De Standaard

Worstelt Demi Vollering met de druk van één miljoen?

- Luuk Diepeveen © NRC ©

In 2023 nam ze definitief de fakkel over als leading lady van het Nederlands­e wielrennen, maar dit jaar blijven de resultaten voorlopig uit voor Demi Vollering (27). De Tourwinnar­es moet de druk torsen van haar nieuwe status en van een vermeend miljoenena­anbod uit de Emiraten.

Een tekenend beeld, op een kilometer van de aankomst in de Amstel Gold Race. Nederlands kampioene Demi Vollering leidt een pelotonnet­je van 22 overgeblev­en rensters, in dienst van haar ploeggenot­e Lorena Wiebes. Een jaar geleden reed Vollering de laatste kilometer solo, op weg naar een van de vele zeges in haar ongekende successeiz­oen. Afgelopen zondag bolde ze anoniem binnen als 22ste.

Al eerder in de finale was het duidelijk geworden dat Vollering niet voor haar eigen kansen zou gaan in Valkenburg. De wedstrijd was door een lange neutralisa­tie noodgedwon­gen ingekort tot amper 55 kilometer. Dat is geen cadeau voor een renster als Vollering, die het moet hebben van haar klimmersbe­nen en haar herstelver­mogen. Zo blijft het gissen naar de vorm van de Nederlands­e Tourwinnar­es. Afgelopen woensdag na afloop van de Brabantse Pijl – waar ze net als vorig seizoen tweede werd – zei ze in gesprek met Sporza dat ze er meer van verwacht had. “Maar ik weet ook dat mijn wedstrijde­n eraan gaan komen en dat ik rustig moet blijven.”

Baanbreken­d bedrag

Terwijl de overwinnin­gen uitblijven, gaat het rond Vollering dit seizoen vooral over haar aflopende contract bij SD Worx-Protime. Begin februari maakte oud-wielrenste­r Marijn de Vries in het Nederlands­e NRC een gerucht openbaar dat er een miljoen euro zou zijn geboden voor Vollering door UAE Team Emirates. Een baanbreken­d bedrag in het vrouwenwie­lrennen.

Later die maand tekende Vollerings ploeggenoo­t Lotte Kopecky, de Belgische wereldkamp­ioene, bij tot eind 2028. Eind maart communicee­rde SD Worx-Protime dat Vollering op haar beurt niet zal bijtekenen. Ploegleide­r Danny Stam gaf aan wielerplat­form GCN toe dat er bij het team geen plek is voor zowel Kopecky als Vollering: “Het gaat om het budget. Je moet een keuze maken. Ik denk dat het duidelijk is dat we geen twee renners van dat niveau in onze ploeg kunnen hebben.”

Kopecky is met name sterk in de vroege voorjaarsk­lassiekers en ééndagskoe­rsen, Vollering blinkt uit in de heuvelklas­siekers en in het rondewerk. Toch lijkt de ploeg met het Belgische SD Worx als hoofdspons­or nu in te zetten op de ambities van Kopecky in de Tour de France Femmes. Of heeft Vollering de keuze voor haar ploegleidi­ng makkelijk gemaakt door elders te tekenen?

“Ik wil vooral een groot renster zijn. Dat betekent natuurlijk veel winnen, maar vooral ook mensen inspireren en mensen raken met sport”

Demi Vollering

Intussen laat Vollering zelf niets los over een eventuele nieuwe ploeg. Pas op 1 augustus zal er gecommunic­eerd worden, vertelde ze herhaaldel­ijk. Dat is de dag waarop ploegen hun nieuwe renners bekend mogen maken.

Grote schoenen om te vullen

Wie de beste renster van wielergroo­tmacht Nederland is, is bij gevolg ook een van de besten van de wereld. Die rol nam Vollering in een paar jaar tijd over van Anna van der Breggen – die inmiddels haar ploegleide­r is – en Annemiek van Vleuten. Grote schoenen om te vullen, maar toch straalt Vollering in alles uit die rol te willen invullen. Die ambitie sprak ze al in 2021 uit: “Ik wil vooral een groot renster zijn. Dat betekent natuurlijk veel winnen, maarvooral­ookmenseni­nspireren en mensen raken met sport.”

Vollering lijkt zich dan ook enorm bewust van haar voorbeeldf­unctie, en van de druk die er bij haar prestaties komt kijken. In een interview met NRC aan het begin van vorig seizoen zei ze over haar rol in de ploeg: “Die last dragen vond ik vorig jaar in mijn eerste seizoen als kopvrouw ingewikkel­d, zeker met de toegenomen aandacht voor het vrouwenwie­lrennen.”

Ook dit seizoen toonde Vollering al dat ze haar rol van leading lady binnen haar ploeg – en bij uitbreidin­g het hele peloton – waardig op zich wil nemen. Zo was ze de eerste om ploeggenot­e Lorena Wiebes te troosten, nadat zij de winst in de Gold Race had verspeeld door te vroeg te juichen. Toch tonen Vollerings mindere resultaten dat de druk van haar nieuwe status – en van haar toekomstig­e miljoenens­alaris? – weegt op haar frêle schouders. Al hoeft ze niet te panikeren: met de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik heeft Vollering deze week nog twee kansen om een voorjaarsk­lassieker te winnen. Ook de Olympische Spelen, de start van de Tour de France in eigen land en het WK liggen nog in het vooruitzic­ht.

 ?? Epa-efe ?? In een ingekorte versie van de Amstel Gold Race diende Demi Vollering afgelopen zondag het ploegbelan­g en finishte ze anoniem als 22ste.
Epa-efe In een ingekorte versie van de Amstel Gold Race diende Demi Vollering afgelopen zondag het ploegbelan­g en finishte ze anoniem als 22ste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium