De Standaard

De andere ploegen zenuwachti­g maken, dat wil Club nu doen

Club Brugge doet weer mee voor de titel. Blauw-zwart is opnieuw een familie, de spelers vechten voor elkaar en de supporters dansen met de spelers. Wie had dat nog voor mogelijk gehouden?

- © Junior Verbeeke, Ludo Vandewalle

Je kan er moeilijk omheen dat er een trainersef­fect merkbaar is in Jan Breydel

De metamorfos­e sinds het ontslag van Ronny Deila bij Club is opmerkelij­k. “Er is nochtans niet zo heel veel veranderd”, zegt Maxim De Cuyper. De nieuwe sterke man Nicky Hayen is de eerste om dat te beamen. Maar toch: Club kan weer een tegenstand­er overrompel­en. “We pakken nu onze momenten”, hield ook Hans Vanaken het simpel in zijn verklaring voor de 7 op 9 in deze Champions’ Play-offs.

Chic van de spelers dat ze Deila niet helemaal afvallen, maar je kan er moeilijk omheen dat er een trainersef­fect merkbaar is in Jan Breydel. Hans Vanaken en co zoeken meer de diepte, gaan vol overtuigin­g de duels in en scoren nu wel uit de kansen. Nicky Hayen heeft structuur en grinta in het team gestoken. Hij is nu al de gevierde held bij het Brugse publiek. Die fans, regelmatig gefrustree­rd in de reguliere competitie, hebben zich weer helemaal verzoend met het spel van hun helden.

Ambitie

Want, en dat is de belangrijk­ste vaststelli­ng van dit weekend, Club Brugge doet weer volop mee. Het sluipt dichterbij, in eerste instantie voor die tweede plaats, maar dan ben je ook kandidaat voor de titel. Zeker in de vorm waarin ze nu verkeren. Fijn ook dat de spelers die ambitie uitspreken. “Onze ambitie is duidelijk: we willen de titel pakken”, zei Michal Skoras die zijn eerste doelpunt scoorde en zijn aanpassing­speriode helemaal achter zich liet. “En dan helpt het natuurlijk als je goed voetbal brengt en wint zoals tegen Antwerp.”

“Of we stiekem dromen van de titel? Dromen mag altijd, hé”, zei doelman Nordin Jackers met een grijns op het gezicht. “Club Brugge mikt elk seizoen op de titel, maar nogmaals: wedstrijd per wedstrijd en dan zien we wel waar we uitkomen. Het klopt dat we nu een mooi reeksje neerzetten, maar we hebben nog niets in handen.”

De retoriek van Nicky Hayen is nog gematigder. Ook als we zeggen dat we niet geloven dat de Clubtraine­r niet met die tweede plaats bezig is.“Je hoeft dat niet te geloven”, aldus Hayen. “Wij werken stap voor stap. We kunnen ook niet anders. Verder denken dan de wedstrijd van donderdag in Griekenlan­d tegen PAOK is uit den boze. Ik wil wel dat we deze winnaarsdr­ang blijven uitstralen. Dat is ons doel nu, andere ploegen nerveus maken. En dat lukt blijkbaar aardig. Intussen proberen wij die vierde plaats veilig te stellen, daarna de derde, en zo verder.”

De 43-jarige Limburger blijft bescheiden over zijn aandeel in deze heropstand­ing. “Het enige wat ik echt durf zeggen dat veranderd is, is de duidelijkh­eid die is geschapen”, zegt Hayen. “We houden het simpel. Maar ik wil hier op geen enkel moment afbreuk doen aan het werk van Ronny Deila. Als het allemaal zo slecht was geweest, had ik niet hier maar in de Europe Playoffs gezeten. Het gaat om bepaalde componente­n op elkaar af te stemmen. Ik moet die jongens niet leren voetballen. Het is die groep die moet gesmeed worden.”

Club Brugge trekt volgende week naar Union om zijn achtervolg­ing voort te zetten. Na de bekeruitsc­hakeling heeft het daar nog wat recht te zetten.

 ?? BELGA ?? Na enkele moeilijke weken is het terug een plezier blauw-zwart-supporter te zijn.
BELGA Na enkele moeilijke weken is het terug een plezier blauw-zwart-supporter te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium