De Standaard

Geheime farmadeals massaal toegenomen onder Vandenbrou­cke

- Simon Andries

Minister Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) sluit massaal geheime contracten af met de farmasecto­r om prijskorti­ngen te bedingen. Zijn partij was daar vroeger de grootste tegenstand­er van, nu zijn zulke contracten al goed voor meer dan de helft van het totale budget. “Dat is een probleem”, geeft hij zelf toe.

Onder minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) werden de voorbije drie jaar al 120 geheime contracten met de farma-industrie verlengd of nieuw afgesloten voor de terugbetal­ing van innovatiev­e geneesmidd­elen. Die contracten zijn intussen goed voor 2,8 miljard euro, of bijna 60 procent van het budget dat ons land uitgeeft aan geneesmidd­elen. In 2014 ging het nog maar om een half miljard of 13 procent van het budget. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische ziekteverz­ekering (Riziv).

Onder die geheime contracten vallen een aantal medicijnen die nog een belletje doen rinkelen. Denk aan Zolgensma, het peperdure geneesmidd­el tegen een spierziekt­e dat in Vlaanderen bekend werd door de sms-actie voor baby Pia. Of Kaftrio, het geneesmidd­el dat helpt tegen het levensbedr­eigende mucoviscid­ose (taaislijmz­iekte).

Veel van die innovatiev­e behandelin­gen zijn stilaan onbetaalba­ar voor de gezondheid­szorg. Via geheime contracten kan de overheid toch nog een stevige prijskorti­ng onderhande­len. Het grote nadeel is dat de onderhande­lingen achter gesloten deuren plaatsvind­en, weg van de markt en weg van parlementa­ire controle. De farmabedri­jven hebben daar ook baat bij. Als ze weten dat ze een stevige korting zullen moeten geven aan de overheid, zetten ze de officiële vraagprijs vaak flink hoger. Ze kunnen landen daarbij ook internatio­naal tegen elkaar uitspelen.

Neem nu Kaftrio: het medicijn kostte officieel zowat 200.000 euro per patiënt per jaar. Via een geheime deal met farmabedri­jf Vertex kon Vandenbrou­cke de prijs naar beneden halen, maar hoeveel precies weet alleen zijn kabinet.

In hetzelfde bedje ziek

Dat systeem van geheime contracten werd in 2010 in het leven geroepen door toenmalig PS-minister Laurette Onkelinx. Toen was het nog een uitzonderi­ngsmaatreg­el voor een paar innovatiev­e geneesmidd­elen waarvan de voordelen nog niet helemaal duidelijk waren. Maar vooral sinds de vorige regeerperi­ode, onder Open VLD-minister Maggie De Block, nam het systeem een hoge vlucht. Al bijna 30 procent van het geneesmidd­elenbudget viel onder een geheim contract. Vandenbrou­cke zette die praktijk volop verder (zie grafiek).

Diens partij Vooruit ging drie jaar geleden zelf nog stevig tekeer tegen de praktijk. Een beperking van die geheime contracten was zelfs een van de speerpunte­n in het ‘pillenplan’ waarmee de partij in 2019 naar de kiezer trok. Ook toenmalig Kamerlid en huidig voorzitter Melissa Depraetere drong toen aan op meer transparan­tie. Maar minister Vandenbrou­cke stapte niet af van die geheime contracten.

“Vooruit schreeuwde moord en brand over de geheime contracten van De Block. Maar eenmaal aan de macht blijkt Vandenbrou­cke in hetzelfde bedje ziek”, zegt PVDAfracti­eleider Sofie Merckx, die er al meerdere vragen over stelde in het parlement. Volgens de PVDA “plooit” Vandenbrou­cke voor de farma-industrie. “Er vloeien miljarden euro’s weg uit onze sociale zekerheid, zonder enige democratis­che controle.” De partij pleit zelf voor de afschaffin­g van het systeem van geheime contracten.

“Gevangenen­dilemma”

Opvallend: in een reactie geeft Vandenbrou­cke zelf ook aan dat het gebrek aan transparan­tie rond de geheime contracten “vanzelfspr­ekend een democratis­ch probleem wordt” en het vertrouwen in de overheid ondermijnt. Hij spreekt van een “gevangenen­dilemma”. “We gebruiken het systeem, omdat het voor ons voordelig uitdraait. We onderhande­len echt keihard over grote kortingen. Maar dat voordeel komt ook met nadelen. Aangezien veel landen het systeem gebruiken, vragen bedrijven steeds hogere prijzen en verliest uiteindeli­jk iedereen.”

Vandenbrou­cke benadrukt nog dat het probleem vooral op Europees niveau opgelost moet worden. Tegelijk timmert hij al aan een wetsvoorst­el om beloftevol­le innovatiev­e behandelin­gen in België sneller via normale contracten terug te betalen, “zelfs nog voor ze door het Europees Geneesmidd­elenagents­chap een positieve beoordelin­g krijgen”. Dat moet dan wel gepaard gaan met een betere controle op de kwaliteit en het nut van die geneesmidd­elen, vindt de minister, waarbij de overheid nu werkt aan een platform om de wetenschap­pelijke bewijzen beter te kunnen verzamelen en controlere­n.

“Aangezien veel landen dit doen, vragen bedrijven steeds hogere prijzen en verliest uiteindeli­jk iedereen” Frank Vandenbrou­cke (Vooruit)

Minister van Volksgezon­dheid

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium