De Standaard

Meeste banken investeren duurzamer

Bijna alle banken zijn duurzamer gaan investeren, blijkt uit de Bankwijzer van Fairfin. Belfius is de uitzonderi­ng, maar betwist de lagere score.

- Pascal Sertyn Ruben Mooijman

De bank met het duurzaamst­e investerin­gsbeleid is Triodos, terwijl Crelan het minste aandacht besteedt aan duurzaamhe­id. Dat blijkt uit de update van de Bankwijzer die elke twee jaar wordt opgesteld door de ngo’s Fairfin en Financité. De basis voor de beoordelin­g zijn de investerin­gsrichtlij­nen zoals die door de banken zelf worden gepublicee­rd. De ngo’s kennen scores toe op basis van tien maatschapp­elijke thema’s, gaande van klimaatver­andering en mensenrech­ten tot belastingo­ntduiking en corruptie. De scores zijn berekend volgens de internatio­nale methodolog­ie van Fair Finance Internatio­nal, en werden nagekeken door het onafhankel­ijke onderzoeks­bureau Profundo.

Een rode draad is dat kleinere banken over het algemeen een betere score halen dan grote. De drie banken met de meeste aandacht voor duurzaamhe­id zijn Triodos, VDK en Argenta. Van de vier grootbanke­n haalt KBC de hoogste score en Belfius de laagste. Deutsche Bank en Crelan hebben relatief de minste aandacht voor duurzaamhe­id.

Lara Sarcinella van Fairfin noemt het verschil tussen de grote enkleineba­nkenpijnli­jk.“Hetzijn net de grootbanke­n die meer klanten hebben, meer geld controlere­n en dus de meeste impact hebben. Als zij hun beleid verstrenge­n, dan leidt dat tot een structuree­l en significan­t verschil.”

Biodiversi­teit

Belfius is de enige bank die lager scoort dan in de vorige analyse, twee jaar geleden. Destijds volgde Belfius deels een duurzaamhe­idsbeleid dat werd opgezet door een extern bureau, Vigeo Eiris. De bank zette die samenwerki­ng stop en vertrouwt nu volledig op haar eigen beleid. In de Bankwijzer zakt de score van Belfius van 45,7 naar 42,4. Maar de bank betwist dat het investerin­gsbeleid minder streng is geworden.

Dat Belfius geen duidelijk bereid heeft rond biodiversi­teit, zoals Fairfin beweert, is volgens de bank niet correct. Er zijn criteria voor de palmolie- en sojasector, en voor mijnbouwac­tiviteiten. Bovendien gelden deze richtlijne­n voor meer activiteit­en van de bank dan voorheen. “De impact van onze eigen beleidslij­nen is dus vele malen groter”, stelt de bank in een reactie. Dat de samenwerki­ng met Vigeo Eiris is stopgezet, had volgens Belfius te maken met de overname van dat bureau door kredietbeo­ordelaar Moody’s. “Die was niet bereid om de individuel­e screening te waarborgen, wat voor Belfius niet bespreekba­ar was.”

FairFin geeft Belfius wel een pluim omdat ze de enige grootbank is die niet investeert in bedrijven die nieuwe olie- en gasbronnen zoeken of aanboren.

Bewustzijn creëren

Opmerkelij­k in het licht van de actualitei­t is dat slechts twee banken bedrijven uitsluiten die de Israëlisch­e nederzetti­ngenpoliti­ek mogelijk maken, of actief zijn in de bezette gebieden. Het gaat om Triodos en VDK. Beide banken verwijzen in dat verband naar de internatio­nale rechtsorde.

De nieuwe editie van de Bankwijzer bevat één extra bank. Na de overname van Axa Bank België is ook Crelan een grotere speler geworden op de Belgische markt. De bank is meteen de hekkenslui­ter wegens de magere score. De bank heeft weinig concreet beleid en rapporteer­t amper, stellen Fairfin en Financité vast.

Met de Bankwijzer hopen de twee ngo’s meer bewustzijn te creëren bij de klanten van de banken. “We moedigen klanten aan om in gesprek te gaan met hun banken, om vragen te stellen over de scores en om verbeterin­gen te vragen”, zegt Morgane Kubicki van Financité. “Het beleid van de banken moet beter én ze moeten er zich ook aan houden.”

“We moedigen klanten aan verbeterin­gen te vragen van de scores van hun bank” Morgane Kubicki Financité

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium