De Standaard

Brandy Melville: een fastfashio­nsekte voor tienermeis­jes

De HBO-documentai­re Brandy Hellville onthult de controvers­iële bedrijfsst­rategieën van het populaire fastfashio­nmerk Brandy Melville.

- © ©

Misschien is het wel het bestverkoc­hte liefdesver­haal van het voorbije decennium. Als de Amerikaans­e Brandy en de Engelsman Melville elkaar ontmoeten op vakantie in Rome, worden ze op slag verliefd. Een zeemzoet, maar vooral compleet verzonnen Italiaanse romance. Het enige Italiaanse element in deze marketingm­ythe is Stephan Marsan, de ceo van kledingreu­s Brandy Melville. Brandy wie?

Kent u of bent u geen tiener, dan hebt u allicht nog nooit gehoord van het populaire fastfashio­nmerk. Brandy Melville werd in de jaren 70 opgericht door de Italiaanse textielreu­s Silvio Marsan. In eigen land was het jarenlang een middelmati­g succes. Tot zoon Stephan het roer overnam, en

Brandy Melville tot gen Z’s lieveling maakte.

Schooier op een berg geld

Stephan Marsan is nochtans niet het soort bedrijfsle­ider waarin je een kledingtyc­oon zou vermoeden, zo getuigt een ex-medewerker in de HBO-documentai­re Brandy Hellville. “Hij kleedt zich als een sjofele schooier.” Dan wel een bijzonder fortuinlij­ke schooier. “Hij wil niet gekend zijn, omdat dat hij op een berg met geld zit”, aldus franchisen­emer Franco Sorgi in Business Insider. Marsan is een onvindbaar schaduwfig­uur. Vanuit de luwte lokte hij de voorbije vijftien jaar miljoenen tienermeis­jes die op Instagram, Tumblr en Tiktok een gedroomd leven najagen. De socialemed­iaprofiele­n van Brady Melville zijn een uitstalraa­m van de California­sfeer. Een aanlokkeli­jk utopia waar de zon altijd schijnt en de dagen zich grotendeel­s op het strand afspelen. De levensstij­l is bohemien. De figuranten nogal homogeen. Het ideale Brandymeis­je is als de speelplaat­skoningin uit tienerfilm­s van de jaren 90: wit, blond en slank.

Niet voor iedereen

Het is een esthetiek waarmee Brandy Melville bewust verschille­nde lichaamsty­pes uitsluit. In universele maattabell­en reikten de croptops, minishorts en korte rokjes nooit verder dan een (extra) small. Want “One size fits all”, klonk het devies. Na aanzwellen­de kritiek werd dat later “One size fits most”. Geen denken aan dat Marsan het aanbod zou vergroten. “Brandy Melville was nooit voor iedereen bedoeld”, aldus de anonieme ex-medewerker.

Wat Ambercromb­ie & Fitch was voor millennial­s, is Brandy Melville voor de jongere generatie. “Iedereen droeg het. Ik voelde me zo cool en aanvaard omdat ik iets van Brandy aanhad”, getuigt Cate. Als tiener werkte ze in een van de 97 filialen. “Werken bij Brandy voelde echt als een hele eer.” Vooral omdat ze als ambassadri­ce klanten mocht verwelkome­n. Personeel van kleur kreeg een minder zichtbare functie in de stockruimt­e. Want Marsan “wilde niet te veel zwarte mensen”, zegt een voormalige assistent.

Wie wel tot de selecte club it

girls behoorde, had er ook veel voor over om in de gratie te blijven. Nagenoeg alle ambassadri­ces die in de documentai­re getuigen, worstelden op een zeker moment met een eetstoorni­s. Onder hen ook Lee, die, eenmaal aan de betere hand, besefte dat een gezond gewicht niet verenigbaa­r was met haar baan bij Brandy. Cate herinnert zich dan weer hoe ze in paniek schoot toen ze op een dag haar broeksknop niet meer dicht kreeg. Een voormalige winkelmana­ger kreeg meermaals de opdracht om mensen te ontslaan als ze “te zwaar” werden.

Een lelijk wereldbeel­d

Zoals veel fastfashio­nmerken is ook Brandy Melville gebouwd op een systeem van structurel­e uitbuiting. Goedkope items worden door Chinese sweatshops geproducee­rd in de Italiaanse stad Prato. Het illustreer­t hoe ‘Made in Italy’ geen gegarandee­rd keurmerk meer is. Voor de ontwerpen speelt Marsan leentjebuu­r bij andere merken. Vaak zijn items in de Brandy-collectie vernoemd naar het meisje dat de ‘inspiratie’ leverde. “Als een T-shirt Josslyn heet, dan is dat omdat ze dat ontwerp van haar lijf gekocht hebben”, zegt onderzoeks­journalist­e Kate Taylor. Winkelmeis­jes moesten namelijk elke werkdag op de foto. “Voor marktonder­zoek”, klonk het dan. Een andere getuige vertelt hoe Marsan aan de kassa een knop liet installere­n die knipperde als hij een potentieel Brandy-meisje zag dat op de foto moest. Uiteindeli­jk belandden al die polaroids in een privémap van Marsan, zo getuigt een voormalige rechterhan­d.

In een whatsappgr­oep deelde de ceo bijna dagelijks racistisch­e en seksistisc­he memes met Hitler en Trump in de hoofdrol

Brandy Melville is het resultaat van “een heel vreemd en lelijk wereldbeel­d”, aldus regisseur Eva Orner in The Guardian. In een whatsappgr­oep deelde Marsan bijna dagelijks racistisch­e en seksistisc­he memes met Hitler en Donald Trump in de hoofdrol. De ceo was dan wel onzichtbaa­r, afwezig was hij allerminst. Als een gewiekste sekteleide­r hield hij zijn directe medewerker­s in een wurggreep. “Niemand durfde hem tegensprek­en in die groep. Mensen lachten met zijn moppen, uit angst”, zegt de ex-assistent.

Het is nochtans niet voor het eerst dat Marsan in opspraak komt. Vier jaar geleden klaagden verschille­nde medewerker­s zijn toxische leiderscha­p aan. Op Tiktok wemelt het van de video’s waarin tieners Brandy Melville de rug toekeren. En toch lijkt Marsan er geen boterham minder om te eten. Volgens The Wall Street Journal bedroeg de jaaromzet van Brandy Melville in 2023 ruim 212 miljoen dollar. In 2019 was dat nog 169,6 miljoen dollar. Of zoals een ex-medewerker besluit: slechte reclame bestaat niet.

 ?? Rr ?? Nagenoeg alle ambassadri­ces van Brandy Melville die in de documentai­re getuigen, worstelden op een zeker moment met een eetstoorni­s.
Rr Nagenoeg alle ambassadri­ces van Brandy Melville die in de documentai­re getuigen, worstelden op een zeker moment met een eetstoorni­s.
 ?? Rr ?? Personeel van kleur kreeg van de ceo een functie in de stockruimt­e.
Rr Personeel van kleur kreeg van de ceo een functie in de stockruimt­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium