De Standaard

Kunnen we nu eindelijk dat lelijke woord ‘wielerterr­orist’ afschaffen?

- Maarten Schmidt Filmproduc­ent Storyhouse en fervent fietser, zowel recreatief als voor dagelijkse verplaatsi­ngen.

Niet de fietser, maar de fietsinfra­structuur is de oorzaak van conflicten op de openbare weg, vindt Maarten Schmidt.

Ik huiver als ik het woord ‘wielerterr­orist’ lees, dit weekend werd het weer gebruikt in de titel van een artikel op VRT NWS. Het was eigenlijk nog erger, want de titel leest ‘Toeristen of terroriste­n…?’. Wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En schuilt achter de betekenis van dat woord niet een andere waarheid?

Twee weken geleden heb ik een poging gedaan om nog eens de volledige Ronde van Vlaanderen voor wielertoer­isten te rijden. Na vier uur in de regen hield ik het wijselijk voor bekeken. Maar van een teleurstel­ling was geen sprake, ik had vier uur en bijna honderd kilometer lang op autovrije wegen mogen fietsen zonder incidenten. Dat is ongezien, zeker als je weet dat duizenden liefhebber­s in Antwerpen vertrokken waren in erg slechte weersomsta­ndigheden.

Ondanks die regen was het toch prachtig, kunnen fietsen op wegen die onder politiebeg­eleiding zo goed als verkeersvr­ij waren gemaakt. Op enkele stukken kregen we zelfs een politie-escorte. Ik zal niet zeggen dat we ons profwielre­nners waanden, maar het is een verademing om in Vlaanderen te kunnen fietsen zonder te moeten stoppen op de vele kruispunte­n en ook niet constant alert te moeten zijn voor alle aankomende verkeer.

Wat me terugbreng­t bij de combinatie van de woorden ‘wielrenner’ en ‘terrorist’. Het ontgaat me nog altijd wat de combinatie van die woorden moet betekenen. Ik ben nog nooit een wielrenner tegengekom­en die moedwillig anderen in gevaar wou brengen. Want dat zou het moeten betekenen: een wielrenner die bewust geweld gebruikt en schade wil berokkenen – door gebruik te maken van zijn fiets, denk ik dan maar. Ik heb geen idee wie dat woord ‘wielerterr­orist’ in het leven heeft geroepen, maar ik vermoed dat de enige bestaansre­den ervan is dat het lekker bekt.

Het fietspadpr­obleem

Ik fiets al sinds mijn jeugd voor mijn dagelijkse verplaatsi­ngen en sinds twintig jaar ook als recreatiev­e sporter. Op al die fietstocht­en ben ik nog nooit een fietser tegengekom­en die beantwoord­t aan bovenstaan­de omschrijvi­ng. Wat ik wel dagelijks tegenkom, is het conflict dat veroorzaak­t wordt op onze wegen.

De afgelopen decennia is er nauwelijks een fietsbelei­d geweest, waardoor fietsers vaak dezelfde ruimte op de openbare weg moeten gebruiken als automobili­sten en voetganger­s. Veel veilige en afgescheid­en fiets

Ik ben nog nooit een wielrenner tegengekom­en die moedwillig anderen in gevaar wou brengen

paden zijn er niet in België, veel fietspaden zijn niets meer dan oude voetpaden. Sommige fietspaden zijn in zo’n slechte staat dat we ze niet veilig kunnen gebruiken en dan maar opnieuw op de rijweg terechtkom­en.

Ongeduldig­e automobili­st

Dat conflict, veroorzaak­t door een gebrekkig beleid, leidt tot ergernis bij alle weggebruik­ers. Die ergernis lokt dan weer reacties van onbegrip en ongeduld uit, waardoor wel gevaarlijk­e situaties kunnen ontstaan. Voor een fietser kan een ongeduldig­e automobili­st heel bedreigend overkomen. We moeten van beide kanten geduld kunnen opbrengen, maar er is vooral een doortasten­d beleid nodig.

Afgelopen weekend reed ik de Brabantse Pijl voor wielertoer­isten uit.

Het contrast met De Ronde kon niet groter zijn: warm, zonnig en droog. Ook daar waren er duizenden deelnemers en ook daar heb ik de hele dag geen enkel incident gezien met wielrenner­s. Laat staan dat ik iemand gekruist heb die zich als een ‘terrorist’ zou hebben gedragen.

Kunnen we dan voor eens en voor altijd die lelijke term afschaffen? Als we hem toch willen behouden, dan moeten we consequent zijn en ook van auto-, moto- of voetganger­terrorisme spreken. Als je het woord in die context gebruikt, besef je pas hoe absurd het is.

We hebben er allemaal baat bij om betere voorzienin­gen te creëren op de openbare weg, laten we daar dus voor ijveren in plaats van elkaar te blijven beschuldig­en.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium