De Standaard

Hoe Axel Witsel zichzelf bij Atlético heruitvond als verdediger

- ©

Als middenveld­er was zijn rol uitgespeel­d, maar dankzij Atlético-coach Diego Simeone heeft Axel Witsel (35) zich in de herfst van zijn carrière heruitgevo­nden. Tegen zijn ex-club Dortmund speelt Witsel vanavond voor een halve finale in de Champions League.

Na 130 interlands was het voor Axel Witsel als middenveld­er op bij de Rode Duivels. Onder de bondscoach­es Marc Wilmots en Roberto Martinez was hij de koningin op het schaakbord, de eerste die op het blad werd ingevuld. De kritiek op zijn laterale passing stak geregeld de kop op, maar Witsel zorgde in de gloriejare­n voor het evenwicht in de ploeg. Tot Domenico Tedesco een nieuwe wind liet waaien door de nationale ploeg. De

Duitser wilde na het mislukte WK in Qatar een jongere buffer op het middenveld, Witsel paste niet meer in de plannen.

Diego Simeone dacht er bij Atlético Madrid eigenlijk hetzelfde over. Witsel was in de zomer van 2022 aangetrokk­en en de Argentijns­e coach zette hem na de voorbereid­ing al meteen centraal in de defensie. Simeone had Witsel daar al zien spelen in de Champions League-campagne toen zijn Atlético in het seizoen 2018-2019 met Borussia Dortmund, waar Witsel toen speelde, en Club Brugge in de groepsfase van de Champions League werd ondergebra­cht.

Witsel speelde er met wat tegenzin en daarom schoof Simeone hem na zes wedstrijde­n door naar het middenveld. De Atlético-coach had evenwel ook het WK gezien en koos na Qatar weer voor een verdedigen­de positie voor Witsel. Nog altijd was onze landgenoot niet overtuigd dat dit de juiste positie voor hem was en hij verdween naar de bank. Pas na wedstrijde­n van 90 minuten als bankzitter, invalbeurt­en van enkele minuten en zijn niet-oproeping bij de Rode Duivels door Tedesco leek Witsel te beseffen dat zijn enige kans op een basisplaat­s bij Atlético die van centrale verdediger was. Hij beëindigde het seizoen met acht wedstrijde­n van 90 minuten, wel centraal in de defensie.

 ?? Getty images ?? Witsel wordt in Madrid geprezen voor zijn tactische intelligen­tie en denksnelhe­id. Daarmee kan hij zijn fysieke zwaktes verbergen.
Getty images Witsel wordt in Madrid geprezen voor zijn tactische intelligen­tie en denksnelhe­id. Daarmee kan hij zijn fysieke zwaktes verbergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium