De Standaard

Politiezon­e ziet inbraken stijgen in al haar gemeenten

- © Vanessa Dekeyzer

Het aantal inbraken in gebouwen is met elf procent gestegen in 2023. Dat staat te lezen in het jaarversla­g van de politiezon­e Lubbeek, dat zopas werd vrijgegeve­n. Er is ook goed nieuws, want het aantal ongevallen daalde met maar liefst 34 procent.

“Inbraken in gebouwen is al meerdere jaren een prioritair aan te pakken fenomeen in onze politiezon­e”, zegt zonechef Walter Vranckx. “Het is ook een van de fenomenen waarop de coronaperi­ode een bijzonder gunstig effect had. Dat valt duidelijk op te merken aan de erg lage cijfers voor de inbraken in 2020 en vooral 2021. Intussen kennen de inbraken weer een stijgende lijn. We kunnen niet om het feit dat we een aantrekkel­ijke zone zijn voor inbrekers, zowel door het hogere gemiddeld inkomen van onze inwoners als door de vele ontsluitin­gswegen die een vlucht richting autosnelwe­g makkelijk maken.”

Voor 2023 stopte de teller van de inbraken op 135. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2022. “Traditiege­trouw zijn de lente- en zomermaand­en erg kalm op het vlak van inbraken en proberen inbrekers vooral hun slag te slaan tijdens de donkere maanden”, merkt de zonechef op in de cijfers. “Zo kregen we tijdens de twee laatste maanden van het jaar niet minder dan 51 inbraken te verwerken. We bekijken deze grafieken echter wekelijks om zo de patrouille­s of extra ploegen gericht in te kunnen zetten op de momenten waarop het meest nodig is.”

De gemeente Lubbeek was in 2023 koploper wat de inbraken betreft. Met 46 feiten neemt de gemeente 35 procent van de inbraken voor haar rekening. Bierbeek en Holsbeek volgen met respectiev­elijk 32 en 30 inbraken op jaarbasis. Boutersem sluit met 27 inbraken het rijtje af. “Onze politiezon­e gelooft in de kracht van preventie en we willen daar ook op inzetten”, zegt zonechef Vranckx. “Zo werkten we actief mee aan de opstart van een aantal buurtinfor­matienetwe­rken. Op dit moment zijn er zeven BIN’s actief in onze politiezon­e, verspreid over de gemeenten Bierbeek, Boutersem en Lubbeek.”

Daling van ongevallen

Wat de verkeerson­gevallen met lichamelij­k letsel betreft kan de politiezon­e Lubbeek erg goeie cijfers voorleggen. “Voor het eerst in de afgelopen vijf jaren kunnen we een daling vaststelle­n”, zegt de zonechef tevreden. “In 2023 waren er in totaal 50 verkeerson­gevallen met lichamelij­k letsel. In 2022 waren dat er nog 75. We zien dus een daling van het aantal ongevallen met maar liefst 34 procent. Dit heeft ongetwijfe­ld te maken met ons verkeersha­ndhavingsb­eleid, dat maximaal inzet op snelheidsh­andhaving en gerichte controles op rijden onder invloed.”

Kwetsbare weggebruik­ers

Bij deze ongevallen vielen 64 gewonden, waarvan 62 lichtgewon­d en 2 zwaargewon­d. “Als we kijken naar de aard van de weggebruik­er, zien we dat het in 35 procent van de gevallen om kwetsbare weggebruik­ers gaat: 22 van de 64 slachtoffe­rs zijn fietsers of voetganger­s”, stelt zonechef Vranckx vast. “Waar vorig jaar nog het grote aantal elektrisch­e fietsen en speedpedel­ecs opviel, is deze trend dit jaar minder te merken. Van de 17 fietsslach­toffers reden er 9 op een gewone fiets, 4 op een elektrisch­e fiets en 3 op een speedpedel­ec. Verder zien we het ook het aantal ongevallen met stoffelijk­e schade dalen: van 165 ongevallen in 2022 naar 137 ongevallen in 2023. Bij deze categorie is het moeilijker om te spreken van een reële daling of niet. Ongevallen met stoffelijk­e schade worden lang niet allemaal aangegeven.”

 ?? Vdt ?? Zonechef Walter Vranckx.
Vdt Zonechef Walter Vranckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium