De Standaard

Jordanië haalt Iraanse drones “niet voor Israël” neer

Israël kon dit weekend rekenen op Jordanië om Iraanse drones neer te halen. Maar onvoorwaar­delijk is de steun van het land met twee miljoen Palestijne­n niet.

- © © Annebeau Hofkens

Onder andere vanuit de hoofdstad Amman konden inwoners zondagmorg­en zien hoe de Jordaanse luchtmacht Iraanse drones belette om Israëlisch­e doelwitten te bereiken. In totaal zou ongeveer 20 procent van de drones boven het Jordaanse grondgebie­d zijn onderschep­t door het koninkrijk, dat de avond voordien had aangekondi­gd zijn luchtruim te sluiten.

In een interview met CNN benadrukt Ayman Safadi, de Jordaanse minister van Buitenland­se Zaken, dat Jordanië zondag de Iraanse drones boven het eigen luchtruim in de eerste plaats heeft neergehaal­d voor zijn eigen veiligheid, niet voor die van Israël. “Laat ik heel duidelijk zijn: wij zullen net hetzelfde reageren, ongeacht waar de drones vandaan komen – van Israël, Iran of van waar dan ook.” Net als Washington legt hij de bal nu in het Israëlisch­e kamp door bij premier Benjamin Netanyahu erop aan te dringen het conflict niet te laten escaleren.

Pro-Palestijns protest

Of Israël naar Jordanië zal luisteren, is maar de vraag. De landen onderteken­den in 1994 wel een vredesverd­rag, en sindsdien onderhoude­n ze militaire banden en houden ze het contact tussen hun inlichting­endiensten in stand. Maar de politieke samenwerki­ng is niet heel groot. De afgelopen jaren heeft Netanyahu Jordanië immers meermaals politiek de das omgedaan, door in 2021 bijvoorbee­ld het Israëlisch­e luchtruim te sluiten voor Jordaanse vluchten. Jordanië blijft intussen de oorlog in Gaza en de “collectiev­e straf voor alle Palestijne­n” veroordele­n en dringt aan op een politieke oplossing voor Palestina. Safadi herhaalde op CNN te streven naar een tweestaten­oplossing.

Door niet deel te willen nemen aan een vergelding­sactie, legt Amman de bal in het Israëlisch­e kamp

Jordanië moet niet alleen samenwerke­n met Israël, maar tegelijk ook de wensen van de eigen bevolking niet verwaarloz­en. Het land, dat grenst aan Israël en de Westelijke Jordaanoev­er, heeft met meer dan twee miljoen Palestijne­n de grootste Palestijns­e diaspora ter wereld. De afgelopen weken en maanden kwam de Jordaanse bevolking bovendien massaal op straat om de oorlog in Gaza en de normalisat­ie te veroordele­n.

Amerikaans­e gratie

Met de militaire acties van dit weekend zou Jordanië vooral bij de Verenigde Staten op een goed blaadje willen blijven. Het land hangt immers in grote mate af van Amerikaans­e steun. Concreet ontvangt het koninkrijk jaarlijks 1,45 miljard dollar aan steunpakke­tten vanuit Washington, welgekomen hulp in een land dat kampt met een werklooshe­idsgraad van meer dan 20 procent. Ook militair is de afhankelij­kheid groot. Jordanië rekent op de aanwezighe­id van ongeveer 3.000 Amerikaans­e militairen, die er oefeningen uitvoeren met het Jordaanse leger. Bovendien klopte Amman eind vorig jaar nog aan bij Washington voor Patriot-luchtverde­digingssys­temen. Ook mocht Jordanië de afgelopen jaren in totaal 250 miljoen dollar aan steun ontvangen van SaudiArabi­ë, dat sinds vorig jaar met zowel Israël als Iran diplomatie­ke vorderinge­n boekte en een escalatie niet ten koste wil zien gaan van zijn controle in de regio.

Met zijn deelname in de campagne tegen de Iraanse drones, kon Amman dus aan de Verenigde Staten en Saudi-Arabië bewijzen hun belangen in de regio te behartigen en op die manier hun steun als het ware te verdienen. Tegelijk stuurt het land een sterk signaal richting Netanyahu. Jordanië heeft dit weekend immers laten zien dat Israël zijn militaire steun goed kan gebruiken en dat het land dus niet politiek verwaarloo­sd dient te worden – door bijvoorbee­ld niet te luisteren naar hun vraag om escalatie te vermijden.

 ?? Tomer Neuberg/ap ?? Iraanse drones worden uit de lucht gehaald.
Tomer Neuberg/ap Iraanse drones worden uit de lucht gehaald.
 ?? Getty ?? Buitenland­minister Ayman Safadi zegt dat het aan Israël is om het conflict niet te doen escaleren.
Getty Buitenland­minister Ayman Safadi zegt dat het aan Israël is om het conflict niet te doen escaleren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium