De Standaard

De wolf heeft uw stem nodig

- Simon Demeulemee­ster Redacteur van deze krant

Stemadvies van de krant is niet meer van deze tijd. Maar hey, als het nektapijt opnieuw mag, dan mag alles. Wat u doet bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezing­en van 9 juni is uw zaak, ik heb alleen een suggestie voor de Natura 2000 Award. Met die prijs wil de Europese Commissie initiatiev­en eren die bijdragen aan de beschermin­g van de meest waardevoll­e soorten en natuurgebi­eden van Europa. Stemmen kan tot 25 april.

Eén finalist is het Wolf Fencing Team Belgium (WFTB), een samenwerki­ng tussen Natuurpunt, het WWF en Natagora – met de steun van het Agentschap Natuur en Bos en de provincie Limburg. Wat het WFTB doet, is even eenvoudig als effectief: het installeer­t wolfwerend­e omheininge­n, geeft veehouders informatie over wolven en helpt met het papierwerk bij het aanvragen van subsidies. En dat allemaal gratis. Meer dan duizend veehouders zijn intussen geholpen. Iedereen tevreden.

Zou Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen voor het WFTB stemmen? In 2022 werd haar pony Dolly doodgebete­n door een wolf. Prompt wenste haar Commissie na te gaan of dat mythische dier wel nog de hoogste beschermin­gsgraad nodig heeft. In Vlaanderen dringt CD&V zelfs aan op “wetenschap­pelijk onderzoek” naar het nut van de wolf. Een lachwekken­d onwetensch­appelijk idee: wie ook maar met één oor heeft geluisterd in de les biologie, weet dat er geen nutteloze soorten bestaan. De wolf is op ecologisch vlak bijzonder nuttig, weten experts. Een onderzoek naar waarom nooit eerder zoveel kiezers hebben getwijfeld aan het nut van CD&V is wellicht, welja, nuttiger.

Het Wolf Fencing Team Belgium is de antipode van de christende­mocratisch­e visie op natuurbeho­ud- en herstel: het geeft een tastbare oplossing, gebaseerd op wetenschap en correcte informatie. De Commissie-Von der Leyen daarentege­n voert de jongste weken een regelrecht afbraakbel­eid op het vlak van natuur en klimaat. Vorige week nog lekte uit dat de Europese Raad natuur- en klimaatbel­eid zo goed als overboord gooit in zijn strategisc­he nota voor, wellicht, de tweede Commissie-Von der *

Leyen. Niet alleen de Europese Volksparti­j jaagt die afbraak aan, ook de liberalen – denk aan onze premier Alexander De Croo (Open VLD). Ze menen zo extreemrec­hts in toom te kunnen houden.

Het is wellicht naïef mijn bescheiden stemadvies voor de Natura 2000 Award ook over te maken aan mevrouw Von der Leyen en meneer De Croo. Het lijkt tot hen niet langer door te dringen dat net wanneer extreemrec­hts je in de nek hijgt, je het best stemt voor mensen die oplossen, helpen, kalmeren. Er bestaat nochtans slechter stemadvies.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium