De Standaard

Sunset boulevard grote winnaar Olivier Awards

- (ft)

Sunset boulevard heeft zeven Olivier Awards gewonnen. Dat zijn de belangrijk­ste Britse theaterpri­jzen. De musical liep met veel succes in het Londense West End en is een radicaal vernieuwde versie van Andrew Lloyd Webbers klassieker, die zelf dan weer gebaseerd is op de gelijknami­ge film van Billy Wilder uit 1950. Het verhaal gaat over Norma Desmond, de grande dame van de stille films die de laan uit werd gestuurd toen de eerste ‘talkies’ in Hollywood hun intrede deden. Voormalig Pussycat Dolls-frontzange­res Nicole Scherzinge­r speelt de hoofdrol en won daarvoor zondagavon­d in het National Theatre de prijs voor beste musicalact­rice.

De musical haalde nog zes andere awards binnen, onder meer voor regisseur Jamie Lloyd en acteur Tom Francis. Deze krant gaf Sunset boulevard vijf sterren en omschreef het als een musical “voor de Instagramg­eneratie, die opgroeide met de geblindeer­de autoramen en lipfillers van Kim Kardashian”. Later dit jaar krijgt de musical een transfer naar Broadway in New York.

Celebrity’s: een goed idee?

Sarah Snook, de ster uit de tv-serie Succession, won de prijs voor beste theateract­rice voor The picture of Dorian Gray, waarin ze alle 26 rollen zelf speelde. Snook zei dat ze haar tekst leerde terwijl ze haar baby ’s nachts borstvoedi­ng gaf, en zich daarbij geregeld afvroeg: “Waarom doe ik een monoloog van 60.000 woorden met een baby van acht maanden?”

Andere bekende namen die waren genomineer­d, vielen naast de prijzen: James Norton voor A little life van regisseur Ivo van Hove, Andrew Scott voor zijn onemanshow Vanya naar Tsjechov, Sarah Jessica Parker voor Plaza suite, David Ten

nant voor Macbeth, Sheridan Smith voor Shirley Valentine en Joseph Fiennes voor Dear England. Het deed alvast de Britse krant The Guardian de vraag stellen of het systeem om celebrity’s te casten voor de hoofdrolle­n in theaterpro­ducties wel zo’n goed idee is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium