De Standaard

Zakia Khattabi dient klacht in tegen Zwitserse privéspion­nen

Honderden Europeanen zijn onterecht op terreurlij­sten beland die Zwitserse privéspion­nen opstelden voor de Verenigde Arabische Emiraten. Een van hen was Zakia Khattabi, die een klacht heeft ingediend tegen het betrokken inlichting­enbedrijf.

- ©

De privéspion­nen van het Zwitserse bedrijf Alp Services, dat in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ‘onderzoek’ verrichtte naar de Moslimbroe­derschap in Europa, worden nu zelf het doelwit van het Franse en Zwitserse gerecht. In juli raakte uit het journalist­ieke project Abu Dhabi Secrets, waar De Standaard aan meewerkte, bekend dat Alp Services lijsten had opgesteld over vermeende leden van de Moslimbroe­derschap en hun netwerk in achttien Europese landen. België was een van die landen.

De lijsten waren grotendeel­s gebaseerd op bij de haren getrokken associatie­s. Wanneer iemand ooit een mogelijke Moslimbroe­der had ontmoet, kon die al op de lijst terechtkom­en. Willekeuri­ge organisati­es uit de moslimgeme­enschap die opkomen voor jongeren- of vrouwenrec­hten, plaatste Alp Services ook zomaar in zijn overzichte­n. Het ‘Belgische netwerk’ van de islamistis­che organisati­e bevat volgens de Zwitserse privéspion­nen meer dan 160 personen en 80 organisati­es en bedrijven.

Op de Belgische lijst stonden onder anderen opiniemake­r Fouad Gandoul, cultureel onderneems­ter Fatima Zibouh en federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo). Alle drie ontkenden ze categoriek dat ze iets met de Moslimbroe­ders te maken hebben. “Deze associatie is compleet verkeerd”, reageerde Khattabi. “Dit raakt kant noch wal.”

In oktober diende zij bij het Zwitserse gerecht een klacht in tegen Alp Services, bevestigt een advocaat. Ook andere doelwitten van Alp Services hebben dat gedaan.

Laster en witwassen

Die klachten liggen, samen met het Abu Dhabi Secrets-onderzoek dat De Standaard en het journalist­ieke netwerk European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC) vorig jaar publiceerd­en, aan de basis van verschille­nde gerechteli­jke onderzoeke­n in Frankrijk en Zwitserlan­d. Dat blijkt uit informatie verkregen door het persbureau AFP en de EICpartner­media Mediapart en Radio Télévision Suisse (RTS). De juridische procedures draaien om verdenking­en van vermeende illegale gegevensop­slag, spionage namens een buitenland­se mogendheid, laster en witwassen van geld.

De klacht van Khattabi leidde tot een van de procedures tegen Alp Services, die het Zwitserse federale parket in december samenbrach­t in één onderzoek. Het bedrijf en zijn leiding worden ervan verdacht zes strafbare feiten te hebben gepleegd, volgens een rechtbankd­ocument dat EIC-partner RTS verkreeg. De minister zelf wenst niets meer toe te voegen aan de verklaring­en die ze vorig jaar al gaf aan De Standaard.

In Frankrijk heeft het parket van Parijs ondertusse­n een vooronderz­oek geopend naar Alp Services, op basis van een klacht van de bekende Franse antiracist­ische en feministis­che schrijfste­r, filmmaakst­er en activiste Rokhaya Diallo. Zij diende een klacht in wegens het onrechtmat­ig verzamelen, verwerken en openbaar maken van persoonsge­gevens. Dat werd bevestigd aan AFP en EIC. Door Diallo onterecht te linken aan de Moslimbroe­derschap heeft Alp Services haar “aanzienlij­ke reputaties­chade berokkend en intimidati­e tegen haar aangemoedi­gd”, verklaart haar advocaat, Vincent Brengarth. Ook een journalist van EIC-partner Mediapart die op een lijst van Alp Services belandde, diende in januari om dezelfde redenen een klacht in.

Mario Brero, de 78-jarige oprichter van Alp Services, die wordt gezien als een ancien in de wereld van de dark intelligen­ce, reageerde niet op vragen die EIC stelde via zijn advocaat.

“Die associatie met de Moslimbroe­ders is compleet verkeerd. Dit raakt kant noch wal”

Zakia Khattabi

Minister van Klimaat (Ecolo)

Operatie Luxor

Alp Services kreeg op zijn minst 5,7 miljoen euro betaald om informatie te verzamelen over echte en vermeende vijanden van de Emiraten in Europa. Uit het onderzoek van De Standaard kwam naar voren dat het bedrijf die middelen onder meer inzette om berichtgev­ing in bevriende of meegaande media te beïnvloede­n, en dat Alp Services ook een journalist en een gerenommee­rde academisch­e expert betaalde als freelancem­edewerkers. De betrokkenh­eid van die academisch­e expert, Lorenzo Vidino, leidde in de Verenigde Staten ook tot een onderzoek. Eind maart diende Farid Hafez in Washington een klacht in tegen Alp Services en Vidino, die als expert in de radicale islam verbonden is aan de George Washington University.

Hafez, een Oostenrijk­se politicolo­og, was een van de doelwitten van Operatie Luxor, een enorme politieope­ratie die in november 2020 werd uitgevoerd door het Oostenrijk­se gerecht. Hij was een van de dertig mensen die toen werden gearrestee­rd op verdenking van banden met terrorisme en de radicale islam. Uiteindeli­jk werd tegen geen van de verdachten vervolging ingesteld. Rechters oordeelden dat de meerderhei­d van de huiszoekin­gen onwettig was. Getraumati­seerd verliet Hafez Oostenrijk om zich in de Verenigde Staten te vestigen.

Operatie Luxor werd minstens deels ingegeven door een rapport van academicus Vidino, die door Alp Services werd betaald. In zijn klacht beschuldig­t Hafez Alp Services en Vidino ervan verantwoor­delijk te zijn voor de lastercamp­agne waarvan hij het slachtoffe­r was en die tot zijn arrestatie heeft geleid, door hem valselijk voor te stellen als een islamist die dicht bij de Moslimbroe­derschap staat.

Vidino zelf heeft altijd ontkend dat zijn werk invloed heeft gehad op de huiszoekin­gen in Oostenrijk. “Als dat wel het geval was, dan zou ik zeer trots zijn. Voor een academicus zou het fantastisc­h zijn om zo’n impact te hebben.”

Roeland Termote, Kasper Goethals en Nikolas Vanhecke

 ?? Kristof Vadino ?? De klacht van Zakia Khattabi leidde tot een van de procedures tegen het Zwitserse spionagebe­drijf Alp Services.
Kristof Vadino De klacht van Zakia Khattabi leidde tot een van de procedures tegen het Zwitserse spionagebe­drijf Alp Services.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium