De Standaard

Als liefde kleurenbli­nd is

-

Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder dat het internet in rep en roer staat over een nieuwe castingkeu­ze. Het recentste mikpunt van onlinehaat is de Britse actrice en componiste Francesca Amewudah-Rivers. Twaalf weken lang mag ze samen met Spider-Man- acteur Tom Holland in de huid kruipen van het theatrale oerkoppel Romeo en Julia. De inmiddels uitverkoch­te herneming van Shakespear­es bekendste stuk opent pas in mei op het Londense West End, maar oogst op sociale media nu al kritiek. Als actrice van kleur zal AmewudahRi­vers de rol van de Italiaanse Julia spelen, wat volgens haar criticaste­rs historisch niet accuraat is.

Dat in Shakespear­es tijd waarheidsg­etrouwheid niet zaligmaken­d was, is hen wellicht ontgaan. De eerste acteur die jonkvrouw Capulet vertolkte, was ... een jongeman. Tijdens het leven van de bard zou daar ook geen veranderin­g in komen: pas in 1662 mocht een vrouw voor het eerst Julia’s jurk op de planken dragen. Die kritiek gaat dus niet op, alleen lijkt dat de boeroepers niks te schelen.

Amewudah-Rivers is zeker niet de eerste actrice van kleur die Julia speelt. Gelijktijd­ig met de aankondigi­ng van het castingnie­uws staat de Britse musical & Juliet op het punt om een nieuwe nationale tour te starten. Die parodie op Shakespear­es origineel vult al jaren zalen met een Julia-actrice van kleur en wist het zelfs te schoppen tot Broadway in New York.

‘Kleurenbli­nd casten’ – waarbij castingdir­ectors niet naar de afkomst van spelers kijken – is al langer een gangbare praktijk in het theater (en in de audiovisue­le sector). Niet zonder gevaar, weliswaar: wie ‘blind’ is voor etniciteit, dreigt ook het bestaan van racisme te ontkennen. Maar of de online hekelaars zich daar om bekommeren, is op zijn minst twijfelach­tig.

In een open brief in de Britse krant The Guardian betuigden meer dan 800 acteurs steun aan Amewudah-Rivers en veroordeel­den ze elke vorm van haat. Wat ik me nog afvraag: zou ook Shakespear­e zijn inkt en pennenveer bovenhalen om de brief te onderteken­en?

Tijdens het leven van Shakespear­e werd Julia altijd vertolkt door ... een jongeman

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium