De Standaard

Ivo van Hove strikt sterren voor zijn eerste Ruhrtrienn­ale

- (cds) ©

Tot en met 2026 is Ivo van Hove intendant van de Duitse Ruhrtrienn­ale. Zijn eerste editie telt prestigepr­ojecten met Isabelle Huppert, Sandra Hüller, Björk en PJ Harvey. Er zijn ook Belgen van de partij.

Tussen 16 augustus en 15 september vindt het festival Ruhrtrienn­ale opnieuw plaats in Bochum, Essen, Duisburg en Dortmund, het voormalige hart van de Duitse mijnbouw- en steenkooli­ndustrie. Als nieuwe intendant is regisseur Ivo van Hove (65), liefhebber van monumentaa­l theater, ongetwijfe­ld in zijn nopjes. De industriël­e sites, die het festival als locatie gebruikt, zijn zo indrukwekk­end dat elke theaterzaa­l erbij verbleekt.

Sterregiss­eur Van Hove pakt voor zijn eerste editie uit met heel wat grote namen. Zelf opent hij het festival met de muziekthea­terproduct­ie I want absolute beauty, een monoloog voor niemand minder dan Sandra Hüller ( Anatomie d’une chute, The zone of interest). Samen met muziek van PJ Harvey en de dansers van het Ballet National de Marseille belooft het een topproduct­ie te worden. Hüller heeft trouwens een bijzondere band met Bochum: als theateract­rice speelde ze er onder voormalig NTGent-directeur Johan Simons in het Schauspiel­haus Bochum. “PJ Harvey is een van invloedrij­kste singersong­writers van onze tijd en Hüller is een natuurkrac­ht op het podium”, zegt Van Hove. “Het is een eer om met hen te werken.”

Andere internatio­nale blikvanger­s zijn Romeo Castellucc­i, die Bérénice van Racine bewerkt met actrice Isabelle Huppert in de hoofdrol. De Russische dissident Kirill Serebrenni­kov gaat aan de slag met het werk van filmregiss­eur Sergej Paradzjano­v. Chorwerk Ruhr laat de muziek van Björk en Anton Bruckner clashen. Daarnaast nodigde Van Hove ook zijn poulain Eline Arbo uit, die vorig jaar zijn stoeltje bij Internatio­naal Theater Amsterdam mocht overnemen. Zij brengt samen met haar partner Thijs van Vuure de productie Haugtussa met muziek van Edvard Grieg.

Van Hove heeft ook aan de Belgen gedacht. Anne Teresa De Keersmaeke­r maakt een nieuwe choreograf­ie voor het Museum Folkwang in Essen, geïnspiree­rd op schilderij­en van Manet, Rothko en Caspar David Friedrich. Ze deed dat eerder ook al in het Louvre en de Neue Nationalga­lerie. In de massieve Jahrhunder­thalle brengt Berlinde De Bruyckere een vervolg op haar City of refuge- installati­es over de dualiteit van de menselijke natuur. En Opera Ballet Vlaanderen is voor het eerst op het festival te gast met Futur proche van Jan Martens. Hij en Ivo van Hove werkten eerder samen aan de musical Jesus Christ superstar.

 ?? Rr ?? Ivo van Hove.
Rr Ivo van Hove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium