De Standaard

Iran heeft meer Arabische vijanden dan Israël

- Lieven Sioen

Israël heeft weinig vrienden, maar Iran heeft meer vijanden. Dat is die spannende nacht van zaterdag op zondag wel gebleken. Met een salvo van driehonder­d drones, ballistisc­he en kruisraket­ten stelde Iran voor het eerst een openlijke oorlogsdaa­d tegenover Israël. Tot dan hadden de ayatollahs in Teheran hun schaduwoor­log vooral via Hamas en Hezbollah gevoerd.

En ja, de trage drones konden ruim op voorhand gedetectee­rd worden. Maar dat maakte van de barrage van raketten geenszins een schijnaanv­al. De laatste projectiel­en werden boven Jeruzalem neergehaal­d. Ze hadden ook op een appartemen­tsblok of op de Tempelberg kunnen vallen. Die rampzalige escalatie kon alleen vermeden worden dankzij de precisie en superiorit­eit van de luchtverde­diging in en rond Israël. Terecht vragen de Oekraïners zich af waarom zij niet dezelfde middelen ter beschikkin­g krijgen.

Want Israël stond er met zijn Iron Dome niet alleen voor. Ook de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk schoten raketten en drones uit de lucht. Nog betekenisv­oller is dat verschille­nde Arabische landen de kant van Israël kozen. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten deelden inlichting­en, Jordanië maakte zijn luchtruim vrij en zette zelfs eigen gevechtsvl­iegtuigen in. The Wall Street Journal reconstrue­erde hoe de VS in de regio al enkele jaren timmeren aan een Israëlisch-Arabische alliantie tegen de gemeenscha­ppelijke vijand Iran, een beetje zoals de Navo haar voornaamst­e bestaansre­den vindt in de Russische dreiging. Zo’n Arabisch-Israëlisch­e alliantie is formeel nog lang niet beklonken, maar in de feiten is ze zaterdagna­cht wel waargemaak­t. De vernietige­nde oorlog van Israël tegen Hamas in Gaza heeft de vriendscha­p van naburige bondgenote­n fors bekoeld. Maar diezelfde landen beschouwen duidelijk Iran nog altijd als een grotere vijand.

De regering van Netanyahu pokert rücksichts­los met die loyaliteit­en. De Israëlisch­e premier weet dat zijn buurlanden een regionale oorlog willen vermijden. Hij weet dat Europa en zeker de VS Israël nooit de militaire middelen zullen ontzeggen om zich te verdedigen. President Joe Biden heeft het nog met zoveel woorden herhaald: “Onze steun voor Israël is ijzersterk.”

Tegelijk waarschuwt Biden Israël om geen tegenaanva­l op Iran uit te voeren. Maar wat zal hij doen als Israël wel bommenwerp­ers naar Teheran stuurt? De steun opgeven? Zelfs een bestand in Gaza kan hij niet afdwingen.

In wezen is dat de schaamtelo­ze chantage door de regering-Netanyahu. Ze weet zich sowieso verzekerd van de overweldig­ende militaire afschrikki­ngsmacht waarmee ze ook Gaza in puin legt en de Westelijke Jordaanoev­er verder koloniseer­t.

De VS garanderen de militaire macht ter zelfverded­iging waarmee Gaza in puin wordt gelegd

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium