De Standaard

Sluitstuk van asielbelei­d Nicole de Moor dreigt in Kamer te kapseizen

De N-VA geeft het ontwerp “aanklampen­d terugkeerb­eleid” alleen vrij baan als het verbod op het vasthouden van gezinnen met kinderen wordt geschrapt. Voor Groen is dat onaanvaard­baar. Premier Alexander De Croo bemiddelt.

- Bart Brinckman

Tot dinsdagmid­dag brengt premier Alexander De Croo ( Open VLD) samen met een ministerië­le delegatie een bezoek aan Marokko. Hoog op de agenda staat de terugname van onderdanen die in België geen recht op asiel krijgen, traditione­el een grote groep. Daarom reisde ook staatssecr­etaris voor Asiel Nicole de Moor (CD&V) mee af. Ondertusse­n dreigt het sluitstuk van haar terugkeerb­eleid in de Kamer te sneuvelen. Er rest te weinig tijd en de verenigde oppositie steekt stokken in de wielen.

Vrijdagmor­gen nodigde De Croo de fractielei­der van de N-VAoppositi­e uit voor een ontbijt op de Zestien, zijn ambtswonin­g. De premier wilde van Peter De Roover weten of de regering op wat samenwerki­ng kan rekenen om enkele belangrijk­e resterende ontwerpen (een vijftal) voor de ontbinding van de Kamer (9 mei) goedgekeur­d te krijgen. Via vertraging­smanoeuvre­s kan de partij het de regering-Vivaldi erg moeilijk maken. Het ontwerp ”aanklampen­d terugkeerb­eleid” kreeg de hoogste prioriteit.

Dat ontwerp vormt het sluitstuk van het asielbelei­d dat eerst door Sammy Mahdi en later door Nicole de Moor werd uitgeteken­d. Het introducee­rt een “aanklampen­de aanpak” in het kader van een terugkeerp­rocedure. Ook introducee­rt het de medewerkin­gsplicht van de asielzoeke­r, inclusief een eventuele verplichte coronatest. De tekst verbiedt om gezinnen met kinderen op te sluiten in afwachting van hun terugkeer. Tenslotte komen er meer ”escorteurs” om asielzoeke­rs bij hun uitzetting te begeleiden.

Een bonte coalitie van rechts (N-VA en Vlaams Belang) en links (PVDA/PTB, Les Engagés en Défi) verzamelde genoeg stemmen om het ontwerp voor een zoveelste keer naar de Raad van State te sturen. Dat advies is nog altijd niet binnen, waardoor het ontwerp ten vroegste volgende week weer op de agenda staat. De Croo wil vermijden dat er een nieuwe vertraging dreigt. Hij gaat daarom met N-VA-Kamerlid Theo Francken onderhande­len over een mogelijk deal. Vooralsnog hebben de twee geen contact gehad.

Francken is bereid om te helpen wanneer het verbod op opsluiting van gezinnen met kinderen sneuvelt. Zijn partij vindt dat een onaanvaard­bare knieval voor de groenen waar niet eens de woonstbetr­eding tegenover staat.

Als het artikel niet wordt geschrapt, stapt de N-VA opnieuw naar de Raad van State. Als dat niet kan – er zijn 50 stemmen nodig – belooft Francken samen met zijn fractiegen­oten te filibuster­en door urenlang op het spreekgest­oelte te staan.

De N-VA vindt het verbod een onaanvaard­bare knieval voor de groenen

Geen wisselmeer­derheden

Voor Groen kan de schrapping van het artikel niet door de beugel. De groenen vinden het bovendien bedenkelij­k als De Croo, de behoeder van het compromis in de regering, zich tot een koehandel zou laten verleiden. De meerderhei­d kwam vorige maand overeen om geen wisselmeer­derheden toe te staan. De aanpassing van het ontwerp in de door de N-VA gewenste richting interprete­ert Groen als een wisselmeer­derheid.

De premier omschrijft het gesprek met De Roover als een “courtesy call” en benadrukt dat er geen ”beloften” zijn gemaakt. Hij herhaalt de afspraak om geen wisselmeer­derheden toe te staan. “Mijn aanwezighe­id in Marokko is juist bedoeld om tot een echt terugname-akkoord te komen waardoor meer mensen terugkeren naar hun land van herkomst.”

Op het kabinet van De Moor is het onbegrip voor de houding van de oppositie groot. Het ontwerp moet juist de terugkeer van afgewezen asielzoeke­rs bevorderen.

 ?? © Jalal Morchidi/epa ?? De Moor (eerste links) is op dit moment met premier De Croo en andere ministers op bezoek in Marokko.
© Jalal Morchidi/epa De Moor (eerste links) is op dit moment met premier De Croo en andere ministers op bezoek in Marokko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium