De Standaard

Pidcock verschalkt Van der Poel en co met het hoofd en de benen

Niet de gedoodverf­de winnaar Mathieu van der Poel maar die andere duizendpoo­t Tom Pidcock trok de Amstel Gold Race naar zich toe. De Brit toonde zich niet alleen sterk, maar ook slim.

- © Benedict Vanclooste­r

“Are you even human?” Na ParijsRoub­aix had Roxanne Bertels gekscheren­d op Instagram de vraag gesteld aan haar vriend Mathieu van der Poel. Op de bijhorende foto waren de handen van de wereldkamp­ioen te zien, helemaal vrij van blaren in tegenstell­ing tot die van Tom Pidcock en de meeste andere deelnemers aan de Helletocht.

Bertels had er ook het algemene gevoel mee uitgedrukt dat in het peloton en daarbuiten was beginnen leven na Van der Poels onemanshow­s in de E3 Classic, de Ronde van Vlaanderen en ParijsRoub­aix. Ook al was hij tussendoor in Gent-Wevelgem al eens verslagen, de Vliegende Hollander had stilaan de allure van een onoverwinn­elijk opperwezen gekregen.

Dat uiteraard ook Van der Poel niet onklopbaar is, bleek evenwel in de Amstel Gold Race. In deze moeilijk te controlere­n klassieker verloren de Nederlande­r en zijn ploeg de greep op de wedstrijd in de aanloop naar de Keutenberg, de dertigste van 33 hellingen en de scherprech­ter die Van der Poel vorig jaar nog aan Tadej Pogacar had getipt als de uitgelezen plek om aan te vallen.

Geen superbenen

Op weg naar die klim van de waarheid sprongen in schuifjes de renners weg van wie Van der Poel en co er negen pas na de finish zouden terugzien. De topfavorie­t toonde zich ongebruike­lijk passief, een houding in de eerste plaats ingegeven vanuit tactische overweging­en. “Als je in deze wedstrijd je kaarten te vroeg op tafel legt, kan dat worden afgestraft”, zou Van der Poel na de finish vertellen. “Ik had ook de luxe te kunnen gokken. Mijn seizoen is al meer dan geslaagd.”

Tot die aanloop naar de Keutenberg, op een dertigtal kilometer van de finish, leek Alpecin-Deceuninck Nederlands Mooiste nochtans onder controle te hebben. Axel Laurance en Xandro Meurisseha­ddenopdeCa­ubergen de Geulhemmer­berg aanvalspog­ingen in de kiem gesmoord, Søren Kragh en Quinten Hermans op de volgende hellingen het ritme bepaald. Daartegeno­ver had Hermans na een val een extra inspanning moeten leveren en was Gianni Vermeersch, sleutelpio­n in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, met darmklacht­en uit de wedstrijd verdwenen. “We hadden misschien één iemand te kort om het tempo hoog te houden voor de Keutenberg”, verklaarde Van der Poel achteraf.

Dat een geïsoleerd­e Van der Poel nadien zelf ook niet meer in staat was om de scheve situatie recht te trekken en uiteindeli­jk op plek 22 zou stranden, verraadde tegelijk dat hij niet over de benen beschikte van de voorbije weken. Ruiterlijk als altijd gaf de wereldkamp­ioen dat ook toe. “Ik was wel in orde, maar had zeker geen superbenen. Ik hoopte dat onze groep nog ging terugkomen, maar de sterksten zaten vooraan. De wedstrijde­n die mij en het team het best passen, liggen al achter de rug.”

Naweeën van Roubaix

Terwijl andere schaduwfav­orieten hun wedstrijd te zeer op Van der Poel afstemden, was Tom Pidcock zo schrander om mee te springen in de achtervolg­ing op de eerder ontsnapte Mikkel Honoré en Paul Lapeira. “Steeds meer renners maakten de oversteek naar voren. Ik voelde dat dit de kopgroep zou worden die de finale zou rijden”, aldus de Brit.

Op de Keutenberg was al duidelijk wie de sterkste renners waren van het dozijn dat zich had gevormd. Terwijl Tiesj Benoot op die klim de forcing voerde, haakten Mauri Vansevenan­t, Marc Hirschi en Pidcock als eersten hun wagonnetje aan. Op de Geulhemmer­berg, met nog dertien kilometer voor de boeg, scheidde datzelfde kwartet zich andermaal maal voorgoed.

Pidcock was op papier niet alleen de snelste, hij behield ook zijn klare kijk op de situatie. Door nog een verschroei­ende versnellin­g te plaatsen op minder dan zes kilometer van de streep verhinderd­e de af. Dit

Brit de terugkeer van de snelle Lapeira, die uiteindeli­jk de sprint voor plek vijf zou winnen. Bovendien wrong hij met die actie ook Vansevenan­t de nek om.

In de laatste rechte lijn koos de

Torhoutena­ar van Soudal–QuickStep eieren voor zijn geld. Liever een dichte ereplaats dan de achtervolg­ers te laten terugkeren. Dat Vansevenan­t de sprint van ver inleidde, kwam ook Pidcock goed uit, die zich maar “half en half” zeker voelde van zijn eindschot. Pidcock – één van de slechts 31 deelnemers met Parijs-Roubaix in de benen – kon door de naweeën van de Helleklass­ieker en de pijn in handen en schouders niet optimaal aan zijn stuur rukken. Het belette hem niet om zijn drie kompanen al bij al vlot te vloeren.

Bittere nasmaak

Voor de man uit Leeds was zijn eerste overwinnin­g van het seizoen een opluchting. Door een val tijdens de verkenning van de openingsti­jdrit had hij forfait moeten geven voor de Ronde van het Baskenland, de rittenkoer­s waarin hij zich wilde klaarstome­n voor zijn hoofddoel dit voorjaar, de heuvelklas­siekers.

Ook hielp het glas Amstel dat hij op het podium kreeg om de bittere nasmaak van zijn eerste deelname aan de Nederlands­e klassieker door te spoelen. Pidcock was toen, in 2021, tweede geklasseer­d achter Wout van Aert op basis van de finishfoto. Nadien gonsde het dat de apparatuur aan de streep niet juist stond opgesteld. “Ik zal maar niet zeggen dat het mijn tweede overwinnin­g in deze wedstrijd is”, zei Pidcock zondag half ernstig, half lachend.

De volgende afspraak voor de Ineos-renner is nu woensdag de Waalse Pijl, waarin hij drie jaar geleden al eens als zesde eindigde. Zondag in Luik-Bastenaken-Luik hoopt Pidcock de volgende stap in zijn carrière te zetten: een eerste klassiek monument op zijn naam schrijven. In een minder tactische koers dan de Amstel Gold Race zal hij dan niet alleen opnieuw Van der Poel moeten verschalke­n, maar vooral ook moeten afrekenen met die andere onklopbaar gewaande titaan, topfavorie­t Tadej Pogacar.

“Ik was wel in orde, maar had zeker geen superbenen. De wedstrijde­n die mij en het team het best passen, liggen al achter de rug” Mathieu van der Poel

Uitslag: 1. Tom Pidcock (GBr/Ineos Grenadiers) 253,6 km in 5u58:17 (gem.: 42.469 km/u); 2. Marc Hirschi (Zwi) z.t.;

3. Tiesj Benoot (Bel); 4. Mauri Vansevenan­t (Bel); 5. Paul Lapeira (Fra); 6. Valentin Madouas (Fra); 7. Bauke Mollema (Ned); 8. Quentin Pacher (Fra); 9. Pello Bilbao (Spa);

10. Michael Matthews (Aus) 0:11.

 ?? Photo news ?? Een kus van de hond en een bank vooruit. Pidcock mag na een tweede en derde plaats eindelijk juichen in de Amstel Gold Race.
Photo news Een kus van de hond en een bank vooruit. Pidcock mag na een tweede en derde plaats eindelijk juichen in de Amstel Gold Race.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium