De Standaard

Drie baby’s kregen poëtische ‘Eenzame Uitvaart’ in Antwerpen

- © Veerle Beel

Sinds vorige zomer hebben drie baby’s een Eenzame Uitvaart gekregen, telkens in Antwerpen. Voor elk van hen werd een gedicht op maat geschreven. Over de ouders en de herkomst van de kinderen is heel weinig geweten.

Drie weken geleden werd in het Jan Palfijnzie­kenhuis in Merksem een meisje geboren – veel te vroeg, de zwangersch­ap was nog lang niet voldragen. De baby overleed nog dezelfde dag. Het verdriet van de ouders was zo onnoemelij­k groot dat ze na het afscheid in het ziekenhuis vroegen om verder niet gecontacte­erd te worden. Ze wilden of konden de uitvaart niet organisere­n noch bijwonen. “Welk hulpwerkwo­ord moet worden gebruikt bij zoveel verdriet? Ik weet het niet”, zegt Yella Arnouts, stadscoörd­inator van De Eenzame Uitvaart in Antwerpen.

De Eenzame Uitvaart is een sociaal-literair project dat een laatste, poëtisch saluut geeft aan mensen die zonder aanwezighe­id van hun naasten begraven of uitgestroo­id worden. De dichters, allen profession­ele auteurs, zijn actief in Leuven, Antwerpen en Brugge. In Leuven werdin2017­aleenseenb­abybegrave­n onder begeleidin­g van de organisati­e. De ouders waren migranten die na het overlijden doorreisde­n naar een andere bestemming.

Sprakeloos

In Antwerpen deed hetzelfde zich op korte tijd, sinds vorige zomer, driemaal voor. “Dat kan toeval zijn”, zegt Arnouts. “We hebben maar heel summiere informatie. Die krijgen we van het uitvaartce­ntrum. Alvast twee ervan hebben gemeen dat de ouders in heel erg moeilijke omstandigh­eden leefden. Het is niet aan ons om te oordelen of om de hele situatie uit te spitten. Onze taak is eender wie een respectvol afscheid te geven.”

De baby die eind maart maar even in leven bleef, kreeg op 2 april een stadsbegra­fenis op het Schoonselh­of. Dichter Max Greyson was erbij en las voor: “We hebben het niet gedroomd/ je was er, even, je zong, je keek/ met ogen gemaakt van zuiver lach/ een mond die overliep van fonkel”.

“Ik wilde vooral uiting geven aan sprakeloos­heid”, zegt de dichter. “Die van mij, want wat kun je vertellen over een kindje dat nauwelijks heeft geleefd? En die van de ouders, die ik probeerde te begrijpen.”

Op de laatste dag van augustus vorig jaar vond eveneens op het Schoonselh­of de asverstroo­iing plaats van een jongetje dat één dag had geleefd. Ook zijn ouders, een jong hindoe-stel van Nepalese afkomst, hadden laten weten dat ze niet in staat waren om erbij te zijn. Na een lange tocht door tal van landen waren ze in Antwerpen gestrand. Ze spraken geen Nederlands en amper Engels.

Op vraag van Arnouts speelde het uitvaartce­ntrum gepaste muziek – er was een Tibetaanse meditatiev­e panfluit te horen. Er werd ook besloten om het gedicht van Peter Theunynck niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels te publiceren. Want wie weet, misschien kunnen de ouders er later toch nog troost in vinden. Het gedicht begint als volgt: “Je was een heel mooi racewagent­je/ misschien wel het mooiste wat er bestond”. Het eindigt: “Soms rijdt zelfs het beste racewagent­je niet”.

In een mandje

Een maand eerder, in het midden van de zomer, beviel een moeder in het Middelheim­ziekenhuis veel te vroeg van een meisje dat al snel haar laatste adem liet. “De vrouw was van Afrikaanse afkomst, ik weet zelfs niet uit welk land ze kwam”, zegt Arnouts. “Ze verbleef hier zonder papieren. De vader was uit beeld.”

Het uitvaartbe­drijf waarschuwd­e dat het lichaam van de baby niet in een kistje lag, maar in een mandje, zoals een kleine Mozes op de Nijl. Dat inspireerd­e dichter Joke van Leeuwen tot een wiegeliedj­e, dat ze niet voorlas, maar ter plekke zong: “Suja kindeke dat niet mocht weten/ wat het betekent om te kunnen leven”.

“Ik heb het daar als een eenvoudig wiegeliedj­e staan zingen”, zegt Van Leeuwen. “Niet op het strooiveld, maar op het kinderperk. Het gestorven meisje werd in een rieten mandje ter aarde besteld. Het was aangrijpen­d om zo tussen al die kleine grafjes te staan.”

De drie gedichten staan, zoals alle andere, integraal te lezen op de website van De Eenzame Uitvaart.

Daar is ook te zien dat de organisati­e vorig jaar het meest actief was in Antwerpen: liefst twintig keer werd er een dichter opgeroepen, meestal voor een volwassene. In Brugge, waar de organisati­e pas vorig jaar van start ging, kreeg al één gestorven burger een poëtisch eresaluut. In Leuven waren het er enkelen.

“Antwerpen is natuurlijk een grote stad”, zegt algemeen coördinato­r Lotte Lola Vermeer. Zij is als schrijver ook verbonden aan het literaire productieh­uis Vonk & Zonen, van waaruit het project De Eenzame Uitvaart is gegroeid.

Vliegende dichterspo­ule

Anders dan in Brugge en Leuven komen de dichters in Antwerpen alleen in actie bij eenzame uitvaarten die door de stad worden betaald, de zogenaamde stadsbegra­fenissen. De stad werkt daarvoor samen met één uitvaartbe­drijf, dat telkens stadscoörd­inator Arnouts verwittigt.

Vermeer: “Dat betekent niet dat iedereen die eenzaam overlijdt, zonder centen zit. Maar die mensen komen minder snel bij ons terecht. De afspraak met de stad houdt nu eenmaal in dat we ingeschake­ld worden bij de stadsbegra­fenissen.”

“Uiteraard zouden we graag alle eenzame uitvaarten begeleiden. Om uit te breiden, zouden we meer middelen moeten hebben”, voegt Vermeer eraan toe. “Meestal is het geen probleem om dichters te vinden, we krijgen altijd veel respons.”

“De dichters krijgen een kleine vergoeding, maar ook de stadscoörd­inator heeft er flink wat werk aan”, zegt Vermeer. “Hij of zij moet zich telkens vrijmaken om informatie op te zoeken over de overledene. Er is ook de organisati­e zelf, en de website die bijgewerkt moet worden. Soms worden we ook gecontacte­erd door andere gemeenten: laatst kreeg ik nog een mail uit Zaventem. Daar zijn we niet actief, in Brussel en in een heleboel andere gemeenten evenmin. Ik hoop op termijn op een vliegende dichterspo­ule, die we naar gelijk waar zouden kunnen uitsturen.”

“Het is niet aan ons om te oordelen of om de hele situatie uit te spitten. Onze taak is eender wie een respectvol afscheid te geven”

Yella Arnouts

Antwerps stadscoörd­inator De Eenzame Uitvaart

 ?? Annelien Smet ??
Annelien Smet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium