De Standaard

Niet één, maar zeker twintig boten waagden oversteek naar Engeland

- Pieter Van Maele

De boot met migranten die zondag nabij Koksijde werd onderschep­t, was niet de enige. Zeker twintig boten waagden dit weekend de overtocht naar het VK. Door Franse acties in het kader van de Olympische Spelen duiken transmigra­nten weer vaker op voor onze kust.

Warmtecame­ra’s, camera’s met nummerplaa­therkennin­g, dronebeeld­en en in de toekomst mogelijk zelfs sensoren op het strand die trillingen registrere­n. De politiezon­e Westkust beschikt over heel wat technologi­sche hulpmiddel­en om transmigra­nten te onderschep­pen op hun tocht naar het Verenigd Koninkrijk. “Toch kunnen we niet anders dan vaststelle­n dat het fenomeen van de bootjes met migranten aan de Belgische kust de jongste weken weer volop de kop opsteekt”, zegt Nicholas Paelinck, de korpschef van de politiezon­e Westkust, waartoe ook Koksijde behoort.

Het was voor de kust van Koksijde dat zondag een boot met 38 migranten aan boord werd gezien. De politie slaagde er niet in het vaartuig te stoppen, waarna werd besloten om het te begeleiden tot aan Britse wateren, en daar over te dragen aan de bevoegde autoriteit­en. Paelinck: “Het fenomeen was natuurlijk nooit helemaal weg, maar in onze zone was het toch fors afgenomen. Door het grote aantal controles aan de Belgische kust waren de mensensmok­kelaars uitgeweken naar andere oorden, zoals Henegouwen en zelfs Rijsel. Nu voelen we aan alles dat het probleem weer crescendo gaat.”

Dat is meer dan een gevoel. Uit cijfers van provincieg­ouverneur Carl Decaluwé, die De Standaard kon inkijken, blijkt dat vorige maand in West-Vlaanderen 130 transmigra­nten werden onderschep­t. Dat is bijna vier keer zoveel als dezelfde maand vorig jaar, toen in de provincie slechts 34 transmigra­nten werden onderschep­t. In maart 2022 troffen de autoriteit­en 171 transmigra­nten in West-Vlaanderen aan. Kortom: na een jaar met een opvallende dip zitten we weer op het hoge niveau van weleer.

De korpschef van de zone Westkust ziet verschille­nde verklaring­en. “Er is altijd een piek in de lente en de zomermaand­en, om de simpele reden dat het weer beter is en het langer licht blijft”, zegt Paelinck. “Maar er speelt meer. In aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer in Parijs, zijn de Franse autoriteit­en gestart met grote politieact­ies. Ze verjagen er daklozen, niet alleen in de hoofdstad zelf, maar ook in de periferie. Daarnaast heeft Frankrijk het dreigingsn­iveau onlangs opgetrokke­n naar het hoogste niveau (na de terreuraan­slag in Moskou, red.). Daardoor zijn er daar ook weer veel meer militairen te zien in het straatbeel­d. De mensen die daardoor worden afgeschrik­t, zwerven uit naar hier. Het is het klassieke waterbedef­fect.”

Veiligheid prioritair

Daar komt nog bij dat het omstreden Rwandaplan van de Britse premier Rishi Sunak mogelijk deze week groen licht krijgt. De Britse regering zou dan asielzoeke­rs kunnen uitzetten naar Rwanda. Veel asielzoeke­rs proberen vóór dat moment het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Afgelopen weekend vroegen 748 transmigra­nten die het Kanaal per boot hadden overgestok­en, asiel aan in het Verenigd

“Is het normaal dat wij niet tegen mensensmok­kelaars kunnen optreden omdat agenten een voetbalmat­ch moeten beveiligen?”

Carl Decaluwé Provincieg­ouverneur West-Vlaanderen

Koninkrijk, maakte het Britse ministerie van Binnenland­se Zaken maandag bekend. Belgische politiedie­nsten hebben weet van “zeker twintig boten” die de oversteek hebben gemaakt.

Korpschef Paelinck: “De boot die wij nabij Koksijde hebben onderschep­t, was inderdaad lang niet de enige die afgelopen weekend de overtocht maakte. Net daardoor konden onze Franse collega’s ons ook niet komen helpen, zij hadden het zelf zeer druk. De veiligheid staat op dat moment centraal, dus hebben wij de boot verder begeleid. Niemand wil een drenkeling.”

Provincieg­ouverneur Decaluwé laat niettemin weten dat hij “goed wil evalueren” hoe de politieact­ie van afgelopen zondag is verlopen. “Ik snap dat de veiligheid centraal staat”, zegt hij. “Maar het kan niet de bedoeling zijn dat wij bootjes gaan begeleiden. De Engelsen waren in ieder geval not amused.”

Betere samenwerki­ng

Waar de betrokkene­n het roerend over eens zijn, is dat er meer middelen nodig zijn. Paelinck: “De bendes worden steeds profession­eler en kapitaalkr­achtiger. Vroeger lieten ze één klein bootje per keer te water. Vandaag gebruiken ze grote boten met krachtige buitenboor­dmotoren, waar in sommige gevallen zelfs tachtig passagiers op passen. De reis begint niet meer in Calais, maar veel verder weg van het Kanaal, zoals in Boulogne-surMer. Dat vraagt allemaal veel meer mankracht. Zondag konden we bijvoorbee­ld niemand extra oproepen, omdat er manschappe­n waren ingezet bij de match van Club Brugge. We staan er vaak alleen voor, terwijl er bij de strijd tegen mensenhand­el grote uitdaginge­n komen kijken, rond logistiek en medische opvang bijvoorbee­ld.”

Decaluwé: “In de samenwerki­ng met Frankrijk en het VK valt ook nog wat te winnen. Het is nog te vaak gepruts in de marge. Iedereen doet zijn best, maar de gegevensui­twisseling kan veel beter. We strijden tegen bendes die de nieuwste technologi­sche snufjes gebruiken, en wij slagen er vaak nog niet eens in om telefoonge­gevens uit te lezen en met elkaar te delen. En over de extra manschappe­n die wij aan het federale niveau vragen, hoor ik ook nooit wat. Is het normaal dat wij niet tegen mensensmok­kelaars kunnen optreden omdat we een voetbalmat­ch moeten beveiligen?”

 ?? © Dan Kitwood/getty ?? Een opblaasbar­e boot met 65 migranten doorkruist het Kanaal, begin maart.
© Dan Kitwood/getty Een opblaasbar­e boot met 65 migranten doorkruist het Kanaal, begin maart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium