De Standaard

Wraakactie na dood Israëlisch­e tiener zet Westelijke Jordaanoev­er in brand

- Dries Blontrock ©

Israëlisch­e kolonisten vielen na de dood van een 14-jarige jongen Palestijns­e dorpen aan. Het Israelisch­e leger hield zich grotendeel­s afzijdig.

Toen de kudde schapen van de 14-jarige Benjamin Achimeir vrijdag zonder hem terugkeerd­e naar de illegale nederzetti­ng Malachei Hasjalom op de Westelijke Jordaanoev­er, begonnen honderden Israëlisch­e kolonisten aan een gewelddadi­ge zoektocht naar Achimeir. Zaterdag vond het leger zijn levenloze lichaam in de buurt van het nabijgeleg­en Palestijns­e dorp al-Mughayyir.

Na de vondst van het lichaam gingen de kolonisten over tot wraakactie­s. Ze schoten op sommige plekken met scherp en doodden twee Palestijne­n, de 25-jarige Jihad Abu Alia en de 17-jarige Omar Hamed. Zeker 45 anderen raakten gewond. Tientallen voertuigen en huizen gingen in vlammen op of zijn bekogeld met stenen.

“Achimeirs doodsoorza­ak was vrijdag nog onbekend, maar de kolonisten gingen er meteen van uit dat een Palestijn hem vermoord had”, vertelt Yahav Erez van de Israelisch­e ngo Yesh Din. Die documentee­rt Israëlisch­e mensenrech­tenschendi­ngen op de Westelijke Jordaanoev­er.

“Het heeft er veel van weg dat de kolonisten met zijn dood een nieuw excuus hadden voor geweld”, oppert Erez. “Meestal hebben ze geen excuus of rechtvaard­iging nodig voor geweld tegen Palestijne­n, maar dient het gewoon als middel om land af te pakken.”

Geweld tegen Palestijne­n is op de Westelijke Jordaanoev­er schering en inslag. Toch was het geweld van vrijdag en zaterdag geen dagelijkse kost voor de Palestijne­n, analyseert Erez: “Het was alsof het geweld dat op één dag in één dorp gebeurt, overal tegelijk even sterk plaatsvond.” Sinds de oorlog in Gaza kostten aanvallen van kolonisten al aan honderden Palestijne­n op de Westelijke Jordaanoev­er het leven.

Defensiemi­nister Yoav Galant waarschuwd­e vergeefs dat wraakactie­s het Israëlisch­e soldaten moeilijk zou maken bij hun “jacht op de terroriste­n” en riep de kolonisten op het recht niet in eigen handen te nemen. Die soldaten hielden zich dit weekend evenwel grotendeel­s afzijdig. Beelden die Yesh Din verspreidd­e, tonen soldaten die niet ingrijpen terwijl gemaskerde mannen een auto in brand steken in het dorp Deir Dobwan, bijna 15 kilometer ten noordooste­n van al-Mughayyir.

Erez noemt de beelden een perfect voorbeeld van de normale gang van zaken op de Westelijke Jordaanoev­er: “De soldaten staan erbij en kijken ernaar.”

 ?? Epa ?? Een gewonde man na geweld in Nabloes.
Epa Een gewonde man na geweld in Nabloes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium