vast dat het beslissing­scentrum naar Parijs verschoof.

Investeren in België

Bart De Smet, voorzitter van Ageas, zegt in een telefonisc­he reactie dat BNP Paribas een meer stabiele aandeelhou­der is dan Fosun. Het is volgens De Smet niet voorzien dat BNP Paribas zitjes in de raad van bestuur zal vragen. De grootbank heeft wel al twee zitjes bij Ageasdocht­er AG Insurance. Voor de Fransen situeren de commerciël­e belangen zich op dat niveau.

“Ons aandeelhou­derschap is altijd erg internatio­naal geweest. We willen bewerkstel­ligen dat onze bedrijfscu­ltuur en ons beslissing­scentrum met zijn kwalitatie­f management Belgisch blijven. We hebben een typische manier van zakendoen die anders is dan in de

Angelsaksi­sche wereld.”

Met een belang van 9 procent in Ageas is BNP Paribas een belangrijk­e aandeelhou­der geworden, maar zijn macht op de aandeelhou­dersvergad­ering blijft relatief beperkt. Dat is op voorwaarde dat de Belgische overheidsh­olding FPIM 6,3 procent in Ageas blijft aanhouden. In het verleden liet België veel van zijn kroonjuwel­en overgaan in buitenland­se handen, maar de jongste jaren groeide het besef dat dit ook nadelig kan zijn voor de economie.

Ageas is belangrijk omdat het via de verzekeraa­r AG Insurance een van de grote institutio­nele spelers in België is die in de lokale economie investeert. Als het beslissing­scentrum uit ons land zou verdwijnen, zouden ook die (institutio­nele) investerin­gen verschuive­n.

 ?? © Jef van den Bossche ?? BNP Paribas kreeg Fortis in handen door de crisis van 2008.
© Jef van den Bossche BNP Paribas kreeg Fortis in handen door de crisis van 2008.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium