De Standaard

Ban op metalen drijft Poetin in armen van China

- Nico Tanghe

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië kondigden dit weekend nieuwe sancties aan tegen Poetin en het Kremlin. Aluminium, koper en nikkel uit Rusland mogen niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME). In de VS is sinds dit weekend ook de import van de drie metaalsoor­ten uit Rusland verboden. Een maatregel die Londen al eerder nam. Handel in oude voorraden van Russische metalen, die al genoteerd stonden aan de beurzen, blijft wel toegestaan.

Washington en Londen hopen met de nieuwe sancties een belangrijk­e inkomstenb­ron voor Rusland verder af te knijpen. Dat moet ertoe leiden dat het Kremlin zijn kas voor de oorlog in Oekraïne minder makkelijk kan aanvullen. Volgens het Britse ministerie van Financiën zijn metalen na olie, gas en steenkool voor Rusland het belangrijk­ste exportprod­uct. Rusland is goed voor 6 procent van het mondiale aanbod van nikkel, 5 procent van aluminium en 4 procent van koper. Vorig jaar zou Rusland voor 15 miljard dollar aan metalen hebben geëxportee­rd.

De Amerikaans­e sancties verhogen de druk op de Europese Unie om ook Russische metalen uit haar markt te bannen

In een reactie op de Angelsaksi­sche sancties steeg de prijs van aluminium maandagoch­tend met ruim 9 procent, de grootste stijging sinds 1987. Ook nikkel werd ruim 8 procent duurder. Dat wijst er volgens analisten op dat grondstoff­enhandelar­en zich schrap zetten voor belangrijk­e verstoring­en in de aanvoerket­en. Ook koper werd maandag opnieuw wat duurder.

De Amerikaans­e sancties verhogen de druk op de Europese Unie om ook Russische metalen volledig uit haar markt te bannen. Sommige lidstaten vrezen voor de economisch­e gevolgen van zo’n algemeen Europees verbod. Voor de oorlog in Oekraïne was Europa immers sterk afhankelij­k van Russisch aluminium. Europa bouwt die afhankelij­kheid nu zo snel mogelijk af. Volgens de laatste cijfers haalt de EU vandaag nog 9 procent van alle gebruikte aluminium uit Rusland, tegenover 25 procent een paar jaar geleden.

De twee dominante Russische metaalreuz­en, Rusal en Norilsk Nickel, zijn op hun beurt veel minder verstrenge­ld in het westerse financiële systeem dan vóór de oorlog en mogen hun grote bestaande voorraden nikkel, aluminium en koper op de westerse beurzen in Londen en Chicago wél nog verhandele­n. Daardoor zullen de nieuwe sancties zich pas geleidelij­k aan echt fors laten voelen.

De sancties van de VS en Groot-Brittannië voor nieuw gemaakte Russische metalen zijn bovendien allesbehal­ve sluitend. Hoewel de internatio­nale metaalprij­zen tot stand komen op de metaalbeur­s van Londen (LME), handelen de meeste Russische mijnbedrij­ven, handelaren en fabrikante­n inmiddels vooral fysiek in aluminium, nikkel en koper, zonder tussenkoms­t van de beurzen in Londen en Chicago.

Vooral de export van Russische metalen naar China – dat daarbij telkens hoge kortingen afdwingt en bewust betaalt in yuan om de positie van de dollar te ondermijne­n – nam de voorbije twee jaar fors toe. De verwachtin­g is dat deze nieuwe westerse sanctieron­de Poetin nog verder in de armen van grote broer Xi Jinping zal drijven, waardoor Rusland een pure vazalstaat dreigt te worden van China.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium