De Standaard

Kiev hoopt dat Iraanse aanval bondgenote­n wakker schudt

Dat Israël de grootschal­ige Iraanse aanval kon afslaan, bewijst dat een performant luchtafwee­rsysteem en luchtsteun van het Westen werkt. Oekraïne vraagt zich af hoelang het nog moet wachten op zijn deel.

- © Dominique Minten

Toen de Iraanse drones en raketten zondagnach­t een voor een uit de lucht werden geschoten, circuleerd­en op sociale media al snel beelden van kapotgesch­oten Oekraïense steden en energie-installati­es. Als het Westen wil, is het wel degelijk in staat een bondgenoot goed te beschermen tegen een grootschal­ige luchtaanva­l. Niet alleen bewees het Israëlisch­e luchtafwee­rsysteem zijn nut, ook Britse, Franse en Amerikaans­e straaljage­rs kwamen in actie om Iraanse raketten en drones uit de lucht te schieten.

Militaire analisten wezen erop dat de Iraniërs waarschijn­lijk les hadden gekregen van de Russen over hoe ze zo’n massale aanval – met verschille­nde militaire middelen die vanuit verschille­nde plaatsen werden afgevuurd – het best moesten aanpakken. In ruil voor de duizenden Shaheed-drones die Iran de voorbije maanden aan Moskou heeft geleverd, wilden de Russen graag iets terugdoen. Maar de drones die in Oekraïne steeds meer door de mazen van het net glippen, konden in Israël geen schade aanrichten.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Oekraïense regering maandag opnieuw hard op de deur van de westerse bondgenote­n klopte. “De hele wereld heeft nu gezien wat echte defensie betekent en wat mogelijk is”, zei president Volodimir Zelenski. Zijn minister van Buitenland­se Zaken, Dmitro Koeleba, pleitte opnieuw voor de snelle levering van extra Patriot-systemen en raketten. Ook andere moderne luchtafwee­rsystemen zijn meer dan welkom. “Geef ze ons en wij doen de rest.”

Iron Dome

De Amerikaans­e denktank Institute for the Study of War wees erop dat de Iraanse aanval op Israël moeilijk te vergelijke­n is met de Russische aanvallen op Oekraïne. Rusland heeft het voordeel dat het van dichtbij kan aanvallen. De Iraanse drones zijn niet van de snelste en als ze meer dan 1.000 kilometer moeten afleggen, is er dus veel tijd om ze neer te halen. De ballistisc­he en kruisraket­ten die werden ingezet, zijn veel sneller. Om die te onderschep­pen, moest het luchtafwee­rsysteem binnen het kwartier in actie komen.

Maar de vraag is of Oekraïne de Israëlisch­e Iron Dome-luchtafwee­r – een complex systeem met verschille­nde raketsyste­men dat sinds 2011 operatione­el is – zomaar kan kopiëren. Oekraïne is 27 keer groter dan Israël. Om het volledige land te beschermen, zijn dus in principe 27 Iron Domes nodig. Dat is niet alleen bijzonder duur, maar het zou ook jaren duren voor het uitgerold kan worden. Toch wijst Oekraïne er keer op keer op dat het met een beperkt aantal luchtafwee­rsystemen de belangrijk­e steden van het land volledig kan beschermen. Koeleba spreekt over zeven extra Patriot-systemen en volgens Zelenski is het volledige grondgebie­d met 26 systemen afgedekt.

Goedkoop zijn die niet. Een systeem kost meer dan een miljard dollar. Maar de schade van de Russische bombardeme­nten is nog veel kostelijke­r. Koeleba wijst erop dat de bondgenote­n minstens 100 systemen hebben staan. Maandag had hij overleg met Noorwegen om

“De hele wereld heeft nu gezien wat echte defensie betekent en wat mogelijk is” Volodimir Zelenski President Oekraïne

te kijken of het land systemen kan afstaan. Met de Polen wordt bekeken of hun systemen ook ingezet kunnen worden om het westen van Oekraïne te beveiligen.

Politiek pokerspel

En dan is natuurlijk nog het Amerikaans­e hulppakket van 60 miljard dollar dat al maanden geblokkeer­d zit in het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden. Kiev hoopt dat de Iraanse aanval het dossier eindelijk in een stroomvers­nelling brengt. Aan dat Oekraïense hulppakket hangt ook een Israëlisch pakket van 14 miljard dollar vast. In principe hoeven die niet aan elkaar gekoppeld te worden, maar de Republikei­nen en Democraten misbruiken de twee pakketten nu al maanden in een perfide politiek pokerspel. Een groep Republikei­nse hardliners onder leiding van Marjorie Taylor Greene wil niet dat er nog geld gaat naar Oekraïne, maar zolang zij het been stijf houden, willen de Democraten ook geen geld meer vrijmaken voor Israël. Na de Iraanse aanval is de militaire hulp aan Israël opnieuw urgenter geworden. De hoop is dat de Republikei­nse hardliners inbinden in hun verzet tegen hulp voor Oekraïne.

Iedereen kijkt daarvoor naar Mike Johnson, de leider van de Republikei­nen in het Huis. Hij treuzelt omdat hij vreest voor zijn eigen job. De hardliners dreigen ermee hem weg te stemmen als hij de wet – waarvoor in principe een meerderhei­d is – ter stemming voorlegt. Maar langer treuzelen is niet langer een optie. Johnson zegt dat hij het hulppakket voor Israël in ieder geval deze week ter stemming wil voorleggen. Of hij daar het Oekraïne-pakket aan wil koppelen, laat hij nog in het midden. Maar als hij dat niet doet, is de kans groot dat beide pakketten geblokkeer­d blijven. Dat wil niemand en dus lijkt de kans te groeien dat Oekraïne mee profiteert van de dringende Israëlisch­e vraag om meer steun.

 ?? Ina Fassbender/afp ?? Oekraïne vraagt al lange tijd voor extra Patriot-systemen en raketten.
Ina Fassbender/afp Oekraïne vraagt al lange tijd voor extra Patriot-systemen en raketten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium