De Standaard

Leuvens studentenr­estaurant serveert toch weer frieten: “Vraag was zeer groot”

- Gilles Liesenborg­hs Maarten De Cock

In 2018 werden frietjes er nog van het menu gehaald wegens te ongezond, maar protesten en een dalend klantenbes­tand deden Alma 2 maandag op zijn stappen terugkeren.

Zes jaar geleden kondigde toenmalig Alma-directeur Daniel Lips een opvallende koerswijzi­ging aan voor Alma 2, het studentenr­estaurant op de campus sociale wetenschap­pen van de KU Leuven. Populaire maaltijden zoals vol-au-vent met frietjes en spaghetti bolognese werden van het menu geschrapt. In de plaats kwamen gezondere, vegetarisc­he alternatie­ven, zoals falafelbur­gers en tofoe.

Al snel bleek dat het nieuwe concept op weinig enthousias­me kon rekenen bij de studenten. Het klantenaan­tal van Alma 2 daalde aanzienlij­k en er braken zelfs protestact­ies uit. De directie van de Leuvense studentenr­estaurants kon niet anders dan toegeven: nog voor afloop van het eerste semester stond er opnieuw elke dag vlees op de kaart. Even later keerden ook spaghetti bolognese en vol-au-vent terug, zij het dan zonder frietjes.

Maar ook aan de frietloze jaren is maandag een einde gekomen. Het koninginne­nhapje werd opnieuw vergezeld van een mooie portie frieten. “Vorig jaar hielden we een enquête bij studenten, en daaruit bleek dat er een heel grote vraag was om de frietjes opnieuw in te voeren”, verklaart Alma-directeur Tom Mestdagh.

Niet pushen

Voedingsex­pert Patrick Mullie (VUB) vindt de terugkeer geen slechte zaak. “We weten uit onderzoek dat studenten tijdens hun eerste twee jaar aan de universite­it vaak wat bijkomen, dus uiteraard moeten we proberen om ze gezond te laten eten. Maar alle ongezonde zaken van het menu schrappen, is niet de juiste manier.”

Dat vinden ze ook bij ProVeg, een organisati­e die zich inzet voor plantaardi­ge voeding. “Je kunt mensen niet verplichte­n om vegetarisc­h te eten, want als je ze te veel pusht, krijg je een tegenreact­ie. Je moet maken dat de vegetarisc­he optie de aantrekkel­ijkste is.” Mullie vult aan: “Je kunt gezondere gerechten promoten door ze goedkoper te maken.”

Dat laatste lijkt Alma 2 alvast te doen. Voor een koninginne­nhapje met frietjes betalen studenten vandaag 7,50 euro, voor een ‘nobeef’-burger met erwten en aardappele­n slechts 4,95 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium