De Standaard

Te weinig progressie, dus stopt Tokio-revelatie Jutta Verkest (18) met turnen

- Marc Cornelisse­n ©

Op de Olympische Spelen van Tokio brak ze als vijftienja­rige door, maar die Spelen bleken meteen ook haar hoogtepunt: Jutta Verkest (18) stopt met gymnastiek. Ze maakte niet de progressie die ze zocht.

“Aan elk verhaal komt een eind, maar in het leven is ieder eind ook een nieuw begin.” Met die woorden kondigde Jutta Verkest maandag op Instagram haar afscheid van de topsport aan. Op amper 18-jarige leeftijd houdt ze haar gymnastiek­carrière voor bekeken. “De beslissing om een stap opzij te zetten van de sport die zo’n groot onderdeel was van m’n leven, was zowel moeilijk als spannend”, klinkt het. “Mijn avontuur kende veel hoogtes en laagtes, overwinnin­gen en problemen.”

Verkest (Gymflex Mechelen) was de laatste jaren een vaste waarde in het Belgische vrouwentea­m. Het hoogtepunt uit haar carrière waren zonder twijfel de Olympische Spelen in Tokio. Als allerjongs­te van alle deelneemst­ers haalde ze er de allroundfi­nale (waarin ze 23ste op 24 deelnemers eindigde). Samen met Nina Derwael, Lisa Vaelen en Maellyse Brassart werd ze ook achtste in de teamfinale.

Puberteit

Dat niveau wist Verkest nadien niet meer te evenaren. Ze belandde in de puberteit, met alle lichamelij­ke en mentale veranderin­gen die daar bijhoren. “Na de Spelen heb ik een moeilijke periode gehad”, gaf ze zelf in oktober vorig jaar toe. “Tokio was een euforisch moment. Ik had dat niet verwacht en wist niet hoe ermee om te gaan. Ik had mijn doel bereikt. Ik was niet meer gelukkig met ik wat aan het doen was. Mijn lichaam veranderde ook helemaal. Op training liep het niet zoals ik wou. Ik was 15 en ik dacht: ik heb het allemaal meegemaakt, wat doe ik hier nog?”

Verkest vocht terug, maar maakte niet de progressie die ze zocht. Ze leek ter plaatse te blijven trappelen en wist zich niet te kwalificer­en voor de Olympische Spelen komende zomer in Parijs. Omdat de Spelen van Los Angeles 2028 in haar ogen te ver weg zijn, stopt ze er nu mee. Haar laatste wedstrijd in competitie was het WK turnen in Antwerpen eind 2023, dat voor het Belgische vrouwentea­m op een flop uitdraaide.

 ?? Belga ?? Verkest ging na de Spelen van Tokio door een moeilijke periode.
Belga Verkest ging na de Spelen van Tokio door een moeilijke periode.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium