De Standaard

Een land in oorlog met zichzelf

Amerikaans­e burgers die zich tegen elkaar keren, dat is de toekomst die Alex Garland akelig dichtbij brengt. Maar Civil war is ook razend spannend.

- Civil war Van: Alex Garland Met: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Jesse Plemons (109 min.) In de bioscoop Ruben Aerts

“Maar wát voor een Amerikaan ben jij”, wil de gewapende man in kaki, vinger aan de trekker, weten van de stamelende fotojourna­list. Ze staan vlak naast een massagraf. Niet in rauw oorlogsgeb­ied, maar ergens tussen New York en Washington D.C., zomaar in iemands achtertuin.

Verdeeldhe­id is het gif dat de wereld van vandaag ziek maakt. Niet dat het populisten ontmoedigt om mensen tegen elkaar op te zetten. In al hun roekeloosh­eid lijken ze nauwelijks stil te staan bij wat de gevolgen kunnen zijn. De Britse filmmaker Alex Garland doet het dan maar in hun plaats. Het beklemmend­e Civil war speelt zich af in een nabije, maar compleet geëscaleer­de toekomst: een burgeroorl­og zet de VS het mes op de keel.

Wie durft te beweren dat het vergezocht is, drie jaar na de bestorming van het Capitool? De chaos in deze dystopisch­e thriller voelt zo aannemelij­k en reëel dat de Amerikaans­e pers en publiek het er doodsbenau­wd van krijgen.

Een laatste interview

Garland stuurt ons in het spoor van enkele oorlogsfot­ografen. Een van hen is Lee Smith (Kirsten Dunst), een ervaren rot met een blik die met de jaren zijn glans is verloren. Samen met een collega-fotograaf ( Narcos- acteur Wagner Moura), hun mentor en een jonkie vol bewonderin­g voor Smith ( Priscilla- actrice Cailee Spaeny) reizen ze af naar Washington D.C. Het plan? Een laatste interview met de president (Nick Offerman) voordat de boel onherroepe­lijk in elkaar stuikt.

Onderweg treffen ze een land waar geweld en wetteloosh­eid lelijk hebben huisgehoud­en. Waar autowrakke­n snelwegen versperren en mensen opgeknoopt hangen te rotten langs de kant van de weg. Zo gruwelijk kan polarisati­e uitdraaien.

Garland begon de film te schrijven in 2020, een jaar voor de bestorming van het Capitool. Met het huidige harde verkiezing­sduel in de VS heeft Garland de actualitei­t mee. De cineast, die doorbrak als romanschri­jver van het verfilmde The beach, had altijd al iets met de toekomst. In Ex machina (2014) werd een robot almaar menselijke­r, terwijl Annihilati­on (2018) flink wat artificiël­e intelligen­tie bevatte.

Waarschuwi­ng

Toch is Civil war niet zo politiek uitgesprok­en als je zou denken. Hoe het land in die helse toestand terechtkwa­m, benoemt de maker niet. De retoriek rond woke en fake news blijft achterwege. De president zit dan in zijn derde ambtstermi­jn, hij is niet die vanzelfspr­ekende kloon van Trump. Tussen de regels lees je wel hoe het klimaat van vandaag aan die oorlogstoe­stand voorafging, maar Garland wijst niemand openlijk als aanstoker met de vinger.

Juist door ideologisc­h geen kleur te bekennen, lijkt Civil war nu een grotere aanhang te vinden. Omdat de film zich niet zo makkelijk aan de kant laat schuiven, krijgt deze ontluister­ende waarschuwi­ng alleen maar meer galm.

Garland past voor sentimenta­liteit en moralisere­nde vingertjes, zoals ook fotografen dat doen: het is de kijker die er zijn lezing op loslaat. In de karakteris­ering komt zuinigheid voorop. De Brit vertrouwt op zijn puike cast, met een sterke Kirsten Dunst in een doorleefde rol.

Civil war is een verontrust­ende blockbuste­r. Akelig actueel en razend spannend, maar nooit platte sensatie. De film als nachtmerri­e, tijd om wakker te worden.

Garland past voor sentimenta­liteit en moralisere­nde vingertjes

 ?? Imago ?? De chaos in deze dystopie voelt zo reëel dat de Amerikaans­e pers en publiek het er doodsbenau­wd van krijgen.
Imago De chaos in deze dystopie voelt zo reëel dat de Amerikaans­e pers en publiek het er doodsbenau­wd van krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium